Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumpkin and chicken fall curry

Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumpkin and chicken fall curry

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumpkin and chicken fall curry"

  • Facebook
  • Twitter

Jesień w pełni, nadszedł więc czas na potrawy sycące i bardzo rozgrzewające. Z mojego doświadczenia wynika, że nic nie rozgrzewa bardziej niż porządne indyjskie curry. Tym razem proponuję je w typowo jesiennej wersji, z kurczakiem, dynią, cukinią, batatami i jabłkiem z tradycyjnym dodatkiem chilli i mleka kokosowego. Polecam wszystkim zmarzluchom!

Scroll down for recipe in English

Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumkin and chicken fall curry

Jesienne curry z dynią i kurczakiem

(6 porcji)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w paski
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka imbiru, świeżo startego
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 300 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 mały batat, obrany i pokrojony w kostkę (można zastąpić klasycznymi ziemniakami)
  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 400 g puszka krojonych pomidorów
  • 2-3 chilli posiekane (lub więcej, jeśli lubisz jeszcze bardziej pikantne dania)
  • sól i pieprz
  • 400 ml puszka mleka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni wiórków kokosowych
  • liście kolendry do podania

Przygotowanie:

  1. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju, włóż kurczaka i smaż do lekkiego zarumienienia, przez około 2-3 minuty. Wyjmij na talerz i odstaw.
  2. Do tej samej patelni wlej kolejne 2 łyżki oleju, włóż czerwone curry, imbir i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 30 sekund. Następnie dodaj, ziemniaka, jabłko, dynię, cebulę, chili, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez kolejne 10 minut.
  3. Następnie wlej mleko kokosowe, bulion, dodaj pomidory, cukinię, brązowy cukier, sos rybny, bazylię i ponownie włóż kurczaka. Zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj przez 10 minut, po czym zdejmij pokrywkę i gotuj 5-10 minut, aż dynia i ziemniak zmięknie a sos lekko zgęstnieje. Wmieszaj 2 łyżki soku z limonki i dopraw danie solą i pieprzem.
  4. Podawaj curry z ryżem lub makaronem ryżowym, posypane wiórkami i kolendrą.

Smacznego!

Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumkin and chicken fall curry

English version

Pumpkin and chicken fall curry

(6 servings)

Ingredients:

  • 2 chicken breasts, sliced into strips
  • 3 tablespoons olive oil
  • 2 tablespoons red curry paste
  • 1 tablespoon ginger, freshly grated
  • 4 garlic cloves, minced
  • 300 g pumpkin, peeled and cubed
  • 1 small sweet potato, peeled and cubed (You can substitute with regular one)
  • 1 apple, peeled and cubed
  • 1/2 red onion, diced
  • 400 g can chopped tomatoes
  • 2-3 chillies chopped (or more if You like)
  • salt and pepper
  • 400 ml can quality coconut milk
  • 1 cup chicken stock
  • 1 small zucchini, sliced
  • 1 tablespoon brown sugar
  • 1 tablespoon fish sauce
  • 1 tablespoon dried basil
  • 2 tablespoons lime juice
  • 1/2 cup toasted on dry pan coconut flakes
  • coriander leaves for serving

Instrucionts:

  1. Heat 1 tablespoon oil over medium high heat in a large pan, add chicken and cook until browned, approximately 2-3 minutes. Remove chicken to a plate.
  2. Heat an additional 2 tablespoons oil over medium high heat in the same pan, add red curry, ginger and garlic and saute for 30 seconds. Next add, sweet potatoes, apple, pumpkin, onion, chilli and season with salt and pepper and continue to cook over medium high heat for 10 minutes.
  3. Add coconut milk, chicken stock, tomatoes, zucchini, brown sugar, fish sauce, basil, and return the chicken back to the pan. Reduce heat to low, cover and simmer 11 minutes, next take the lid off and cook 5 -10 minutes or until pumpkin and sweet potatoes are tender. Stir in 2 tablespoons lime juice, taste and salt and pepper to taste.
  4. Serve pumpkin coconut curry over rice or rice noodles and top with toasted coconut and cilantro.

Enjoy!

Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumkin and chicken fall curry

Share the post "Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumpkin and chicken fall curry"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: bataty, chilli, cukinia, curry, dynia, jabłko, kurczak, mięso, mleko kokosowe, obiad, zioła

« Glazurowany boczek z szybkowaru / Pressure cooker pork belly
Pełnoziarniste gofry czekoladowe / Chocolate whole wheat waffles »

Comments

  1. DJbox says

    15 października 2015 at 11:40

    Wygląda to świetnie, z ciekawości zapytam jak długi jest czas przygotowania. 😉
    Oczywiście taki czas „brutto”, bo już tutaj widzę ~25min ale samo przygotowanie się do zrobienia może potrwać drugie tyle prawda? 🙂

    Chociaż… jak się w weekend będzie nudziło to można sprawdzić, bo z wyglądu na pewno do tego zachęca. 🙂

    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 października 2015 at 11:54

      Właśnie dlatego lubię leniwe, weekendowe gotowanie. Można sobie wszystko przygotować a później bez pośpiechu pichcić. Tutaj na pewno trzeba doliczyć troszkę czasu na pokrojenie wszystkiego, ale na szczęście ta lista tylko wygląda na długą i można przygotowywać składniki już w trakcie gotowania.

      Odpowiedz
      • DJbox says

        16 października 2015 at 09:19

        Racja, taka niedziela to idealny dzień na eksperymenty kuchenne. 🙂
        to trzeba będzie spróbować. 🙂

        Odpowiedz
  2. Paryżanka says

    18 października 2015 at 20:59

    Dziękuję za przepis! Na pewno się przyda w mojej kuchni. Ostatnio z mężem zrobiliśmy krem z dyni, który bardzo nam zasmakował. Teraz czas na curry z dynią 🙂 Pozdrowienia z Paryża!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 października 2015 at 21:09

      Polecam gorąco i zazdroszczę Paryża! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pieczone-skrzydelka-w-Coca-Coli-Coca-Cola-baked-chicken-wings

Pieczone skrzydełka w Coca-Coli / Coca-Cola baked chicken wings

Lane chrusty / Funnel cakes

Lane chrusty / Funnel cakes

Ziemniaki-zapiekane-z-grzybami-i-serem-Potato-cheese-and-mushroom-gratin

Ziemniaki zapiekane z grzybami i serem / Potato, cheese and mushroom gratin

Pełnoziarniste bułeczki z karmelizowaną cebulką i rozmarynem

Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane/Double cheese mash

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress