Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak z ryżem po włosku / Italian chicken and rice

Kurczak z ryżem po włosku / Italian chicken and rice

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Kurczak z ryżem po włosku / Italian chicken and rice"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam bardzo fajne danie jednogarnkowe. Soczysty kurczak pieczony w ryżu z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek, papryki i sosu pomidorowego z ziołami – świetny pomysł na łatwy obiad. Oprócz tego, że danie jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, pozostaje nam później mało zmywania, gdyż wszystko przygotowujemy dosłownie w 1 patelni. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Kurczak z ryżem po włosku / Italian chicken and rice

Kurczak z ryżem po włosku

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 4 udka z kurczaka, podzielone na nadudzia i pałki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w ósemki
  • 1 czerwona papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojona w kostkę
  • 4 całe ząbki czosnku, zmiażdżone płaską stroną noża
  • ½ szklanki, oliwek bez pestek
  • ½ szklanki suszonych pomidorów w oleju, pokrojone w paseczki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1 ½ szklanki bulionu drobiowego
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • tarty parmezan do podania
  • posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
  2. W dużej, żaroodpornej patelni rozgrzej olej, włóż natarte solą i pieprzem mięso i obsmaż na średnim ogniu przez  3-4 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia. Dodaj cebulę, czerwoną paprykę i czosnek i smaż przez około 3 minuty, do ich lekkiego zarumienienia i zeszklenia cebuli. Wyjmij kurczaka i przełóż go na talerz.
  3. Wmieszaj do patelni oliwki, suszone pomidory, bazylię, oregano, pietruszkę i ryż i smaż przez 2 minuty. Dodaj pomidory z puszki wraz z bulionem i dopraw całość cukrem, solą i pieprzem do smaku.
  4. Włóż ponownie udka do ryżu, doprowadź całość do wrzenia i przełóż patelnię przykrytą folią aluminiową do nagrzanego piekarnika. Jeżeli nie posiadasz takiej patelni, przełóż zawartość do naczynia żaroodpornego. Piecz przez około 40 minut, aż ryż zmięknie. Następnie zdejmij folię, włącz funkcję grilla i piecz przez kolejne 8-10 minut, aż kurczak się zarumieni.
  5. Po wyjęciu z piekarnika dopraw danie jeżeli to konieczne, posyp startym parmezanem i posiekaną pietruszką i podawaj.

Smacznego!

Kurczak z ryżem po włosku / Italian chicken and rice

English version

Italian chicken and rice

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 tbsp vegetable oil
  • 4 chicken legs, thighs and drumsticks separated
  • 1 red onion, cut into 8 wedges
  • 1 red bell pepper, deseeded and chopped
  • 4 whole garlic cloves, smashed
  • ½ cup pitted olives
  • ½ cup sundried tomato in oil, cut unto strips
  • 1 teaspoon dried basil
  • 1 teaspoon dried oregano
  • ¼ cup fresh parsley, finely chopped
  • 1 cup rice
  • 400g can chopped tomatoes
  • 1½ cups chicken stock
  • salt,pepper and sugar to taste
  • freshly grated parmesan cheese (to serve)
  • chopped parsley (to serve)

Preparation:

  1. Preheat oven to 200 oC.
  2. Heat the oil in a large, ovenproof pan. Add seasoned with salt and pepper chicken and fry for 3-4 min on medium-high heat on both sides until golden brown. Add the onion, red peppers and garlic and fry for about 3 mins or until lightly golden and onion is transparent. Transfer the chicken onto a plate.
  3. Stir the olives, sundried tomato strips, basil, oregano, parsley and rice into the pan cook for 2 minutes. Add the tomatoes and stock, and season with sugar, salt and pepper to taste.
  4. Return the chicken pieces back to the pan on top of the rice. Bring everything to the boil, cover with foil, place in the oven and allow to bake for about 40 minutes until the rice has softened. Remove cover and change oven settings to grill an bake for a further 8-10 minutes or until the chicken is crispy and golden.
  5. Season with a little salt to taste and sprinkle with freshly chopped parsley and grated parmesan cheese. Serve!

Enjoy!

Kurczak z ryżem po włosku / Italian chicken and rice

Share the post "Kurczak z ryżem po włosku / Italian chicken and rice"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kurczak, mięso, obiad, oliwki, papryka, parmezan, ryż, ser, suszone pomidory, zioła

« Pleśniak z jabłkami i powidłami / Polish Moldy Cake
Warsztaty kulinarne z Galeo »

Comments

  1. Keith @ How's it Lookin? says

    19 kwietnia 2016 at 03:03

    Looks so good. Chicken and rice is a classic, thanks a lot

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 kwietnia 2016 at 09:04

      🙂

      Odpowiedz
  2. Ania says

    1 maja 2016 at 12:11

    Pyszne wyszlo☺

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 maja 2016 at 13:48

      Cieszę się, że smakowało:)

      Odpowiedz
  3. Zdrapka says

    12 lipca 2016 at 14:09

    JAKIE TO DOBRE! w prost niedorzecznie pyszne

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem Nigela Slatera

Prosta zupa z ziemniaków i pora Gordona Ramsaya

Krucha tarta czekoladowa z czereśniami Billa Grangera

Zupa-brokulowa-z-pieczarkami-Broccoli-and-mushroom-soup

Zupa brokułowa z pieczarkami / Broccoli and mushroom soup

Curry z kurczakiem po malezyjsku / Malaysian chicken curry

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress