Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Casserole z kurczakiem,pomidorami,ciecierzycą i czerwonym winem

Casserole z kurczakiem,pomidorami,ciecierzycą i czerwonym winem

by Dzi 1 Comment

Share the post "Casserole z kurczakiem,pomidorami,ciecierzycą i czerwonym winem"

  • Facebook
  • Twitter

Kolejne danie „robiące się same”:) Uwielbiam ten typ szczególnie w tygodniu, kiedy po pracy jestem zwyczajnie zmęczona i nie mam ochoty na przygotowywanie skomplikowanego obiadu. Tym razem padło na casserole z kurczakiem,pomidorami,ciecierzycą i czerwonym winem. Typ dania casserole oznacza,że jest to danie jednogarnkowe, zwierające zazwyczaj mięso i warzywa oraz alkohol, w tym przypadku czerwone wino. Bardzo przydatną rzeczą przy przygotowywaniu casserole jest głęboka patelnia przystosowana do zapiekania dań w piekarniku, ja kupiłam swoją z myślą o piersiach kaczych, a teraz używam nawet do frittaty:).

Inspirację zaczerpnęłam z tego doskonałego bloga, jednak naniosłam swoje kosmetyczne zmiany.

Casserole z kurczakiem,pomidorami,ciecierzycą i czerwonym winem (6-8 porcji)

Składniki:

  • 8 udek kurczaka, każde po około 130 g – 200 g
  • 250 ml sosu pomidorowego (przecieru z kartonu,passaty z butelki lub krojone pomidory z puszki)
  • 125 ml czerwonego wina
  • 125 ml intensywnego bulionu z kurczaka
  • 4 fileciki anchois + 1 łyżka zalewy
  • 1 puszka ciecierzycy,odcedzona
  • 3 ząbki czosnku, w łupinkach
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz
Składniki na marynatę:
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku, obrane przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 190 o C.
  2. Każde udko podziel na 2 części, dokładnie umyj, osusz papierowymi ręcznikami i natrzyj solą i pieprzem.
  3. Wymieszaj składniki marynaty i dokładnie wysmaruj nią części kurczaka. Można tą czynność zrobić dzień wcześniej i kurczaka marynować w lodówce. Należy tylko pamiętać, by po wyjęciu z lodówki a przed smażeniem, mięso uzyskało temperaturę pokojową (musi poleżeć poza lodówką ok. 20 min.)
  4. Rozgrzej dużą patelnię lub garnek do zapiekania (Casserole) i obsmaż udka po około 3 minuty z każdej strony, najpierw skórką do dołu, później przewróć na drugą stronę (do zarumienienia).
  5.  W oddzielnej miseczce wymieszaj sos pomidorowy, czerwone wino, bulion, dodaj posiekane anchois wraz z zalewą. Wlej na patelnię lub do garnka z kurczakiem i doprowadź do wrzenia. Pozwól mu się gotować przez 2 – 3 minuty.
  6. Przełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego lub pozostaw kurczaka w Casserole lub przystosowanej patelni. Dodaj odsączoną ciecierzycę, czosnek w łupinkach i liście laurowe. Potrząśnij naczyniem, aby sos rozprowadził się równomiernie po dnie, przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut.Następnie odkryj naczynie i zapiekaj przez kolejne 15 minut.
  7. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną, ale nie jest to konieczne. Po upieczeniu wyjmij kurczaka z garnka a do sosu dodaj mąkę wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody. Zagotuj i ponownie włóż kurczaka do garnka.

Ja podałam z Ramsayową zapiekanką ziemniaczano-serową i brokułami gotowanymi na parze.

Smacznego!

Share the post "Casserole z kurczakiem,pomidorami,ciecierzycą i czerwonym winem"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: anchois, ciecierzyca, czerwone wino, kurczak, mięso, obiad, pomidor, wino, zapiekanka

« Ramsayowa ziemniaczano-serowa zapiekanka obiadowa
Tortilla z kurczakiem, pieczarkami i dużą ilością sera »

Comments

  1. Anna C. says

    23 lutego 2016 at 13:57

    Wygląda pysznie, muszę to zrobić 🙂

    20 min. może nie starczyć aby udka doszły do temperatury pokojowej, 1 godzina powinna być OK 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i grzybami / Chicken, mushroom and spinach pasta bake

Makaron w sosie dyniowym ze szpinakiem i boczkiem / Cheesy pumpkin, spinach and bacon pasta

Makaron w sosie dyniowym ze szpinakiem i boczkiem / Cheesy pumpkin, spinach and bacon pasta

Zestawienie świątecznych przepisów

Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumkin and chicken fall curry

Jesienne curry z dynią i kurczakiem / Pumpkin and chicken fall curry

Zupa-cheeseburgerowa-Cheeseburger-soup

Zupa cheeseburgerowa / Cheeseburger soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress