Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Świąteczne brownie / Christmas brownie

Świąteczne brownie / Christmas brownie

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Świąteczne brownie / Christmas brownie"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na pyszne,  świąteczne brownie, które z pewnością zachwyci absolutnie wszystkich. Bo kto nie lubi brownie? 🙂 A to jest dodatkowo wzbogacone o korzenną przyprawę, która to właśnie nadaje mu świątecznego charakteru. Brownie wychodzi cudownie wilgotne i o dziwo, umiarkowanie słodkie dzięki dużej zawartości gorzkiej czekolady. W tym przepisie użyłam mąki Puszystej Krupczatki Lubelli i brownie wyszło idealne. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Świąteczne brownie / Christmas brownie

Świąteczne brownie

(16 małych porcji)

Składniki:

  • 180 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 150 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 3 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 g mąki Puszystej Krupczatki Lubelli, przesianej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g czekolady mlecznej, posiekanej

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o boku ok. 20 cm.
  2. W misce żaroodpornej umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuść, cały czas mieszając, masło z gorzką czekoladą, po czym odstaw do przestygnięcia.
  3. Następnie dodawaj po jednym jajku, ubijając na średnich obrotach i gdy masa będzie jednolita dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę piernikową i kakao zmiksuj do połączenia się składników. Na koniec wmieszaj posiekaną mleczna czekoladę.
  4. Wyłóż masę do przygotowanej blaszki, włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, lub do momentu, aż brzegi się zetną a do drewnianego patyczka włożonego w środek ciasta będą przyczepione tylko wilgotne okruchy a nie surowe ciasto. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia w blaszce, następnie wyjmij ciasto z blaszki, pokrój na kwadraciki i podawaj.

Smacznego!

Świąteczne brownie / Christmas brownie

English version

Christmas brownie

(16 servings)

Ingredients:

  • 1/4 tsp baking powder
  • pinch of salt
  • 2-3 tsp gingerbread spice
  • 100 g milk chocolate, chopped

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC. Grease and line a 20cm square cake pan.

  2. Melt butter and dark chocolate in a heatproof bowl set over a pan of simmering water (don’t let the bowl touch the water), stirring until smooth. Set aside to cool slightly.

  3. Add eggs, 1 at a time, to the chocolate mixture, beating well after each addition until combined. Add sugar, flour, baking powder, salt, spices and cocoa and stir until incorporated. Fold in milk chocolate and mix.

  4. Spread batter into the pan and bake for 25-30 minutes or until just set around the edges and a wooden toothpick inserted into the center comes out with moist crumbs attached. Cool in the pan, then turn out and cut into squares.

Enjoy!

Świąteczne brownie / Christmas brownie

Share the post "Świąteczne brownie / Christmas brownie"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: ciasto, czekolada, gorzka czekolada, mleczna czekolada, święta, słodkości

« Zupa z pieczonymi burakami i kapustą / Roasted beet and cabbage soup
Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta! »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Kurczak jerk Gordona Ramsaya (jerk chicken)

Shepherd’s pie z warzywami w occie Gordona Ramsaya

Tataki ze smażonej wołowiny

Latwa-tarta-ze-sliwkami-Easy-plum-tart

Łatwa tarta ze śliwkami / Easy plum tart

Najlepsze gofry / The best waffels ever

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress