Dziś przedstawiam doskonały pomysł na pyszne, świąteczne brownie, które z pewnością zachwyci absolutnie wszystkich. Bo kto nie lubi brownie? 🙂 A to jest dodatkowo wzbogacone o korzenną przyprawę, która to właśnie nadaje mu świątecznego charakteru. Brownie wychodzi cudownie wilgotne i o dziwo, umiarkowanie słodkie dzięki dużej zawartości gorzkiej czekolady. W tym przepisie użyłam mąki Puszystej Krupczatki Lubelli i brownie wyszło idealne. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Świąteczne brownie
(16 małych porcji)
Składniki:
- 180 g masła, pokrojonego w kostkę
- 150 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 3 jajka
- 200 g brązowego cukru
- 150 g mąki Puszystej Krupczatki Lubelli, przesianej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżki kakao
- 100 g czekolady mlecznej, posiekanej
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o boku ok. 20 cm.
- W misce żaroodpornej umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuść, cały czas mieszając, masło z gorzką czekoladą, po czym odstaw do przestygnięcia.
- Następnie dodawaj po jednym jajku, ubijając na średnich obrotach i gdy masa będzie jednolita dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sól, przyprawę piernikową i kakao zmiksuj do połączenia się składników. Na koniec wmieszaj posiekaną mleczna czekoladę.
- Wyłóż masę do przygotowanej blaszki, włóż do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, lub do momentu, aż brzegi się zetną a do drewnianego patyczka włożonego w środek ciasta będą przyczepione tylko wilgotne okruchy a nie surowe ciasto. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia w blaszce, następnie wyjmij ciasto z blaszki, pokrój na kwadraciki i podawaj.
Smacznego!
English version
Christmas brownie
(16 servings)
Ingredients:
- 1/4 tsp baking powder
- pinch of salt
- 2-3 tsp gingerbread spice
- 100 g milk chocolate, chopped
Preparation:
-
Preheat the oven to 180 oC. Grease and line a 20cm square cake pan.
-
Melt butter and dark chocolate in a heatproof bowl set over a pan of simmering water (don’t let the bowl touch the water), stirring until smooth. Set aside to cool slightly.
-
Add eggs, 1 at a time, to the chocolate mixture, beating well after each addition until combined. Add sugar, flour, baking powder, salt, spices and cocoa and stir until incorporated. Fold in milk chocolate and mix.
-
Spread batter into the pan and bake for 25-30 minutes or until just set around the edges and a wooden toothpick inserted into the center comes out with moist crumbs attached. Cool in the pan, then turn out and cut into squares.
Enjoy!
Dodaj komentarz