Jakiś czas temu mignął mi w internetach przepis na zupę szczawiową. A jeszcze jak zobaczyłam go na jednym z moich ulubionych blogów to wiedziałam że muszę go wypróbować. Jednym z ekstra dodatków były szparagi, które akurat miałam z lodówce więc ten przepis spadł mi z nieba;) Przepis nieznacznie różni się od źródłowego, gdyż podrasowałam go pod swoje gusta. Zapraszam!
Przepis znalazłam tutaj
Scroll down for recipe in English
Zupa szczawiowa ze szparagami
(4-5 porcji)
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 młode ziemniaki, umyte i pokrojone w kostkę
- 1 pęczek szczawiu, posiekany
- 1 pęczek liści botwiny (bez łodyg), posiekane
- 1/2 pęczka zielonych szparagów, pokrojonych w plasterki
- 1 łyżka masła
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- sok z 1/2 cytryny
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 150 ml śmietany kremówki
- cukier, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W większym rondlu rozpuść masło i podsmaż cebulę do zeszklenia. Następnie dodaj ziemniaki i podsmaż przez 2-3 minuty, wmieszaj czosnek pod koniec smażenia.
- Wlej bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Następnie dodaj szczaw, botwinkę i szparagi i gotuj przez kolejne 10 minut. Wlej śmietankę i gotuj kolejne 3 minuty.
- Dopraw solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny jeśli zupa będzie za mało kwaśna.
- Podawaj zupę z połówkami jajek.
Smacznego!
English version
Sorrel asparagus soup
(4-5 servings)
Ingredients:
- 1,5 l of vegetable or chicken stock
- 3 young potatoes, washed and diced
- 1 bunch of sorrel, chopped
- 1 bunch of youn beet leaves (without stalks), chopped
- 1/2 bunch of green asparagus, sliced
- 1 tablespoon of butter
- 1 onion, diced
- 2 cloves of garlic, minced
- juice from1/2 of lemon
- 2 hard boiled eggs
- 150 ml of double cream
- sugar, salt and pepper to taste
Preparation:
- Heat medium pot over medium heat, add butter and onion and cook until translucent. Then add potatoes and cook for 2-3 minutes, stir in the garlic at the end of cooking.
- Add the stock, bring to a boil and cook for about 10 minutes, until the potatoes are almost soft.
- Next add sorrel, beet leaves and asparagus and cook for another 10 minutes. Mix in the cream and cook next 3 minutes.
- Season with salt, sugar, pepper and lemon juice if the soup is not sour enough.
- Serve the soup with halves of eggs.
Enjoy!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]