Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Mini tarty z wędzonym pstrągiem i pomidorami

Mini tarty z wędzonym pstrągiem i pomidorami

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Mini tarty z wędzonym pstrągiem i pomidorami"

  • Facebook
  • Twitter

Przepis na tą pyszną przystawkę odnalazłam w książce „Ekonomia gastronomia” Allegry McEvedy i Paula Merretta.  Autorzy twierdzą,że tarty wraz z sałatką mogą być także lekkim obiadem, jednak ja polecałabym je na przystawkę w wersji mini. W związku z tym, delikatnie zmodyfikowałam proporcje, podam więc przepis w wersji oryginalnej i przeze mnie zmodyfikowanej. 

Mini tarty z wędzonym pstrągiem i pomidorami

(4 porcje)

Składniki:

  • 400 g ciasta francuskiego,podzielonego na 4 równe części ( ja wycięłam 10 cm koła)
  • 300 ml mleka
  • 200 g wędzonego pstrąga pokrojonego w kostkę
  • 8 dojrzałych pomidorów ( ja użyłam pomidorków koktajlowych) pokrojonych w 3 mm plasterki
  • 80 g startego dojrzałego cheddara
  • 100 g rukwi wodnej lub rukoli ( ja miałam sałatę lodową)
  • 4 łyżki oliwy z  oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ciasta: Każdą porcję rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm. Połóż na wierzchu miskę o średnicy ok.17 cm i przytnij ciasto, tak by uzyskać okrągłą bazę do tarty ( ja użyłam formy o srednicy 10 cm). Całą powierzchnię ciasta ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na ok. 30 min.
  2. Następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia, umieść na niej placki i przykryj drugim arkuszem papieru. Na nim połóż drugą blachę, a na niej dodatkowo ciężkie naczynie żaroodporne lub garnek. Dzięki temu baza do tarty pozostanie płaska.
  3. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 oC i pieczemy ok. 10-15 min. Placki mają być po wyjęciu rumiane i płaskie.
  4. Pstrąga włóż do garnka, zalej mlekiem i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 5 min., następnie wyłącz kuchenkę i odstaw do wystygnięcia. Wyjmij rybę i wylej mleko.
  5. Ułóż na plackach koncentrycznie plasterki pomidorów ( mają na siebie nachodzić) tak by pokryły całą jego powierzchnię. Na pomidorach ułóż pstrąga, posyp startym serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 oC na 12 minut (do rozpuszczenia się sera).
  6. Zrób prosty dressing: wymieszaj oliwę z octem balsamicznym i szczypiorkiem.  Podawaj tarty z kilkoma listkami sałaty skropionej dressingiem.
Smacznego!

 

Share the post "Mini tarty z wędzonym pstrągiem i pomidorami"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Ryby i owoce morza Tagged With: cheddar, ciasto francuskie, przystawka, pstrąg, ryba, sałata, ser, tarta

« Quiche z łososiem i awokado w delikatnym curry
Boulangère z ziemniaków Gordona Ramsaya »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Tagliatelle z pieczarkami, pomidorami i gorgonzolą

Ziemniaki-pieczone-w-gesim-tluszczu-Roast-goose-fat-potatoes

Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes

Crostini-z-figami-i-serem-plesniowym-i-miodem-Fig-crostinis-with-blue-cheese-and-honey

Crostini z figami, serem pleśniowym i miodem / Fig crostinis with blue cheese and honey

Łatwa tarta serowa z białą czekoladą i borówką amerykańską

Ravioli zapiekane w miesnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce

Ravioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem / Baked ravioli with meat and spinach sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress