Przepis na tą pyszną przystawkę odnalazłam w książce „Ekonomia gastronomia” Allegry McEvedy i Paula Merretta. Autorzy twierdzą,że tarty wraz z sałatką mogą być także lekkim obiadem, jednak ja polecałabym je na przystawkę w wersji mini. W związku z tym, delikatnie zmodyfikowałam proporcje, podam więc przepis w wersji oryginalnej i przeze mnie zmodyfikowanej.
Mini tarty z wędzonym pstrągiem i pomidorami
(4 porcje)
Składniki:
- 400 g ciasta francuskiego,podzielonego na 4 równe części ( ja wycięłam 10 cm koła)
- 300 ml mleka
- 200 g wędzonego pstrąga pokrojonego w kostkę
- 8 dojrzałych pomidorów ( ja użyłam pomidorków koktajlowych) pokrojonych w 3 mm plasterki
- 80 g startego dojrzałego cheddara
- 100 g rukwi wodnej lub rukoli ( ja miałam sałatę lodową)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
- Przygotowanie ciasta: Każdą porcję rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm. Połóż na wierzchu miskę o średnicy ok.17 cm i przytnij ciasto, tak by uzyskać okrągłą bazę do tarty ( ja użyłam formy o srednicy 10 cm). Całą powierzchnię ciasta ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki na ok. 30 min.
- Następnie wyłóż blachę papierem do pieczenia, umieść na niej placki i przykryj drugim arkuszem papieru. Na nim połóż drugą blachę, a na niej dodatkowo ciężkie naczynie żaroodporne lub garnek. Dzięki temu baza do tarty pozostanie płaska.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 oC i pieczemy ok. 10-15 min. Placki mają być po wyjęciu rumiane i płaskie.
- Pstrąga włóż do garnka, zalej mlekiem i doprowadź do wrzenia. Gotuj ok. 5 min., następnie wyłącz kuchenkę i odstaw do wystygnięcia. Wyjmij rybę i wylej mleko.
- Ułóż na plackach koncentrycznie plasterki pomidorów ( mają na siebie nachodzić) tak by pokryły całą jego powierzchnię. Na pomidorach ułóż pstrąga, posyp startym serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 oC na 12 minut (do rozpuszczenia się sera).
- Zrób prosty dressing: wymieszaj oliwę z octem balsamicznym i szczypiorkiem. Podawaj tarty z kilkoma listkami sałaty skropionej dressingiem.
Dodaj komentarz