Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami / Easy beef, mushroom and cheese burger

Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami / Easy beef, mushroom and cheese burger

by Dzi 13 komentarzy

Share the post "Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami / Easy beef, mushroom and cheese burger"

  • Facebook
  • Twitter

Burgery, tak bardzo przez wszystkich uwielbiane, a niestety spożywane w większości w niezdrowych fast foodach… A tak łatwo zrobić je samemu w domu! Przedstawiam dziś bardzo łatwy przepis na soczyste burgery wołowe z serem, podrumienionymi pieczarkami z cebulką, które przypadną do gustu każdemu. Bułki można kupić już gotowe, więc przygotowanie ich trwa dosłownie kilkanaście minut. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami / Easy beef, mushroom and cheese burger

Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 120 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 450 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 4 plastry ulubionego sera
  • 4 bułki do hamburgerów, przekrojonych na pół i podsmażonych od wewnątrz na patelni grillowej
  • sałata do podania
  • majonez, opcjonalnie
  • keczup, opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, dodaj pieczarki, cebulę, 1 łyżeczkę soli i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż odparuje z grzybów woda, przez około 3 minuty. Następnie zmniejsz ogień do małego, dodaj czosnek i smaż mieszając do zarumienienia się grzybów. Przełóż do miseczki, przykryj folią aluminiową i odstaw.
  2. W średniej misce wymieszaj wołowinę, jajko, sos Worcestershire, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i 1/2 łyżeczki i delikatnie wymieszaj. Uformuj 4 zgrabne kotleciki i dopraw solą i pieprzem.
  3. Smaż burgery na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni grillowej przez około 6-8 minut, obracając raz w międzyczasie, aż będą usmażone zgodnie z upodobaniami. Następnie ułóż na każdym ser, przykryj pokrywką i smaż przez kolejną minutę aż ser się roztopi.
  4. Na spodach podpieczonych bułeczek rozsmaruj trochę majonezu, ułóż na nich sałatę i kotlety, a na nie grzyby. Polej ketchupem jeśli lubisz, przykryj wierzchami bułek i podawaj.

Smacznego!

Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami / Easy beef, mushroom and cheese burger

English version

Easy beef, mushroom and cheese burger

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tbsp butter
  • 120 g button mushrooms, sliced
  • 1/2 medium onion, sliced thin
  • 2 garlic cloves, minced
  • 450 g ground beef
  • 1 egg
  • 2 tsp Worcestershire sauce
  • 2 tsp salt
  • 1 tsp ground black pepper
  • 4 slices of cheese
  • 4 hamburger buns, toasted on grill pan
  • salad leaves
  • mayonnaise, optional
  • ketchup, optional

Preparation:

  1. In a large pan, melt butter over medium-high heat. Add mushrooms, onions, 1 tsp salt, and cook, stirring occasionally, until the mushrooms are tender, about 3 minutes. Reduce heat to low, add garlic and continue to stir occasionally until mushrooms and onions are golden brown. Place in small bowl, cover with foil and set aside.
  2. Combine ground beef, egg, Worcestershire sauce, 1/2 tsp salt, and 1/2 tsp pepper in a large bowl and gently mix to combine. Shape beef into 4 patties and season the with remaining salt and pepper.
  3. Grill burgers on grill pan over medium-high heat for about 6-8 minutes, turning once until cooked through. Place cheese on top of burgers, close lid, and cook for 1 minute longer to let the cheese melt.
  4. Spread some mayo on toasted buns, place salad, burgers on and divide the mushroom-onion mixture evenly over the burgers. Top ketchup, if desired and serve.

Enjoy!

Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami / Easy beef, mushroom and cheese burger

Share the post "Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami / Easy beef, mushroom and cheese burger"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa, Przystawki Tagged With: grzyby, mięso, obiad, pieczarki, przystawka, ser, wołowina

« Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry
Daktyle w boczku nadziewane serem / Cheesy bacon-wrapped dates »

Comments

  1. Kasia says

    12 listopada 2015 at 12:37

    Taki to by się zjadlo bardzi lubię pieczarki 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 listopada 2015 at 13:19

      Polecam!:)

      Odpowiedz
  2. Dzi says

    13 listopada 2015 at 17:37

    Super! 🙂

    Odpowiedz
  3. dieta says

    13 listopada 2015 at 18:01

    Wyśmienite zdjęcia, aż mnie skusiły do przetestowania przepisu

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 listopada 2015 at 18:02

      Miały kusić, cieszę się, ze się udało:P

      Odpowiedz
  4. Soczewki24 says

    16 listopada 2015 at 09:32

    Wygląda świetnie, chociaż jeśli jest 450g mięsa na 4 porcje, to wychodzi ok. 100g na burgera, ja wolę solidne po 200g 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 listopada 2015 at 09:45

      Szacun! 🙂 Z bułką i dodatkami chyba nie dałabym rady 😛

      Odpowiedz
  5. norbert says

    17 listopada 2015 at 12:09

    Skorzystam z przepisu.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 listopada 2015 at 12:20

      Polecam!

      Odpowiedz
  6. www.przepis-y.pl says

    17 listopada 2015 at 19:33

    Ależ obłędnie wyglądają. Moje dzieci będą zachwycone. Nie miałam pomysłu na kolacje, ale dzięki Pani już mam. Szybciutko jutro na zakupy i przepis zostanie zrealizowany.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 listopada 2015 at 19:44

      Trzymam kciuki żeby wszystko gładko poszło:)

      Odpowiedz
  7. Gość says

    3 grudnia 2016 at 21:51

    Warto powiadomić niektóre lokale, że nie powinny używać Twoich zdjęć jako reklamę swoich produktów… zwłaszcza bez loga…
    https://www.facebook.com/PodgorskiSalonDegustacyjny/photos/a.272667412939470.1073741828.272408549632023/568736496665892/?type=3&theater

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 grudnia 2016 at 22:42

      omg,dzięki!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pieczone-ravioli-z -czekolada-Baked-chocolate-ravioli

Pieczone ravioli z czekoladą / Baked chocolate ravioli

Tagliatelle-z-wolowina-porami-i-boczniakami-Beef-leek-and-oyster-mushrooms-tagliatelle

Tagliatelle z wołowiną, porami i boczniakami / Beef leek and oyster mushroom tagliatelle

Dynia w słodkiej glazurze sezamowej / Pumpkin with a sweet sesame glaze

Lekkie clafoutis z truskawkami i ricottą

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberry and rhubarb baked with almond oat crumble

Truskawki zapiekane z rabarbarem pod migdałowo-owsianą kruszonką / Strawberries and rhubarb baked with almond oat crumble

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress