Przeglądając moją biblioteczkę kulinarną natknęłam się ostatnio na fajny przepis na kurczaka w glazurze karmelowej w stylu azjatyckim i postanowiłam dać mu szansę:) Znalazłam go w książce jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera zatytułowanej „Simple, honest food”, którą zresztą gorąco polecam. Można w niej znaleźć całą masę szybkich i pysznych dań, doskonałych na każdą okazję. Tym razem przygotowałam szybkiego kurczaka w glazurze karmelowej, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Soczyste mięso, obtoczone w słodko-słonej glazurze z nutą orientalną – bardzo nam smakowało. Podałam kurczaka z przepysznym ryżem z chilli, polecam!
Scroll down for recipe in English
Kurczak w glazurze karmelowej
(4 porcje)
Składniki:
- 8 nadudzi z kurczaka bez skóry, przekrojonych na pół
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 55 ml / 1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego
- 110 g / 1/2 szklanki brązowego cukru
- 55 ml / 1/4 szklanki tajskiego sosu rybnego
- ugotowany ryż do podania
- ugotowane na parze warzywa do podania
Przygotowanie:
- Włóż kurczaka do miski, dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, włóż połowę kurczaka i smaż przez dwie minuty z jednej strony, do lekkiego zarumienienia, odwróć na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę. Wyjmij z patelni i podsmaż tak resztę kurczaka.
- Zmniejszyć ogień do średniego i dodaj trochę więcej oleju jeżeli to konieczne. Włóż do patelni cebulę i czosnek i smaż przez pięć minut, mieszając od czasu do czasu. Włóż ponownie kurczaka, dopraw mielonym pieprzem, wlej sos sojowy i wymieszaj.
- Przykryj patelnię, zmniejsz ogień do małego i duś całość przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zwiększ ogień do średniego, dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj bez przykrycia przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje do konsystencji syropu.
- Dodaj sos rybny, wymieszaj po czym wyłóż na kurczaka na talerze i podawaj z ryżem i warzywami.
Smacznego!
English version
Caramel chicken
(4 servings)
Ingredients:
- 8 chicken thigh fillets, skinless, chopped in half
- 1 tbsp vegetable oil
- 1 red onion, sliced
- 3 garlic cloves, sliced
- 55ml/1/4 cup dark soy sauce
- 110g/1/2 cup brown sugar
- 55ml/1/4 cup Thai fish sauce
- rice, to serve
- steamed green vegetables, to serve
Preparation:
- Place the chicken and oil in a bowl and toss to combine. Heat a large frying pan over a high heat until hot. Add half the chicken and cook for two minutes on one side until lightly browned, turn and cook for another minute. Remove from the pan and repeat with the remaining chicken.
- Reduce the heat to medium and add a little extra oil if needed. Add the onion and garlic and cook for five minutes, stirring occasionally. Return the chicken to the pan, season liberally with black pepper, add the soy sauce and stir to combine.
- Cover the pan, reduce heat to low and cook for 10 minutes, stirring occasionally. Increase the heat to high, add the sugar and stir to combine. Cook uncovered for 3-4 minutes, or until the sauce is rich, dark and syrupy.
- Add the fish sauce and stir to combine. Place in a serving dish and serve with rice and green vegetables.
Enjoy!
Melvit says
Szukałam ciekawych przepisów na przyrządzenie kurczaka, twój prezentuje się bardzo ciekawie, lubię eksperymentować ze smakami 🙂
Dzi says
Polecam!
Natalia says
Danie wygląda na talerzy przepysznie. Wypróbuje przepis i sprawdzę czy tak samo smakuje;)
Dzi says
🙂