Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken

Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken"

  • Facebook
  • Twitter

Przeglądając moją biblioteczkę kulinarną natknęłam się ostatnio na fajny przepis na kurczaka w glazurze karmelowej w stylu azjatyckim i postanowiłam dać mu szansę:) Znalazłam go w książce jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera zatytułowanej „Simple, honest food”, którą zresztą gorąco polecam. Można w niej znaleźć całą masę szybkich i pysznych dań, doskonałych na każdą okazję. Tym razem przygotowałam szybkiego kurczaka w glazurze karmelowej, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Soczyste mięso, obtoczone w słodko-słonej glazurze z nutą orientalną – bardzo nam smakowało. Podałam kurczaka z przepysznym ryżem z chilli, polecam!

Scroll down for recipe in English

Kurczak w glazurze karmelowej

Kurczak w glazurze karmelowej

(4 porcje)

Składniki:

  • 8 nadudzi z kurczaka bez skóry, przekrojonych na pół
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 55 ml / 1/4 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 110 g / 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 55 ml / 1/4 szklanki tajskiego sosu rybnego
  • ugotowany ryż do podania
  • ugotowane na parze warzywa do podania

Przygotowanie:

  1. Włóż kurczaka do miski, dodaj olej i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, włóż połowę kurczaka i smaż przez dwie minuty z jednej strony, do lekkiego zarumienienia, odwróć na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę. Wyjmij z patelni i podsmaż tak resztę kurczaka.
  2. Zmniejszyć ogień do średniego i dodaj trochę więcej oleju jeżeli to konieczne. Włóż do patelni cebulę i czosnek i smaż przez pięć minut, mieszając od czasu do czasu. Włóż ponownie kurczaka, dopraw mielonym pieprzem, wlej sos sojowy i wymieszaj.
  3. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień do małego i duś całość przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zwiększ ogień do średniego, dodaj cukier i wymieszaj. Gotuj bez przykrycia przez 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje do konsystencji syropu.
  4. Dodaj sos rybny, wymieszaj po czym wyłóż na kurczaka na talerze i podawaj z ryżem i warzywami.

Smacznego!

Kurczak w glazurze karmelowej

English version

Caramel chicken

(4 servings)

Ingredients:

  • 8 chicken thigh fillets, skinless, chopped in half
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 1 red onion, sliced
  • 3 garlic cloves, sliced
  • 55ml/1/4 cup dark soy sauce
  • 110g/1/2 cup brown sugar
  • 55ml/1/4 cup Thai fish sauce
  • rice, to serve
  • steamed green vegetables, to serve

Preparation:

  1. Place the chicken and oil in a bowl and toss to combine. Heat a large frying pan over a high heat until hot. Add half the chicken and cook for two minutes on one side until lightly browned, turn and cook for another minute. Remove from the pan and repeat with the remaining chicken.
  2. Reduce the heat to medium and add a little extra oil if needed. Add the onion and garlic and cook for five minutes, stirring occasionally. Return the chicken to the pan, season liberally with black pepper, add the soy sauce and stir to combine.
  3. Cover the pan, reduce heat to low and cook for 10 minutes, stirring occasionally. Increase the heat to high, add the sugar and stir to combine. Cook uncovered for 3-4 minutes, or until the sauce is rich, dark and syrupy.
  4. Add the fish sauce and stir to combine. Place in a serving dish and serve with rice and green vegetables.

Enjoy!

Kurczak w glazurze karmelowej

Share the post "Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: Bill Granger, kuchnia azjatycka, kurczak, mięso, obiad

« Muffiny z czekoladą i czereśniami / Cherry and chocolate muffins
Bób i groszek w sosie śmietanowym / Creamed broad beans and peas »

Comments

  1. Melvit says

    27 czerwca 2016 at 10:19

    Szukałam ciekawych przepisów na przyrządzenie kurczaka, twój prezentuje się bardzo ciekawie, lubię eksperymentować ze smakami 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 czerwca 2016 at 10:23

      Polecam!

      Odpowiedz
  2. Natalia says

    27 czerwca 2016 at 12:10

    Danie wygląda na talerzy przepysznie. Wypróbuje przepis i sprawdzę czy tak samo smakuje;)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 czerwca 2016 at 12:17

      🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem / Easy chicken and spinach curry - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    21 lipca 2017 o 11:19

    […] chcielibyście spróbować innych, przetestowanych przeze mnie, pyszności tego autora, polecam kurczaka w sosie karmelowym lub dietetyczny butter chicken, palce lizać! […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Piersi kacze w sosie śliwkowym z figami / Duck breasts with plum sauce and figs

Piersi kacze z sosem ze świeżych malin i porto/Duck breasts with raspberry and port sauce

Latwa-surowka-ze-slodkiej-kapusty-Easy-cabbage-salad

Łatwa surówka ze słodkiej kapusty / Easy cabbage salad

Zestawienie przepisów na Wielkanocne pyszności!

Pieczony kurczak w marynacie jogurtowej z kardamonem / Roasted chicken with cardamom and yogurt

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress