Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Łatwe ciasto z brzoskwiniami i śliwkami / Easy peach and plum coffee cake

Łatwe ciasto z brzoskwiniami i śliwkami / Easy peach and plum coffee cake

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Łatwe ciasto z brzoskwiniami i śliwkami / Easy peach and plum coffee cake"

  • Facebook
  • Twitter

Nie jestem mistrzynią w pieczeniu ciast, więc jak już zabieram się do jakiegoś to muszę mieć pewność, że będzie łatwo i przyjemnie 🙂 Przedstawiam więc bardzo łatwy przepis na szybkie ciasto z brzoskwiniami i śliwkami, cynamonem i orzechową kruszonką. Dodałam brzoskwinie i śliwki, gdyż akurat miałam je w zanadrzu, myślę że każdy inny ulubiony owoc też na pewno sprawdzi się w tym przepisie. Ciasto to nie jest zbyt słodkie, więc jeśli lubisz intensywne słodkości, zwyczajnie zwiększ ilość cukru. Polecam!

Scroll down for recipe in English

ciastoŁatwe ciasto z brzoskwiniami i śliwkami

(tortownica o średnicy 26 cm)

Składniki:

  • 6 brzoskwiń, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki lub kostkę
  • 5-6 śliwek, bez pestek i pokrojone na ćwiartki
  • 1/2 szklanki mąki

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej jeżeli lubisz słodsze ciasta)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
  • 2/3 szklanki mąki

Składniki na kruszonkę:

  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki masła, w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy około 26 cm.
  2. Pokrojone brzoskwinie i śliwki umieść w misce, zasyp mąką i dokładnie wymieszaj. Odstaw.
  3. W celu zrobienia ciasta, w misce miksera umieść jajka i cukier i ubijaj do otrzymania gęstej i jasnej masy. Wmieszaj ekstrakt z wanilii i  cynamon, następnie powoli mieszając dodawaj mąkę, aż do otrzymania jednolitego ciasta.
  4. W celu zrobienia kruszonki w miseczce wymieszaj mąkę, brązowy cukier, cynamon i posiekane orzechy włoskie. Dodaj masło i mieszaj do otrzymania charakterystycznych grudek.
  5. Do przygotowanej tortownicy równomiernie wyłóż owoce, a na nie ciasto. Pomóż sobie łyżką lub szpatułką, by ciasto też dostało się między owoce, po czym posyp całość kruszonką.
  6. Piecz przez 50 minut lub do suchego patyczka. Ciasto w trakcie pieczenia będzie rosło, więc jeśli środek zrówna się wysokością z brzegami, to ciasto jest już gotowe. Przed wyjęciem ciasta z tortownicy, odstaw do ostygnięcia.

Smacznego!

ciasto

English version

Easy peach and plum coffee cake

(26 cm tart tin)

Ingredients:

  • 6 peaches, peeled and chopped
  • 5-6 plums, stoned and chopped
  • 1/2 cup flour

Ingredients for the batter:

  • 2 eggs
  • 1/2 cup sugar
  • 1/2 teaspoon cinnamon
  • 1 teaspoon vanilla
  • 2/3 cups of flour

Ingredients for the topping:

  • 1 tablespoon flour
  • 1 tablespoon packed brown sugar
  • 1 teaspoon cinnamon
  • a pinch of nutmeg
  • 2 tablespoons chopped walnuts
  • 2 teaspoons butter, at room temperature

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC. Grease  26 cm baking pan.
  2. Place the peaches and plums in a bowl and toss the peaches and plums in flour to absorb some of the juices, set aside.
  3. To make the batter, using an electric mixer, beat together the egg and sugar until they’re thick and foamy. Mix in the vanilla and cinnamon and slowly mix in the flour to form a thick, creamy batter.
  4. To make the topping mix together flour, brown sugar, cinnamon and chopped walnuts. Add the butter and mix the mixture until it’s crumbly and there aren’t any large chunks of butter.
  5. Pour the flour-coated peaches into the pan and distribute he fruit evenly. Pour the batter over the peaches and use a spatula to spread it evenly over the cake, pressing it into the spaces between the peaches. Sprinkle the topping over the cake, right to edges.
  6. Bake for 50 minutes, or to dry toothpick. The cake puffs up as it bakes, so when the middle has risen the cake is done. Let it cool on a wire rack before removing the cake from the pan.

Enjoy!

ciasto

Share the post "Łatwe ciasto z brzoskwiniami i śliwkami / Easy peach and plum coffee cake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: brzoskwinie, cynamon, deser, orzechy, orzechy włoskie, śliwki, słodkości, wypieki

« Dorsz w pikantnym sosie pomidorowym / Cod in piquant tomato sauce
Jak suszyć grzyby »

Comments

  1. Katarzyna says

    22 września 2014 at 19:56

    MMM… wygląda przepysznie, a i z przepisu wynika, że jest niesamowicie proste. Muszę powiedzieć mojemu chłopaki, żeby mi upiekł takie cudo.
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 września 2014 at 20:10

      Jest pyszne i naprawdę super łatwe:)

      Odpowiedz
  2. Janusz says

    23 września 2014 at 17:53

    Wygląda przepysznie i chyba nie jest takie trudne do wykonania. Może nawet mi się uda z moimi zerowymi umiejętnościami. Dam znać jak poszło i czy nie spaliłem domu 😀

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 września 2014 at 18:12

      Trzymam kciuki, musi się udać! 🙂

      Odpowiedz
  3. Olga says

    16 sierpnia 2015 at 20:42

    Ciasto właśnie się piecze 🙂 Faktycznie mało roboty, nie za dużo cukru, zero proszku do pieczenia i sporo owoców – zapowiada się smacznie, ale zobaczymy jak potraktuje je mój kapryśny piekarnik 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 sierpnia 2015 at 20:47

      Trzymam kciuki!:)

      Odpowiedz
      • Olga says

        17 sierpnia 2015 at 10:43

        Misja udana! Chociaż u mnie pieczenie trwało jakieś 15 minut krócej (ale, tak jak pisałam, mam kapryśny piekarnik- taki był w zestawie z wynajętym mieszkaniem, niestety), ciasto nawet dobrze nie ostygło, a pół tortownicy poszło 🙂 Dzisiaj podjadam do kawki 🙂 Dziękuję za fajny przepis!

        Odpowiedz
        • Dzi says

          17 sierpnia 2015 at 13:36

          Cieszę się, że smakowało! 🙂

          Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Tosty-francuskie-z-gofrownicy-z-karmelizowanymi-jablkami-French-toast-waffles-with-caramelised-apples

Tosty francuskie z gofrownicy z karmelizowanymi jabłkami / French toast waffles with caramelised apples

World Baking Day i anielskie ciasto z sosem truskawkowym. Dla kogo Ty upieczesz ciasto?

Karp z kurkami zapiekany w śmietanie / Carp baked with mushrooms and sour cream

Leczo z cukinią / Courgette stew

Łosoś w glazurze miodowo-musztardowej

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress