Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Mule po tajsku / Thai mussels

Mule po tajsku / Thai mussels

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Mule po tajsku / Thai mussels"

  • Facebook
  • Twitter

Mam ogromną słabość do muli, szczególnie takich z dużą ilością sosiku, w którym można maczać sobie chrupiące pieczywo. Ostatnio udało mi się upolować mule w bardzo dobrej cenie i przyrządziłam je sobie w tajskim stylu, czyli z dużą ilością sosiku z czerwoną pastą curry i innymi aromatycznymi dodatkami. Wyszły obłędne! Polecam je wszystkim fanom dalekowschodnich smaków, tym bardziej że są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Mule po tajsku / Thai mussels

Mule po tajsku

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego)
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 3 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1×400 ml puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1,4 kg małży, oczyszczonych
  • duża garść posiekanej świeżej kolendry
  • mała garść posiekanej tajskiej lub klasycznej bazylii

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej porządnie olej, włóż cebulę i czosnek i smaż do zeszklenia, przez koło 3 minuty.
  2. Dodaj pastę curry i smaż mieszając, aż poczujesz jej intensywny aromat, przez około 30 sekund. Wlej wino, gotuj aż 1/3 odparuje, po czym dodaj mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki lub cytryny, cukier i doprowadź całość do wrzenia.
  3. Wrzuć mule, przykryć garnek i gotuj aż małże się otworzą, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj kolendrę i bazylię i dopraw do smaku sosem rybnym, sokiem z cytrusów lub cukrem jeżeli to konieczne.
  4. Podawaj danie z chrupiącym chlebkiem lub makaronem ryżowym.

Smacznego!

Mule po tajsku / Thai mussels

English version

Thai mussels

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tbsp coconut oil (or any vegetable oil)
  • 1 onion, thinly sliced
  • 2 garlic cloves, minced
  • 3 tbsp Thai red curry paste
  • 1/2 cup dry white wine
  • 1×400 ml can coconut milk
  • 2 tbsp fish sauce
  • 2 tbsp lime or lemon juice
  • 1 tsp brown sugar
  • 1,4 kg mussels, de-bearded and scrubbed
  • large handful cilantro leaves and stems, roughly chopped
  • handful of Thai or regular basil leaves, roughly chopped

Preparation:

  1. Heat oil in a large pot on medium-high heat until shimmering. Add onion and garlic and cook until soft and translucent, about 3 minutes.
  2. Add curry paste and cook, stirring, until fragrant, about 30 seconds. Add wine, cook until 1/3 evaporate and add coconut milk, fish sauce, lime or lemon juice, and sugar and bring to a simmer.
  3. Add mussels, cover pot, and let steam until mussels open, about 5 minutes. Once mussels open, add cilantro and basil. Season broth to taste with more fish sauce, lime juice, or sugar if needed.
  4. Serve mussels with crusty bread or rice noodles.

Enjoy!

Mule po tajsku / Thai mussels

Share the post "Mule po tajsku / Thai mussels"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Ryby i owoce morza Tagged With: białe wino, curry, kuchnia tajska, małże, mleko kokosowe, mule, obiad, owoce morza, wino, zioła

« Tosty z boczkiem, serem i figami / Fig, bacon and cheese toasts
Warsztaty fotograficzne z Milką »

Comments

  1. kasiac says

    3 października 2016 at 18:56

    ja też bardzo lubię mule! Ostatnio jadłam pyszne mule w lipcu, na rozpoczęcie tamtejszego sezonu na mule 🙂
    Piękne zdjęcia! Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 października 2016 at 19:36

      🙂

      Odpowiedz
  2. Marchewa says

    19 marca 2021 at 20:04

    Super pszepis kocham Twoje mule mniam.

    Odpowiedz
  3. Marchewa says

    19 marca 2021 at 20:09

    Jem je teraz I są super 20:07

    Well done Mniam Mniam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 marca 2021 at 20:10

      też je uwielbiam:)

      Odpowiedz
    • Marchewa says

      19 marca 2021 at 20:11

      Jem je teraz I są super 20:07

      Well done Mniam Mniam to prawda kto kolwiek je robi jest super kucharzem

      Odpowiedz
      • Dzi says

        19 marca 2021 at 20:13

        Smacznego:)

        Odpowiedz
  4. Marchewa says

    19 marca 2021 at 20:13

    Mało lubie ale to naprawdę zwycięstwo.

    Odpowiedz
  5. Marchewa says

    19 marca 2021 at 20:19

    oszaleje takie dobre są

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Rustykalna tarta z truskawkami i nektarynkami / Strawberry and nectarine galette

Rustykalna tarta z truskawkami i nektarynkami / Strawberry and nectarine galette

Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala / Chicken chicory with Marsala sauce

Jak oczyścić kurki / How to clean chanterelles

Jak oczyścić kurki / How to clean chanterelles

Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress