Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce

Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Przepyszna, soczysta, kaczka z chrupiącą skórką dzięki glazurze z miodu i wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Podana z doskonałym sosem z wiśni i wina Porto, na pewno zachwyci wszystkich biesiadników. Zaskakujące też jak  łatwa jest w przygotowaniu, trzeba jedynie pamiętać o smarowaniu jej glazurą co jakiś czas  w trakcie pieczenia. Polecam!

Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć
pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.

kaczka

Scroll down for recipe in English

Świąteczna kaczka pieczona  z sosem wiśniowym z winem Porto

(4 porcje)

Przygotowanie z pieczeniem 3 godziny

Składniki na kaczkę:

  • kaczka o wadze 1,5-2kg
  • 1/2 cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • ¼ cytryny
  • kilka gałązek tymianku

Składniki na glazurę:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 150ml wina Porto
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • chlust sosu sojowego i sosu Worcestershire

Składniki na sos z wiśni i Porto:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego (olej Kujawski)
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 200 ml wina Porto
  • 250 g świeżych lub mrożonych wiśni (bez pestek i przekrojonych na połówki)
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego (lub powideł śliwkowych)

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Natłuść ruszt ustawiony nad głęboką blaszką do pieczeni.
  2. Kaczkę opłucz i dokładnie osusz wewnątrz i na zewnątrz papierowymi ręcznikami. Ostrym nożem natnij skórkę kaczki od strony piersi, aby tłuszcz lepiej się wytapiał.  Następnie natrzyj kaczkę dokładnie z każdej strony solą (także wnętrze) i nafaszeruj ją przygotowaną cebulą, czosnkiem, cytryną i tymiankiem , po czym odstaw na czas przygotowania glazury.
  3. W małym rondelku wymieszaj wszystkie składniki glazury i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aż lekko zgęstnieje. Rozsmaruj glazurę pędzelkiem cienką warstwą na całej kaczce (resztę glazury zachowaj na później). Tak przygotowaną kaczkę włóż do nagrzanego piekarnika.
  4. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do  170 oC i piecz kolejne 1,5 do 2 godzin lub do momentu, aż kaczka będzie już upieczona (po nakłuciu najgrubszej części uda będzie wypływał przeźroczysty płyn). Co 20 minut smaruj kaczkę glazurą.
  5. Gdy kaczka jest upieczona wyjmij ją z piekarnika i odstaw na 10-15 minut przed pokrojeniem.
  6. W międzyczasie przygotuj sos. W rondelku rozgrzej olej Kujawski, włóż cebulkę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie zwiększ ogień, wlej Porto i gotuj, aż większość wina odparuje. Dodaj wiśnie, bulion i dżem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż zgęstnieje do konsystencji syropu.  Podawaj kaczkę z przygotowanym sosem i lekką sałatką.

*Porada: Zachowaj wytopiony z kaczki tłuszcz do smażenia przepysznych ziemniaczków lub innych potraw. Przechowuj go w lodówce.

Smacznego!

kaczka1

English version

Christmas Roast Duck with Port and Cherry Sauce

(4 servings)

Ingredients for the duck:

  • 1.50-2kg whole duck
  • 1/2 onion
  • 4 cloves of garlic
  • 1 wedge of lemon
  • few sprigs of thyme

Ingredients for the glaze:

  • 2 tbsp brown sugar
  • 3 tbsp honey
  • 150ml port
  • 2 tbsp balsamic vinegar
  • a splash each of soy sauce and worcestershire

Ingredients for the port and cherry sauce:

  • 2 tbsp of canola oil (olej Kujawski)
  • 1 onion, finely diced
  • 200 ml port
  • 250 g of fresh or frozen cherries (pitted and halved)
  • 300 ml chicken stock
  • 2 tbsp of cherry jam (or plum jam)

Instructions:

  1. Preheat oven to 220°C and lightly grease the rack over a deep roasting tray.
  2. Rinse the duck and dry the inside and outside of the duck with paper towels. With a sharp knife, score the skin in a criss cross pattern. Rub sea salt and black pepper liberally over the skin and inside the cavity. Stuff the cavity with the onion, garlic, lemon and thyme and set aside while you prepare your glaze.
  3. To make the glaze, combine all the ingredients in a saucepan and bring to a boil. Simmer for 5 minutes until lightly thickened. Grab a pastry brush and paint a light coating of glaze all over the bird. Place the duck on the roasting rack, breast side up, and put it in the oven.
  4. After 10 minutes, reduce the oven temperature to 170°C and cook for a further 1,5 to 2 hrs or until duck is cooked and tender (juices would run clear if you pierced the thickest meatiest part of the leg). Every 20 minutes or so, baste the duck with more luscious glaze and a bit of the fat.
  5. When duck is ready, remove from oven  and rest for at least 10 minutes.
  6. For the Port and cherry sauce heat up the oil in a saucepan over medium heat, then sauté the onion until translucent. Increase the heat to high, deglaze the pan with the port and cook until most of the port has evaporated. Add the cherries, stock and jam, bring to a boil and simmer until the sauce has thickened to a light syrup consistency.

Enjoy!

kaczka2

Share the post "Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto / Christmas roast duck with port and cherry sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kaczka, mięso, miód, obiad, porto, święta, wino, wiśnie, zioła

« Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym / Cranberry apple dumplings with vanilla sauce
Piernikowa gorąca czekolada / Gingerbread hot chocolate »

Comments

  1. Liz says

    15 grudnia 2014 at 02:04

    What an absolutely beautiful picture! I’ve never roasted a duck before but if it comes out that beautifully I’m going to have to try it out to wow my guests this year! Thanks for the inspiration. 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 grudnia 2014 at 08:13

      Thank You! 🙂

      Odpowiedz
  2. Pati says

    15 grudnia 2014 at 08:42

    Wygląda bardzo odświętnie!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 grudnia 2014 at 09:15

      Jest przepyszna. Polecam!

      Odpowiedz
  3. Tomasz says

    15 grudnia 2014 at 12:57

    Co artykuł to smaczniej 😀 … trzeba się zacząć uczyć gotować ;>

    Odpowiedz
    • Dzi says

      15 grudnia 2014 at 13:15

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  4. carrie says

    15 grudnia 2014 at 23:04

    czy można pominąć bez szkody dla kaczki chlust sosu sojowego i sosu Worcestershire? 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 grudnia 2014 at 09:27

      Myślę, że można tylko trzeba będzie troszkę dosolić.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami / Whole wheat plum cake

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami / Whole wheat plum cake

Makaron-z-kielbasa-i-mloda-kapusta-Sausage-and-young-cabbage-pasta

Makaron z kiełbasą i młodą kapustą / Sausage and young cabbage pasta

makaron_z_kielbasa_dynia

Makaron z dynią i kiełbasą / Pumpkin and sausage pasta

Pulled chicken w stylu azjatyckim / Asian style pulled chicken

Pulled chicken w stylu azjatyckim / Asian style pulled chicken

Pasta z jajkiem, awokado i tuńczykiem / Tuna, egg and avocado spread

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress