Zupa szafranowa z kalafiorem Gordona Ramsaya

Zupa szafranowa z kalafiorem Gordona Ramsaya

Szafran-najdroższa wagowo przyprawa świata. Kupiłam ostatnio dosłownie 2 szczypty, gdyż znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki” przepis na zupę,która wyglądała na zdjęciu obłędnie. Jak zwykle nie zawiodłam się na nim i zupa wyszła pyszna:) Normalnie jest koloru prawie białego,moja wyszła pomarańczowa gdyż użyłam własnoręcznie zrobionego bulionu z kaczki,ale o tym później.Polecam!

Zupa szafranowa z kalafiorem

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 ml bulionu drobiowego (lub warzywnego,ew. z kaczki)
  • 500 ml mleka
  • 2 szczypty nitek szafranu
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 duży kalafior,podzielony na różyczki
  • 25 g masła
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • oliwa z oliwek do skropienia

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wlej bulion,mleko,dodaj szczyptę szafranu i dużą szczyptę soli. Zagotuj, dodaj kalafior i zmniejsz ogień do średniego. Gotuj przez 5-6 min,aż kalafior zrobi się miękki (najlepiej sprawdzać widelcem).
  2. Łyżką durszlakową wyłów 1/4 kalafiora i odłóż na bok.Resztę przełóż łyżką durszlakową do pojemnika blendera, i wlej taką ilość bulionu z mlekiem,aby sięgał do połowy wysokości kalafiora w pojemniku. Zmiksuj go na gładkie puree.
  3. Przelej je teraz do rondla i wlej tyle bulionu z mlekiem,aby otrzymać konsystencję zupy (wg upodobań). Dodaj drugą szczyptę szafranu i delikatnie podgrzej,doprawiając solą i pieprzem. Wmieszaj dodatkową ilość płynu jeżeli zupa będzie zbyt gęsta.
  4. Na małej patelni rozgrzej masło,aż zacznie się pienić. Wrzuć odłożony w całości kalafior i smaż przez kilka minut,aż się zarumieni na złotobrązowy kolor. Wsyp i wmieszaj połowę pietruszki i kontynuuj smażenie,aż kalafior będzie chrupiący.
  5. Nałóż kalafior na środek talerzy do zupy,wlej zupę i podawaj zaraz po przygotowaniu,skropioną oliwą z oliwek,posypaną pietruszką i zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego!

7 Comments

Zielona strona Flinstona

about 2 lata ago

Wygląda bardzo apetycznie, a z szafranem nie miałam jeszcze nigdy do czynienia :)

Odpowiedz

Dzi

about 2 lata ago

Ja do do tej zupy też nie,ale trzeba spróbować wszystkiego:)

Odpowiedz

Wysoki Niski

about 2 lata ago

Tłuszczowe kropki pięknie prezentują się na zdjęciu :)

Odpowiedz

Dzi

about 2 lata ago

crisisgirl

about 2 lata ago

ja ostatnio eksperymentuje z szafranem. zrobie ta zupe koniecznie!!

Odpowiedz

Dzi

about 2 lata ago

Polecam, jest na prawdę smaczna:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers