Zupa szafranowa z kalafiorem Gordona Ramsaya

Szafran-najdroższa wagowo przyprawa świata. Kupiłam ostatnio dosłownie 2 szczypty, gdyż znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Niedzielne przysmaki” przepis na zupę,która wyglądała na zdjęciu obłędnie. Jak zwykle nie zawiodłam się na nim i zupa wyszła pyszna:) Normalnie jest koloru prawie białego,moja wyszła pomarańczowa gdyż użyłam własnoręcznie zrobionego bulionu z kaczki,ale o tym później.Polecam!

Zupa szafranowa z kalafiorem

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 ml bulionu drobiowego (lub warzywnego,ew. z kaczki)
  • 500 ml mleka
  • 2 szczypty nitek szafranu
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 duży kalafior,podzielony na różyczki
  • 25 g masła
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • oliwa z oliwek do skropienia

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wlej bulion,mleko,dodaj szczyptę szafranu i dużą szczyptę soli. Zagotuj, dodaj kalafior i zmniejsz ogień do średniego. Gotuj przez 5-6 min,aż kalafior zrobi się miękki (najlepiej sprawdzać widelcem).
  2. Łyżką durszlakową wyłów 1/4 kalafiora i odłóż na bok.Resztę przełóż łyżką durszlakową do pojemnika blendera, i wlej taką ilość bulionu z mlekiem,aby sięgał do połowy wysokości kalafiora w pojemniku. Zmiksuj go na gładkie puree.
  3. Przelej je teraz do rondla i wlej tyle bulionu z mlekiem,aby otrzymać konsystencję zupy (wg upodobań). Dodaj drugą szczyptę szafranu i delikatnie podgrzej,doprawiając solą i pieprzem. Wmieszaj dodatkową ilość płynu jeżeli zupa będzie zbyt gęsta.
  4. Na małej patelni rozgrzej masło,aż zacznie się pienić. Wrzuć odłożony w całości kalafior i smaż przez kilka minut,aż się zarumieni na złotobrązowy kolor. Wsyp i wmieszaj połowę pietruszki i kontynuuj smażenie,aż kalafior będzie chrupiący.
  5. Nałóż kalafior na środek talerzy do zupy,wlej zupę i podawaj zaraz po przygotowaniu,skropioną oliwą z oliwek,posypaną pietruszką i zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego!

Comments

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge