Scroll down for recipe in English
Zapiekanka z mięsem i brokułami
(6 porcji)
Składniki:
- 1 duży brokuł, pokrojony w różyczki
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 łyżki sosu Worcestershire lub sojowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 100 g startego sera żółtego
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 4 ziemniaki, podgotowane w osolonej wodzie przez 10 minut i starte na tarce
- 1 jajko lekko rozbełtane
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- Podgotuj różyczki brokułów w osolonej wodzie przez około 15 minut i odcedź.
- W międzyczasie rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu, dodaj mięso i cebulę i smaż aż mięso będzie lekko zarumienione a cebula zeszklona, przez ok. 10 do 12 minut. Wmieszaj sos Worcestershire lub sojowy, czosnek i dopraw solą.
- W średnim rondelku wymieszaj dokładnie mleko i mąkę kukurydzianą, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez 6 – 8 minut aż lekko zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj ser, kurkumę, dopraw solą i mieszaj, aż ser się rozpuści.
- Wyłóż mięso na dnie średniego naczynia do zapiekania, a na wierzch wyłóż brokuły. Polej całość równomiernie sosem serowym.
- Wymieszaj starte ziemniaki z jajkiem, dopraw solą i pieprzem i wyłóż na brokuły.
- Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut. Odstaw na 10 minut przed podaniem.
Smacznego!
English version
Meat and broccoli bake
(6 servings)
- 1 large broccoli, cut into florets
- 2 tbsp vegetable oil
- 500 g ground meat
- 1 onion, chopped
- 2 tbsp Worcestershire or soy sauce
- 1 tsp garlic powder
- 3 cups milk
- 1/4 cup cornstarch
- 100 g cups shredded cheese
- ¼ tsp ground turmeric
- 4 potatoes, preboiled and grated
- 1 egg, lightly beaten
- salt and pepper
Preparation:
- Preheat oven to 180 oC.
- Cook broccoli florets in salted water for about 15 minutes and drain.
- Meanwhile, heat oil in a large pan over medium heat, add meat and onion and cook, meat is browned and the onion is softened, for 10 to 12 minutes. Stir in Worcestershire or soy, garlic powder and season with salt.
- Whisk milk and cornstarch in a saucepan, bring to a boil over medium-high heat, whisking, for 6 to 8 minutes. Remove from the heat and stir in cheese, turmeric, season with salt and stir until the cheese is melted.
- Spread the meat mixture in a medium baking dish. Top with the broccoli and pour the cheese sauce evenly over the top.
- Combine potatoes and egg in a medium bowl, season with salt and pepper and sprinkle evenly over the broccoli.
- Place in the preheated oven and bake for about 40 minutes. Let stand for 10 minutes before serving.
Enjoy!
Klaudia says
Witam a czy ziemniaki mozna zetrzec bez gotowania takie surowe ? w piekarniku przez 40 min na pewno dojda do siebie taka starte ?? pozdrawiam
Dzi says
Myślę, że na pewno dojdą, tylko zapewne będą bardziej chrupiące niż mięsiste. Warto spróbować 😉
Ania says
Mam pytanie. Czy jak użyję skrobi kukurydzianej zamiast mąki, to będzie ok? 🙂
Dzi says
jak najbardziej:)