Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zapiekanka z mięsem i brokułami / Meat and broccoli bake

Zapiekanka z mięsem i brokułami / Meat and broccoli bake

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Zapiekanka z mięsem i brokułami / Meat and broccoli bake"

  • Facebook
  • Twitter
Dzisiaj przedstawiam idealne danie na sycący, jesienny obiad. Pyszna zapiekanka z mięsem mielonym, brokułami w sosie serowym zapieczonymi pod warstwą ziemniaczaną zaspokoi głód na długo. Ponadto, jest łatwa i przyjemna w przygotowaniu. Uwielbiam takie zapiekanki, gdyż można przygotować je znacznie wcześniej i wrzucić do piekarnika w porze obiadowej. Zapraszam!

zapiekanka_z_brokulami

Scroll down for recipe in English

Zapiekanka z mięsem i brokułami

(6 porcji)

Składniki:

  • 1 duży brokuł, pokrojony w różyczki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki sosu Worcestershire lub sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 100 g startego sera żółtego
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 4 ziemniaki, podgotowane w osolonej wodzie przez 10 minut i starte na tarce
  • 1 jajko lekko rozbełtane
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. Podgotuj różyczki brokułów w osolonej wodzie przez około 15 minut i odcedź.
  3. W międzyczasie rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu, dodaj mięso i cebulę i smaż aż mięso będzie lekko zarumienione a cebula zeszklona, przez ok. 10 do 12 minut. Wmieszaj sos Worcestershire lub sojowy, czosnek i dopraw solą.
  4. W średnim rondelku wymieszaj dokładnie mleko i mąkę kukurydzianą, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez 6 – 8 minut aż lekko zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dodaj ser, kurkumę, dopraw solą i mieszaj, aż ser się rozpuści.
  5. Wyłóż mięso na dnie średniego naczynia do zapiekania, a na wierzch wyłóż brokuły. Polej całość równomiernie sosem serowym.
  6. Wymieszaj starte ziemniaki z jajkiem, dopraw solą i pieprzem i wyłóż na brokuły.
  7. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut. Odstaw na 10 minut przed podaniem.

Smacznego!

zapiekanka_z_brokulami

English version

Meat and broccoli bake

(6 servings)

Ingredients:

  • 1 large broccoli, cut into florets
  • 2 tbsp vegetable oil
  • 500 g ground meat
  • 1 onion, chopped
  • 2 tbsp Worcestershire or soy sauce
  • 1 tsp garlic powder
  • 3 cups milk
  • 1/4 cup cornstarch
  • 100 g cups shredded cheese
  • ¼ tsp ground turmeric
  • 4 potatoes, preboiled and grated
  • 1 egg, lightly beaten
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC.
  2. Cook broccoli florets in salted water for about 15 minutes and drain. 
  3. Meanwhile, heat oil in a large pan over medium heat, add meat and onion and cook, meat is browned and the onion is softened, for 10 to 12 minutes. Stir in Worcestershire or soy, garlic powder and  season with salt. 
  4. Whisk milk and cornstarch in a  saucepan, bring to a boil over medium-high heat, whisking, for 6 to 8 minutes. Remove from the heat and stir in cheese,  turmeric, season with salt and stir until the cheese is melted.
  5. Spread the meat mixture in a medium baking dish. Top with the broccoli and pour the cheese sauce evenly over the top.
  6. Combine potatoes and egg in a medium bowl, season with salt and pepper and sprinkle evenly over the broccoli.
  7. Place in the preheated oven and bake for about 40 minutes. Let stand for 10 minutes before serving.

Enjoy!

 zapiekanka_z_brokulami

Share the post "Zapiekanka z mięsem i brokułami / Meat and broccoli bake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: brokuły, mięso, obiad, ser, zapiekanka, ziemniaki

« Makaron z dynią i kiełbasą / Pumpkin and sausage pasta
Kurczak pieczony z dynią i papryką / Chicken baked with pumpkin and bell pepper »

Comments

  1. Klaudia says

    16 listopada 2019 at 20:15

    Witam a czy ziemniaki mozna zetrzec bez gotowania takie surowe ? w piekarniku przez 40 min na pewno dojda do siebie taka starte ?? pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 listopada 2019 at 21:39

      Myślę, że na pewno dojdą, tylko zapewne będą bardziej chrupiące niż mięsiste. Warto spróbować 😉

      Odpowiedz
  2. Ania says

    26 listopada 2019 at 18:45

    Mam pytanie. Czy jak użyję skrobi kukurydzianej zamiast mąki, to będzie ok? 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      26 listopada 2019 at 18:55

      jak najbardziej:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą / Spicy pork pumpkin and cabbage goulash

Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą / Spicy pork pumpkin and cabbage goulash

NAJLEPSZE RESTAURACJE W POLSCE NAGRODZONE NA WIELKIEJ GALI RESTAURANT WEEK 2018!

Fettuccine z kurczakiem w stylu śródziemnomorskim/Mediterranean pasta

Placuszki-z-mascarpone-i-malinami-Mascarpone-pancakes-with-raspberries

Placuszki z mascarpone i malinami / Mascarpone pancakes with raspberries

Aromatyczne pory smażone z grzybami / Sauteed leeks and mushrooms

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress