Pikantna zupa-krem z pieczonego kalafiora

Pikantna zupa-krem z pieczonego kalafiora

Pikantna i sycąca zupa-krem z pieczonego kalafiora rozgrzeje nawet największego zmarzlucha (czytaj np. mnie:)) Proces pieczenia kalafiora dodaje zupie przyjemnego posmaku, a papryczka chilli i pieprz cayenne ostrości. Jest gęsta i sycąca, ja dla podkreślenia jej kremowej delikatności przetarłam zupę przez sitko, czego rezultatem była jedwabista konsystencja. Polecam na zimne wieczory.

Pikantna zupa-krem z pieczonego kalafiora (4 porcje)

Składniki:

  • 1 średnia główka kalafiora
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 średnia cebula, drobno poszatkowana
  • 1 łodyga selera naciowego,pokrojona w plasterki
  • 1 średnia marchewka,obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryczka chilli,pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/4 szklanki kwaśniej śmietany do zupy
  • opcjonalnie posiekana kolendra do posypania

Przygotowanie:

  1. Umyj kalafiora i podziel go na średnie różyczki, włóż do naczynia żaroodpornego polej oliwą z oliwek, posól i popieprz. Piecz w piekarniku nagrzanym do 230 oC ok. 20 minut, przewracając w połowie pieczenia. Kalafior ma być zrumieniony ale wciąż jędrny.
  2. W trakcie pieczenia kalafiora, rozgrzej w garnku na średnim ogniu oliwę i włóż posiekaną cebulę. Smaż ok. 6-7 min.,do momentu zeszklenia.
  3. Następnie dodaj do cebuli selera,marchewkę i chilli,posól i wymieszaj. Smaż na średnim ogniu ok. 10 min.Dodaj kmin rzymski,kolendrę, pieprz cayenne, kurkumę i przeciśnięty czosnek. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze 2 min, uważając by czosnek nie zrumienił się nadmiernie (będzie gorzki).
  4. Dodaj do garnka upieczony kalafior i zalej całość bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, do momentu ugotowania kalafiora do miękkości.
  5. Dodaj śmietanę,przelej zawartość garnka do blendera i zmiksuj na gładki krem (lub zblenduj w garnku).
  6. Przelej krem znowu do rondla i zagotuj.Dopraw jeżeli to konieczne.
  7. Podawaj zupę posypaną kolendrą.
Smacznego!

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers