Pikantna zupa-krem z pieczonego kalafiora

Pikantna i sycąca zupa-krem z pieczonego kalafiora rozgrzeje nawet największego zmarzlucha (czytaj np. mnie:)) Proces pieczenia kalafiora dodaje zupie przyjemnego posmaku, a papryczka chilli i pieprz cayenne ostrości. Jest gęsta i sycąca, ja dla podkreślenia jej kremowej delikatności przetarłam zupę przez sitko, czego rezultatem była jedwabista konsystencja. Polecam na zimne wieczory.

Pikantna zupa-krem z pieczonego kalafiora (4 porcje)

Składniki:

  • 1 średnia główka kalafiora
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 średnia cebula, drobno poszatkowana
  • 1 łodyga selera naciowego,pokrojona w plasterki
  • 1 średnia marchewka,obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryczka chilli,pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1/4 szklanki kwaśniej śmietany do zupy
  • opcjonalnie posiekana kolendra do posypania

Przygotowanie:

  1. Umyj kalafiora i podziel go na średnie różyczki, włóż do naczynia żaroodpornego polej oliwą z oliwek, posól i popieprz. Piecz w piekarniku nagrzanym do 230 oC ok. 20 minut, przewracając w połowie pieczenia. Kalafior ma być zrumieniony ale wciąż jędrny.
  2. W trakcie pieczenia kalafiora, rozgrzej w garnku na średnim ogniu oliwę i włóż posiekaną cebulę. Smaż ok. 6-7 min.,do momentu zeszklenia.
  3. Następnie dodaj do cebuli selera,marchewkę i chilli,posól i wymieszaj. Smaż na średnim ogniu ok. 10 min.Dodaj kmin rzymski,kolendrę, pieprz cayenne, kurkumę i przeciśnięty czosnek. Całość dokładnie wymieszaj i podsmaż jeszcze 2 min, uważając by czosnek nie zrumienił się nadmiernie (będzie gorzki).
  4. Dodaj do garnka upieczony kalafior i zalej całość bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, do momentu ugotowania kalafiora do miękkości.
  5. Dodaj śmietanę,przelej zawartość garnka do blendera i zmiksuj na gładki krem (lub zblenduj w garnku).
  6. Przelej krem znowu do rondla i zagotuj.Dopraw jeżeli to konieczne.
  7. Podawaj zupę posypaną kolendrą.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge