Świetny pomysł na substytut pączka na ostatnią chwilę przed tłustym czwartkiem dla zapracowanych. Przepis jest bardzo łatwy do wykonania, a efekt pyszny. Muffiny są puszyste i słodkie z posmakiem cynamonu, a nadzienie można zmodyfikować wg własnych upodobań ( u mnie akurat powidła śliwkowe).
Cynamonowe muffiny pączkowe z powidłami śliwkowymi (12 szt.)
Składniki:
- 210 g mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 12 łyżeczek powideł śliwkowych
Składniki na posypkę:
- 50 g roztopionego masła
- 70 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 oC a formę do muffinek wyłóż papilotkami.
- W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę,proszek do pieczenia,sól,gałkę muszkatołową i odłóż.
- W misce miksera umieść masło,jajko,mleko,cukier i miksuj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do składników mokrych dodaj wymieszane składniki suche i miksuj tylko do momentu połączenia składników.
- Włóż po łyżce masy do przygotowanych papilotek, następnie włóż po łyżeczce powideł i dopełnij wszystkie papilotki resztą masy.
- Przełóż formę do piekarnika i piecz 20-25 min (do suchego patyczka).
- Wymieszaj pozostały cukier z cynamonem na posypkę i przygotuj roztopione masło.
- Wyjmij upieczone muffiny z piekarnika i jeszcze gorące posmaruj masłem i posyp przygotowaną posypką. Odstaw do ostudzenia.
Dodaj komentarz