Share the post "Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami / Chicken and mushroom pasta bake"
Makaron jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. Szczególnie taki z dużą ilością dodatków i pysznego sosiku, a do tego zapieczony pod warstwą mozzarelli to już bajka! Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj pomysł na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Makaron z kurczakiem, grzybami i szpinakiem w pysznym sosie na bazie pomidorów zapieczony pod kołderką serową z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami
(6 porcji)
Składniki:
- 400 g ulubionego makaronu, najlepiej krótkiego
- 2 garści szpinaku baby, lub klasycznego posiekanego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 piersi bez kości, pokrojone w cienkie paski
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 250 g pieczarek (lub jeszcze lepiej grzybów leśnych), pokrojonych w plasterki
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 szklanki białego wina
- 600 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/3 szklanki śmietanki 36%
- 100-150 g mozzarelli, startej
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twaradawy i odcedź.
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj kurczaka, cebulę i grzyby i dopraw solą i pieprzem.
- Smaż przez około 5-7 minut, aż kurczak zacznie się rumienić, dodaj czosnek i smaż przez około 30 sekund.
- Podkręć ogień, wlej wino i gotuj aż prawie odparuje, mieszając i zeskrobując ewentualne drobinki z dna patelni.
- Następnie dodaj passatę, bulion i szpinak, dopraw cukrem, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi do smaku. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i wmieszaj śmietankę.
- Wmieszaj do sosu ugotowany makaron, przełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i posyp równomiernie z mozzarellą.
- Piecz w nagrzanym do 200 oC piekarniku przez 40 minut do ładnego zarumienienia.
Smacznego!
English version
Chicken and mushroom pasta bake
(6 servings)
Ingredients:
- 400 g favorite pasta
- 2 handfuls baby spinach
- 1 tbsp vegetable oil
- 2 boneless, skinless chicken breasts, sliced into thin strips
- 1 onion, diced
- 250 g mushrooms (or wild mushrooms), sliced
- 3 cloves garlic, minced
- 1/2 cup white wine
- 600 ml passata
- 1 tsp herbes de Provence
- 1 cup chicken stock
- 1/3 cup of double cream
- 100-150 g mozzarella cheese, grated
- salt, pepper and sugar to taste
Preparation:
- Cook pasta according to package directions until al dente and drain.
- In a large, deep skillet, heat the oil over medium high heat add the chicken, onion and mushrooms and season with salt and pepper.
- Saute for about 5-7 minutes, until the chicken has started to brown, add the garlic and sauté for about 30 seconds.
- Turn the heat on the pan to high and then add the wine, scraping the bottom of the pan.
- Next add the passata, stock and spinach, season with sugar, salt and pepper and herbes de Provence. Bring the pan to a boil, drop the heat to low and stir in the cream.
- Mix in cooked pasta and transfer the content of the pan to a casserole dish. Top the pasta evenly with the mozzarella cheese.
- Bake for 40 minutes in the preheated to 200 oC oven, until the top of the cheese is bubbling and browned.
Enjoy!
Blanka says
uwielbiam !!
Centrum Pożyczek 24h says
Musi smakować super 😛 Naprawdę bardzo fajny przepis! Pozdrawiam 🙂
marenubium99 says
Makaron z kurczakiem nigdy nie jest złym pomysłem:)
Karina says
to jest dla mnie idealne danie 😀
rust says
Na ostatnim foto wygląda serio apetycznie:)
Aguś kulinarnie says
Robilam na obiad-pychotka:)