Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami / Chicken and mushroom pasta bake

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami / Chicken and mushroom pasta bake

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami / Chicken and mushroom pasta bake"

  • Facebook
  • Twitter

Makaron jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. Szczególnie taki z dużą ilością dodatków i pysznego sosiku, a do tego zapieczony pod warstwą mozzarelli to już bajka! Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj pomysł na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Makaron z kurczakiem, grzybami i szpinakiem w pysznym sosie na bazie pomidorów zapieczony pod kołderką serową z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Polecam gorąco!

Zapiekanka-makaronowa-z-kurczakiem-i-grzybami-Chicken-and-mushroom-pasta-bake

Scroll down for recipe in English

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami

(6 porcji)

Składniki:

  • 400 g ulubionego makaronu, najlepiej krótkiego
  • 2 garści szpinaku baby, lub klasycznego posiekanego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 piersi bez kości, pokrojone w cienkie paski
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 250 g pieczarek (lub jeszcze lepiej grzybów leśnych), pokrojonych w plasterki
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 600 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • 100-150 g mozzarelli, startej
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twaradawy i odcedź.
  2. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj kurczaka, cebulę i grzyby i dopraw solą i pieprzem.
  3. Smaż przez około 5-7 minut, aż kurczak zacznie się rumienić, dodaj czosnek i smaż przez około 30 sekund.
  4. Podkręć ogień, wlej wino i gotuj aż prawie odparuje, mieszając i zeskrobując ewentualne drobinki z dna patelni.
  5. Następnie dodaj passatę, bulion i szpinak, dopraw cukrem, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi do smaku. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i wmieszaj śmietankę.
  6. Wmieszaj do sosu ugotowany makaron, przełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i posyp równomiernie z mozzarellą.
  7. Piecz w nagrzanym do 200 oC piekarniku przez 40 minut do ładnego zarumienienia.

Smacznego!

Zapiekanka-makaronowa-z-kurczakiem-i-grzybami-Chicken-and-mushroom-pasta-bake

English version

Chicken and mushroom pasta bake

(6 servings)

Ingredients:

  • 400 g favorite pasta
  • 2 handfuls baby spinach
  • 1 tbsp vegetable oil
  • 2 boneless, skinless chicken breasts, sliced into thin strips
  • 1 onion, diced
  • 250 g mushrooms (or wild mushrooms), sliced
  • 3 cloves garlic, minced
  • 1/2 cup white wine
  • 600 ml passata
  • 1 tsp herbes de Provence
  • 1 cup chicken stock
  • 1/3 cup of double cream
  • 100-150 g mozzarella cheese, grated
  • salt, pepper and sugar to taste

Preparation:

  1. Cook pasta according to package directions until al dente and drain.
  2. In a large, deep skillet, heat the oil over medium high heat add the chicken, onion and mushrooms and season with salt and pepper.
  3. Saute for about 5-7 minutes, until the chicken has started to brown, add the garlic and sauté for about 30 seconds.
  4. Turn the heat on the pan to high and then add the wine, scraping the bottom of the pan.
  5. Next add the passata, stock and spinach, season with sugar, salt and pepper and herbes de Provence. Bring the pan to a boil, drop the heat to low and stir in the cream.
  6. Mix in cooked pasta and transfer the content of the pan to a casserole dish. Top the pasta evenly with the mozzarella cheese.
  7. Bake for 40 minutes in the preheated to 200 oC oven, until the top of the cheese is bubbling and browned.

Enjoy!

Zapiekanka-makaronowa-z-kurczakiem-i-grzybami-Chicken-and-mushroom-pasta-bake

Share the post "Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami / Chicken and mushroom pasta bake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: grzyby, kurczak, makaron, mięso, mozzarella, obiad, pieczarki, ser

« Marchewka glazurowana z imbirem / Sugar glazed carrot with ginger
Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką/ Paprika roasted potatoes »

Comments

  1. Blanka says

    10 stycznia 2018 at 11:45

    uwielbiam !!

    Odpowiedz
  2. Centrum Pożyczek 24h says

    10 stycznia 2018 at 17:03

    Musi smakować super 😛 Naprawdę bardzo fajny przepis! Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  3. marenubium99 says

    10 stycznia 2018 at 22:36

    Makaron z kurczakiem nigdy nie jest złym pomysłem:)

    Odpowiedz
  4. Karina says

    11 stycznia 2018 at 22:07

    to jest dla mnie idealne danie 😀

    Odpowiedz
  5. rust says

    11 stycznia 2018 at 23:07

    Na ostatnim foto wygląda serio apetycznie:)

    Odpowiedz
  6. Aguś kulinarnie says

    16 stycznia 2018 at 17:25

    Robilam na obiad-pychotka:)

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami / Chicken and mushroom pasta bake | FlyB Kulinaria pisze:
    10 stycznia 2018 o 11:55

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zakręcone pączki / Twisted doughnuts

Zakręcone pączki / Twisted doughnuts

Penne zapiekane z wędzonym kurczakiem i pieczarkami/Baked penne with smoked chicken and mushrooms

Zupa-brokulowa-z-pieczarkami-Broccoli-and-mushroom-soup

Zupa brokułowa z pieczarkami / Broccoli and mushroom soup

NAJLEPSZE RESTAURACJE W POLSCE NAGRODZONE NA WIELKIEJ GALI RESTAURANT WEEK 2018!

Mazurek rozano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam

Mazurek różano-kawowy / Easter shortbread with coffee and rose petal jam

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress