Marynowane sataye z kurczakiem / Marinated chicken satay

Sezon grillowy w pełni, przedstawiam więc świetny przepis na pyszne szaszłyki z kurczakiem. Sataye, rodem z kuchni indonezyjskiej, u mnie dzisiaj z kurczakiem chociaż można go zastąpić każdym innym ulubionym mięsem, a nawet rybą. Najpierw wymoczone w bardzo aromatycznej marynacie, a następnie grillowane z przepysznym sosem z miodem i masłem orzechowym. Przepyszne i szybkie!  Można je też upiec w piekarniku i będą tak samo pyszne. Podałam je z fasolką z jajkiem w stylu indyjskim. Polecam!

Scroll down for recipe in English

sataye

Marynowane sataye z kurczakiem

(8-10 porcji)

Składniki na marynatę:

  • 1 1/2 łyżki octu z białego wina
  • 1 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 szczypta chili
  • 1 1/2 łyżki sosu Worcestershire
  • 3 krople oleju sezamowego
  • 2-3 piersi z kurczaka lub mięsa z udek, pokrojone wzdłuż na cienkie plasterki
  • 16 patyczków do szaszłyków

Składniki na sos:

  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki wody
  • pozostałości marynaty

Przygotowanie:

  1. Jeśli szaszłyki będą przygotowywane na grillu, namocz patyczki w wodzie przez 10 minut przed marynowaniem.
  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty (oczywiście bez kurczaka). Nadziej mięso na patyczki i ułóż je w naczyniu, w który będą marynowane, chociaż ja zdecydowanie wolę marynować w woreczkach (marynata lepiej przylega do mięsa).
  3. Wlej marynatę do kurczaka, zamknij woreczek lub pojemnik i potrząśnij tak, by kurczak był dokładnie w niej zanurzony. Włóż do lodówki i marynuj przez minimum 2 godziny, jednak nie dłużej niż 8 godzin. Po tym czasie wyjmij szaszłyki z marynaty i przelej resztę do małego rondelka w celu przygotowania glazury z masła orzechowego. Jeżeli  szaszłyki będą pieczone w piekarniku, ułóż je na blaszce do pieczenia.
  4. W rondelku z marynatą wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki glazury z masła orzechowego i doprowadź ją do wrzenia. Gotuj przez około 10 minut lub do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i odstaw.
  5. Przygotowane szaszłyki włóż do nagrzanego do 190 °C i piecz przez 20 minut, lub grilluj na grillu tradycyjnym. Po upieczeniu dokładnie wysmaruj sataye przygotowaną glazurą i podawaj.

Smacznego!

satay

English version

 Marinated chicken satay

(8-10 servings)

Ingredients for the marinade:

  • 1 1/2 tbsp white wine vinegar
  • 1 1/2 tbsp vegetable oil
  • 1/2 cup soy sauce
  • 1/2 tsp fresh crushed garlic
  • 1/2 cup water
  • 1/2 tsp fresh grated ginger
  • 1/3 cup brown sugar
  • 1 pinch crushed chilli
  • 1 1/2 tbsp Worcestershire Sauce
  • 3 drops toasted sesame oil
  • 2-3 chicken breasts, sliced thinly
  • 16 skewers

Ingredients for the peanut glaze:

  • 1/2 cup peanut butter
  • 1/3 cup honey
  • 1/3 cup water
  • all remaining marinade

Preparation:

  1. If grilling, soak skewers in water for 10 minutes prior to marinating.
  2. In a large bowl, whisk together all ingredients except chicken. Weave the chicken onto skewers and place into a bag or other dish.
  3. Pour marinade over chicken, seal bag or dish and shake to coat. Place in refrigerator for at least 2 hours but not more than 8 hours. After marinating, remove skewers and reserve marinade for the peanut glaze. Place chicken into oven-proof casserole for baking or save for the grill.
  4. Combine glaze ingredients into a pot and over medium heat, whisk till smooth and comes to a boil. Cook for about 10 minutes or until thickens.  Remove from heat and reserve to brush over finished satay.
  5. Bake satay in 190 oC oven for 20 minutes, or grill over low flame on the grill till fully cooked. Toss in or brush with peanut glaze. Serve.

Enjoy!

satay

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>