Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Marynowane sataye z kurczakiem / Marinated chicken satay

Marynowane sataye z kurczakiem / Marinated chicken satay

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Marynowane sataye z kurczakiem / Marinated chicken satay"

  • Facebook
  • Twitter

Sezon grillowy w pełni, przedstawiam więc świetny przepis na pyszne szaszłyki z kurczakiem. Sataye, rodem z kuchni indonezyjskiej, u mnie dzisiaj z kurczakiem chociaż można go zastąpić każdym innym ulubionym mięsem, a nawet rybą. Najpierw wymoczone w bardzo aromatycznej marynacie, a następnie grillowane z przepysznym sosem z miodem i masłem orzechowym. Przepyszne i szybkie!  Można je też upiec w piekarniku i będą tak samo pyszne. Podałam je z fasolką z jajkiem w stylu indyjskim. Polecam!

Scroll down for recipe in English

sataye

Marynowane sataye z kurczakiem

(8-10 porcji)

Składniki na marynatę:

  • 1 1/2 łyżki octu z białego wina
  • 1 1/2 łyżki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki świeżego czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 szczypta chili
  • 1 1/2 łyżki sosu Worcestershire
  • 3 krople oleju sezamowego
  • 2-3 piersi z kurczaka lub mięsa z udek, pokrojone wzdłuż na cienkie plasterki
  • 16 patyczków do szaszłyków

Składniki na sos:

  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki wody
  • pozostałości marynaty

Przygotowanie:

  1. Jeśli szaszłyki będą przygotowywane na grillu, namocz patyczki w wodzie przez 10 minut przed marynowaniem.
  2. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty (oczywiście bez kurczaka). Nadziej mięso na patyczki i ułóż je w naczyniu, w który będą marynowane, chociaż ja zdecydowanie wolę marynować w woreczkach (marynata lepiej przylega do mięsa).
  3. Wlej marynatę do kurczaka, zamknij woreczek lub pojemnik i potrząśnij tak, by kurczak był dokładnie w niej zanurzony. Włóż do lodówki i marynuj przez minimum 2 godziny, jednak nie dłużej niż 8 godzin. Po tym czasie wyjmij szaszłyki z marynaty i przelej resztę do małego rondelka w celu przygotowania glazury z masła orzechowego. Jeżeli  szaszłyki będą pieczone w piekarniku, ułóż je na blaszce do pieczenia.
  4. W rondelku z marynatą wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki glazury z masła orzechowego i doprowadź ją do wrzenia. Gotuj przez około 10 minut lub do zgęstnienia. Zdejmij z ognia i odstaw.
  5. Przygotowane szaszłyki włóż do nagrzanego do 190 °C i piecz przez 20 minut, lub grilluj na grillu tradycyjnym. Po upieczeniu dokładnie wysmaruj sataye przygotowaną glazurą i podawaj.

Smacznego!

satay

English version

 Marinated chicken satay

(8-10 servings)

Ingredients for the marinade:

  • 1 1/2 tbsp white wine vinegar
  • 1 1/2 tbsp vegetable oil
  • 1/2 cup soy sauce
  • 1/2 tsp fresh crushed garlic
  • 1/2 cup water
  • 1/2 tsp fresh grated ginger
  • 1/3 cup brown sugar
  • 1 pinch crushed chilli
  • 1 1/2 tbsp Worcestershire Sauce
  • 3 drops toasted sesame oil
  • 2-3 chicken breasts, sliced thinly
  • 16 skewers

Ingredients for the peanut glaze:

  • 1/2 cup peanut butter
  • 1/3 cup honey
  • 1/3 cup water
  • all remaining marinade

Preparation:

  1. If grilling, soak skewers in water for 10 minutes prior to marinating.
  2. In a large bowl, whisk together all ingredients except chicken. Weave the chicken onto skewers and place into a bag or other dish.
  3. Pour marinade over chicken, seal bag or dish and shake to coat. Place in refrigerator for at least 2 hours but not more than 8 hours. After marinating, remove skewers and reserve marinade for the peanut glaze. Place chicken into oven-proof casserole for baking or save for the grill.
  4. Combine glaze ingredients into a pot and over medium heat, whisk till smooth and comes to a boil. Cook for about 10 minutes or until thickens.  Remove from heat and reserve to brush over finished satay.
  5. Bake satay in 190 oC oven for 20 minutes, or grill over low flame on the grill till fully cooked. Toss in or brush with peanut glaze. Serve.

Enjoy!

satay

Share the post "Marynowane sataye z kurczakiem / Marinated chicken satay"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: grill, kuchnia azjatycka, kurczak, masło orzechowe, mięso, miód, obiad, piersi z kurczaka, sos sojowy, szaszłyk

« Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim / Indian style green beans with eggs
Wakacje nad Bałtykiem – krótka relacja dla szukających dobrego miejsca :) »

Comments

  1. Asia3city says

    16 lipca 2014 at 19:54

    Wygląda smakowicie i czytając składniki pewnie takie jest, z pewnością wypróbuję.

    Odpowiedz
  2. Ecocomfort says

    18 lipca 2014 at 22:37

    Sezon grilowy się rozpoczął ,a ten kurczak musi być pyszny.Czas wypróbować.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 lipca 2014 at 08:46

      Na pewno wszystkim posmakuje!

      Odpowiedz
  3. Kasia says

    21 lipca 2014 at 11:25

    Uwielbiam takie azjatyckie smaki. Napewno wypróbuje, od dawna szukałam przepisu na takiego kurczaka!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 lipca 2014 at 13:06

      Polecam, są przepyszne!

      Odpowiedz
  4. kika says

    22 marca 2017 at 14:14

    A co sie stanie z miesem powyżej 8 godz?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 marca 2017 at 14:38

      Może stać się za słone, jednak ja trzymałam dłużej i było ok:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Łatwy kurczak w sosie satay / Easy satay chicken - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    13 marca 2018 o 10:54

    […] smaków. Jeżeli lubisz tego typu dania, polecam także mojego kurczaka zapiekanego w sosie satay i pyszne szaszłyki. Polecam […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

gulasz_wolowy_na_mleku_kokosowym

Gulasz wołowy z mlekiem kokosowym / Beef stew with coconut milk

Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff

Szybki strogonow wołowy / Easy beef stroganoff

Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples

Omlet z jabłkami w karmelu / Omelette with caramel apples

Warsztaty kulinarne o smaku dyni – relacja

Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress