Leczo z cukinią / Courgette stew

Dziś niezwykle łatwy przepis na bardzo sezonowe danie – leczo. Tradycyjnie z podsmażoną kiełbasą, papryką, fasolką szparagową, pomidorami i dużą ilością cukinii. Niezwykle satysfakcjonujące danie i nie wiem dlaczego, ale najbardziej smakuje mi w towarzystwie grzanek. Korzystajmy z uroków lata i sezonowych warzyw, które są teraz najtańsze i najsmaczniejsze. Polecam!

Scroll down for recipe in English

leczo

Leczo z cukinią

(6 porcji)

Składniki:

  • 350 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki
  • 4 szalotki, pokrojone na połówki lub ćwiartki (lub 2 średnie cebule, pokrojone w plasterki)
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 800 g cukinii, żółtej lub zielonej, pokrojonej w grubą kostkę
  • 100 g żółtej fasoli szparagowej, z odciętymi końcami i przekrojonej na połówki
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej, z odciętymi końcami i przekrojonej na połówki
  • 125 g pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
  • 2 x 400 g krojonych pomidorów w puszce
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru (lub więcej do smaku)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i wrzuć kiełbasę. Smaż ją do ładnego zarumienienia, po czym wrzuć czosnek, szalotki, pieczarki i smaż całość przez kilka minut.
  2. Następnie dodaj pomidory, doprowadź do wrzenia  i dodaj fasolki. Gotuj przez 10 minut, po czym dodaj paprykę i cukinię i gotuj kolejne 10-15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  3. Dopraw leczo cukrem, solą i pieprzem, posyp natką pietruszki i podawaj z grzankami.

Smacznego!

leczo

English version

Courgette stew

(6 servings)

Ingredients:

  • 350 g sausage, sliced
  • 4 shallots,cut in halves or quarters (or 2 medium onion, sliced)
  • 4 garlic cloves, minced
  • 800 g courgette, yellow or green,chopped
  • 100 g yellow beans,trimmed and cut in halves
  • 100 g green beans, trimmed and cut in halves
  • 125 g mushroom, chopped
  • 1 yellow pepper, cut into stripes
  • 1 red pepper, cut into stripes
  • 2 x 400 g tin of chopped tomatoes
  • salt and pepper
  • 1 tsp sugar
  • 2 tbsp vegetable oil
  • fresh flat parsley, chopped

Preparation:

  1. Heat a couple spoonfuls of vegetable oil in a deep and large pan. Add sausage and cook until nice and brown, next add garlic, shallots and mushrooms and stir-fry for a couple of minutes.
  2. Add chopped tomatoes and bring it to boil. Now add beans and cook for around 10 minutes. After that time add peppers and courgette and cook for another 10-15 minutes,until all veggies are soft.
  3. Season with sugar, salt and pepper, garnish with chopped parsley and serve.

Enjoy!

leczo

Comments

  1. portal dla kobiet says

    Ja kiedyś zrobiłam leczo z cukinii, ale wyszło strasznie gorzkie. Chyba ta cukinia urosła gorzka, bo zdarzyło mi się to tylko raz…

    • Dzi says

      U mnie bigos z cukinii nie zawiera w składzie papryki itd. Może to kwestie regionalne? :) Tak czy inaczej bigos z cukinii też się niedługo pojawi. Uwielbiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>