Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Leczo z cukinią / Courgette stew

Leczo z cukinią / Courgette stew

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Leczo z cukinią / Courgette stew"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś niezwykle łatwy przepis na bardzo sezonowe danie – leczo. Tradycyjnie z podsmażoną kiełbasą, papryką, fasolką szparagową, pomidorami i dużą ilością cukinii. Niezwykle satysfakcjonujące danie i nie wiem dlaczego, ale najbardziej smakuje mi w towarzystwie grzanek. Korzystajmy z uroków lata i sezonowych warzyw, które są teraz najtańsze i najsmaczniejsze. Polecam!

Scroll down for recipe in English

leczo

Leczo z cukinią

(6 porcji)

Składniki:

  • 350 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki
  • 4 szalotki, pokrojone na połówki lub ćwiartki (lub 2 średnie cebule, pokrojone w plasterki)
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 800 g cukinii, żółtej lub zielonej, pokrojonej w grubą kostkę
  • 100 g żółtej fasoli szparagowej, z odciętymi końcami i przekrojonej na połówki
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej, z odciętymi końcami i przekrojonej na połówki
  • 125 g pieczarek, pokrojonych w grubą kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
  • 2 x 400 g krojonych pomidorów w puszce
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka cukru (lub więcej do smaku)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. W dużej i głębokiej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i wrzuć kiełbasę. Smaż ją do ładnego zarumienienia, po czym wrzuć czosnek, szalotki, pieczarki i smaż całość przez kilka minut.
  2. Następnie dodaj pomidory, doprowadź do wrzenia  i dodaj fasolki. Gotuj przez 10 minut, po czym dodaj paprykę i cukinię i gotuj kolejne 10-15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  3. Dopraw leczo cukrem, solą i pieprzem, posyp natką pietruszki i podawaj z grzankami.

Smacznego!

leczo

English version

Courgette stew

(6 servings)

Ingredients:

  • 350 g sausage, sliced
  • 4 shallots,cut in halves or quarters (or 2 medium onion, sliced)
  • 4 garlic cloves, minced
  • 800 g courgette, yellow or green,chopped
  • 100 g yellow beans,trimmed and cut in halves
  • 100 g green beans, trimmed and cut in halves
  • 125 g mushroom, chopped
  • 1 yellow pepper, cut into stripes
  • 1 red pepper, cut into stripes
  • 2 x 400 g tin of chopped tomatoes
  • salt and pepper
  • 1 tsp sugar
  • 2 tbsp vegetable oil
  • fresh flat parsley, chopped

Preparation:

  1. Heat a couple spoonfuls of vegetable oil in a deep and large pan. Add sausage and cook until nice and brown, next add garlic, shallots and mushrooms and stir-fry for a couple of minutes.
  2. Add chopped tomatoes and bring it to boil. Now add beans and cook for around 10 minutes. After that time add peppers and courgette and cook for another 10-15 minutes,until all veggies are soft.
  3. Season with sugar, salt and pepper, garnish with chopped parsley and serve.

Enjoy!

leczo

Share the post "Leczo z cukinią / Courgette stew"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe Tagged With: cukinia, fasolka szparagowa, grzyby, kiełbasa, obiad, papryka, pieczarki

« Jagodzianko-malinianki z kruszonką / Blueberry and raspberry rolls with streusel
Zupa krem z cukinii z serem Brie / Courgette and Brie soup »

Comments

  1. Asia3city says

    1 sierpnia 2014 at 22:40

    Latem bardzo często robię leczo, to proste i smaczne danie.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 sierpnia 2014 at 08:55

      Dokładnie, przepyszne:)

      Odpowiedz
  2. portal dla kobiet says

    2 sierpnia 2014 at 10:17

    Ja kiedyś zrobiłam leczo z cukinii, ale wyszło strasznie gorzkie. Chyba ta cukinia urosła gorzka, bo zdarzyło mi się to tylko raz…

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 sierpnia 2014 at 10:21

      Przyznam, że pierwszy raz słyszę o gorzkiej cukinii, może była już troszkę nieświeża? Nie zniechęcaj się 🙂

      Odpowiedz
  3. codojedzenia says

    3 sierpnia 2014 at 19:27

    Bardzo lubię to danie choć je nazywam bigosem z cukini.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 sierpnia 2014 at 19:31

      U mnie bigos z cukinii nie zawiera w składzie papryki itd. Może to kwestie regionalne? 🙂 Tak czy inaczej bigos z cukinii też się niedługo pojawi. Uwielbiam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup

Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup

Kremowa-zupa-kokosowa-z-cukinia-i-szpinakiem-Zucchini-and-spinach-coconut-soup

Kremowa zupa kokosowa z cukinią i szpinakiem / Zucchini and spinach coconut soup

Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash

Casserole z kurczakiem,pomidorami,ciecierzycą i czerwonym winem

Steki-z-tunczyka-po-prowansalsku-Tuna-provencale

Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress