Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym/Sauteed pork neck and spinach with spicy garlic sauce

Dziś przedstawiam kolejną propozycję bardzo szybkiego obiadu w stylu azjatyckim. Smażona soczysta karkówka, z grzybami i szpinakiem w pikantnym sosie z dodatkiem czosnku. Podałam z makaronem ryżowym, jednak smakuje tak samo dobrze z ryżem lub ziemniaczkami w stylu azjatyckim. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 300 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w paski
  • 2 łyżeczki uprażonego na suchej patelni sezamu
  • 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1/4 szklanki posiekanej dymki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka płatków chilli (albo mielonego)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 szklanki pokrojonych w plasterki grzybów (np. pieczarki, shitake)
  • 4 szklanki młodego szpinaku

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj sezam, czosnek, dymkę sos sojowy, olej sezamowy, chilli i cukier. Odstaw.
  2. Na średnim ogniu, w dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i włóż karkówkę. Smaż do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Do tej samej patelni włóż grzyby, smaż przez 5 – 7 minut do zarumienienia, po czym dodaj szpinak i ponownie włóż karkówkę do podgrzania.
  4. Następnie wlej przygotowany wcześniej sos i gotuj przez kolejne 5 minut.
  5. Wyłóż na talerze i podawaj.

Smacznego!

karkówka

English version

Sauteed pork neck and spinach with spicy garlic sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 300 g pork neck, cut into strips
  • 2 teaspoons sesame seeds, toasted
  • 1 teaspoon minced garlic
  • 1/4 cup chopped scallion
  • 3 tablespoons soy sauce
  • 1 tablespoon sesame oil
  • 1 teaspoon hot red pepper flakes
  • 1/2 teaspoon sugar
  • 2 tablespoons canola oil
  • 3 cups sliced mushrooms
  • 4 cups loosely packed baby spinach leaves

Preparation:

  1. In a bowl, whisk together toasted sesame seeds with the garlic, scallions, soy sauce, sesame oil, red pepper flakes and sugar. Set aside.
  2. Add 2 tablespoons of canola oil to a saucepan over medium heat. Add pork neck, cook until browned and take out of the pan into warm place.
  3. Add the mushrooms into the same pan and saute 5 to 7 minutes, until golden brown, then add the spinach and pork neck to heat through.
  4. Pour the sauce over the meat, mushrooms and spinach and saute an additional 5 minutes.
  5. Plate and serve warm.

Enjoy!

karkówka

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>