Share the post "Pożywna zupa z kurczakiem, porami i grzybami/Chicken, leek and mushroom soup"
Dziś przedstawiam przepis na niezwykle przyjemną i sycącą zupę krem, idealną na jeszcze wciąż chłodne wieczory. W jej składzie znajduje się pożywny kurczak, pieczarki oraz kolekcja warzyw takich jak pory, brokuły i seler. Polecam!
Scroll down for English
Pożywna zupa z kurczakiem, porami i grzybami
(4 porcje)
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (ok. 450 g)
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki różyczek brokuła
- 2 pory, białe i jasnozielone części, dokładnie umyte i pokrojone w cienkie plasterki
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki
- 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1 jabłko, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w kostkę
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 szklanki śmietanki 18%
- sól i zmielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do większego garnka wlej bulion i włóż do niego umyte piersi z kurczaka. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, co jakiś czas usuwając tworzący się kożuch. Gdy kurczak będzie już ugotowany przełóż go na talerz do ostygnięcia. Przelej też bulion przez gęste sitko i wytrzyj do sucha rondel.
- W tym samym rondlu roztop na średnim ogniu masło i włóż pora i selera. Smaż do miękkości, przez około 10 minut, po czym dodaj grzyby i brokuły, po czym smaż kolejne 2-3 minuty. Następnie dodaj jabłko i smaż kolejne kilka minut, aż grzyby i jabłka zmiękną. Wlej do rondla przelany przez sitko bulion i wmieszaj ocet jabłkowy, śmietankę i tymianek. Gotuj całość, pod częściowym przykryciem przez 20-30 minut.
- W międzyczasie, pokrój kurczaka na małe kawałki i odstaw.
- Po 30 minutach zmiksuj zupę blenderem, aż do uzyskania gładkiego kremu, po czym dodaj rozdrobnionego kurczaka. Dopraw solą i pieprzem do smaku, odstaw do ostygnięcia na 10 minut i podawaj.
Smacznego!
English version
Chicken, leek and mushroom soup
(4 servings)
Ingredients:
- 2 chicken breasts from (450 g)
- 4 cups chicken stock
- 3 tablespoons unsalted butter
- 1 cup broccoli florets
- 2 leeks, white and pale green parts, thinly sliced, washed thoroughly and dried
- 2 ribs celery, thinly sliced
- 250 g fresh mushrooms, sliced
- 1 apple, peeled and cubed
- 1/4 cup apple cider vinegar
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1/2 cup heavy cream
- salt and freshly ground black pepper, to taste
Preparation:
- Pour the chicken broth into a large, heavy pot. Rinse the chicken breast halves with cold water, and place in the pot with the chicken broth. Bring the broth to a simmer, and cook the chicken for 15-20 minutes at low heat. As the chicken is cooking, periodically skim the foam from the broth and discard. Move the chicken to a dish to cool. Pour the chicken broth into a bowl through a fine-mesh strainer, and set aside. Wipe out the pot with paper towels.
- Using the same pot, melt butter over medium-high heat. Sauté leeks and celery until soft, but not browned, for around 10 minutes. Add mushrooms and broccoli and sauté for 2 or 3 minutes, then add the apple cubes and cook for another few minutes until the mushrooms and apples are soft. Return chicken broth to the pot with the vegetables, stir in apple cider vinegar, cream, and dried thyme. Simmer for 20-30 minutes, partially covered.
- In the meantime, cut the chicken into smaller pieces and set aside.
- Use a hand-blender to puree thesoup to a finer consistency. Add the shredded chicken to the soup. Season with salt and pepper, to taste. Heat on low for at least 10 minutes. Serve hot.
Enjoy!
Dodaj komentarz