Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym/Sauteed pork neck and spinach with spicy garlic sauce

Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym/Sauteed pork neck and spinach with spicy garlic sauce

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym/Sauteed pork neck and spinach with spicy garlic sauce"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam kolejną propozycję bardzo szybkiego obiadu w stylu azjatyckim. Smażona soczysta karkówka, z grzybami i szpinakiem w pikantnym sosie z dodatkiem czosnku. Podałam z makaronem ryżowym, jednak smakuje tak samo dobrze z ryżem lub ziemniaczkami w stylu azjatyckim. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 300 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w paski
  • 2 łyżeczki uprażonego na suchej patelni sezamu
  • 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1/4 szklanki posiekanej dymki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka płatków chilli (albo mielonego)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 szklanki pokrojonych w plasterki grzybów (np. pieczarki, shitake)
  • 4 szklanki młodego szpinaku

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj sezam, czosnek, dymkę sos sojowy, olej sezamowy, chilli i cukier. Odstaw.
  2. Na średnim ogniu, w dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i włóż karkówkę. Smaż do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Do tej samej patelni włóż grzyby, smaż przez 5 – 7 minut do zarumienienia, po czym dodaj szpinak i ponownie włóż karkówkę do podgrzania.
  4. Następnie wlej przygotowany wcześniej sos i gotuj przez kolejne 5 minut.
  5. Wyłóż na talerze i podawaj.

Smacznego!

karkówka

English version

Sauteed pork neck and spinach with spicy garlic sauce

(4 servings)

Ingredients:

  • 300 g pork neck, cut into strips
  • 2 teaspoons sesame seeds, toasted
  • 1 teaspoon minced garlic
  • 1/4 cup chopped scallion
  • 3 tablespoons soy sauce
  • 1 tablespoon sesame oil
  • 1 teaspoon hot red pepper flakes
  • 1/2 teaspoon sugar
  • 2 tablespoons canola oil
  • 3 cups sliced mushrooms
  • 4 cups loosely packed baby spinach leaves

Preparation:

  1. In a bowl, whisk together toasted sesame seeds with the garlic, scallions, soy sauce, sesame oil, red pepper flakes and sugar. Set aside.
  2. Add 2 tablespoons of canola oil to a saucepan over medium heat. Add pork neck, cook until browned and take out of the pan into warm place.
  3. Add the mushrooms into the same pan and saute 5 to 7 minutes, until golden brown, then add the spinach and pork neck to heat through.
  4. Pour the sauce over the meat, mushrooms and spinach and saute an additional 5 minutes.
  5. Plate and serve warm.

Enjoy!

karkówka

Share the post "Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym/Sauteed pork neck and spinach with spicy garlic sauce"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: grzyby, karkówka, kuchnia azjatycka, mięso, obiad, pieczarki, shiitake, szpinak, wieprzowina

« Pulled chicken w szybkim sosie BBQ/Easy BBQ pulled chicken
Pożywna zupa z kurczakiem, porami i grzybami/Chicken, leek and mushroom soup »

Comments

  1. Anka says

    28 marca 2014 at 15:45

    Wygląda bardzo apetycznie:) koniecznie muszę w taki sposób przyrządzić karkówkę:D

    Odpowiedz
    • Dzi says

      28 marca 2014 at 15:50

      Polecam:)

      Odpowiedz
  2. Chaserabinov says

    30 sierpnia 2014 at 15:17

    Przepis przetestowałem, wyszło bardzo dobre 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 sierpnia 2014 at 15:19

      Cieszę się, że smakowało:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Pain aux raisins

Odchudzone mini lasagne

Gulasz z kurczakiem i warzywami / Chicken and vegetable stew

Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples

Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples

Angielskie śniadanie – scones na słono i słodko

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress