Share the post "Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym/Sauteed pork neck and spinach with spicy garlic sauce"
Dziś przedstawiam kolejną propozycję bardzo szybkiego obiadu w stylu azjatyckim. Smażona soczysta karkówka, z grzybami i szpinakiem w pikantnym sosie z dodatkiem czosnku. Podałam z makaronem ryżowym, jednak smakuje tak samo dobrze z ryżem lub ziemniaczkami w stylu azjatyckim. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym
(4 porcje)
Składniki:
- 300 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w paski
- 2 łyżeczki uprażonego na suchej patelni sezamu
- 1 łyżeczka czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1/4 szklanki posiekanej dymki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka płatków chilli (albo mielonego)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 szklanki pokrojonych w plasterki grzybów (np. pieczarki, shitake)
- 4 szklanki młodego szpinaku
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszaj sezam, czosnek, dymkę sos sojowy, olej sezamowy, chilli i cukier. Odstaw.
- Na średnim ogniu, w dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i włóż karkówkę. Smaż do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
- Do tej samej patelni włóż grzyby, smaż przez 5 – 7 minut do zarumienienia, po czym dodaj szpinak i ponownie włóż karkówkę do podgrzania.
- Następnie wlej przygotowany wcześniej sos i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Wyłóż na talerze i podawaj.
Smacznego!
English version
Sauteed pork neck and spinach with spicy garlic sauce
(4 servings)
Ingredients:
- 300 g pork neck, cut into strips
- 2 teaspoons sesame seeds, toasted
- 1 teaspoon minced garlic
- 1/4 cup chopped scallion
- 3 tablespoons soy sauce
- 1 tablespoon sesame oil
- 1 teaspoon hot red pepper flakes
- 1/2 teaspoon sugar
- 2 tablespoons canola oil
- 3 cups sliced mushrooms
- 4 cups loosely packed baby spinach leaves
Preparation:
- In a bowl, whisk together toasted sesame seeds with the garlic, scallions, soy sauce, sesame oil, red pepper flakes and sugar. Set aside.
- Add 2 tablespoons of canola oil to a saucepan over medium heat. Add pork neck, cook until browned and take out of the pan into warm place.
- Add the mushrooms into the same pan and saute 5 to 7 minutes, until golden brown, then add the spinach and pork neck to heat through.
- Pour the sauce over the meat, mushrooms and spinach and saute an additional 5 minutes.
- Plate and serve warm.
Enjoy!
Anka says
Wygląda bardzo apetycznie:) koniecznie muszę w taki sposób przyrządzić karkówkę:D
Dzi says
Polecam:)
Chaserabinov says
Przepis przetestowałem, wyszło bardzo dobre 🙂
Dzi says
Cieszę się, że smakowało:)