Kolejny szybki pomysł na kurczaka. Pieczone w piekarniku piersi kurczaka, nadziewane mozzarellą i bazylią w chrupiącej, dobrze doprawionej panierce, podane z podpieczonymi pomidorkami. Szybki, łatwy i pyszny codzienny obiad. Polecam!
Scroll down for English
Piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią
(4 porcje)
Składniki:
- 1 szklanka startej na tarce mozzarelli
- 1/4 szklanki poszatkowanej świeżej bazylii
- 2 łyżki śmietanki
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- sól i pieprz
- 4 piersi z kurczaka bez skóry
- 3 łyżki majonezu
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 220 stopni C.
- W miseczce wymieszaj ser, 2 łyżki bazylii, śmietankę, sok z cytryny, 2 posiekane ząbki czosnku , 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
- W piersi kurczaka wytnij „kieszonkę”, nadziej mieszanką serową i zamknij kieszonki przy pomocy wykałaczek. Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego i posmaruj je majonezem.
- W miseczce wymieszaj bułkę tartą, resztę czosnku, resztę bazylii z jedną łyżką oliwy z oliwek. Posyp mieszanką kurczaka, dociskając aby panierka dobrze przylgnęła.
- Wymieszaj pomidorki z pozostałą łyżką oliwy, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu i wyłóż pomidory dookoła kurczaka.
- Piecz, aż panierka się zarumieni , a kurczak będzie upieczony, około 25 minut.
Smacznego!
English version
Cheesy Basil Stuffed Chicken Breasts
(4 servings)
Ingredients:
- 1 cup shredded mozzarella cheese
- 1/4 cup minced fresh basil, divided
- 2 tablespoons heavy cream
- 1 tablespoon fresh lemon juice
- 3 garlic cloves, minced
- salt and pepper
- 4 boneless, skinless chicken breasts
- 3 tablespoons mayonnaise
- 1 cup bread crumbs
- 2 tablespoons olive oil
- 500 g cherry tomatoes, halved
Preparation:
- Adjust oven rack to middle position and heat oven to 220 degrees C. In a medium bowl, combine the shredded cheese, 2 tablespoons of the minced basil, cream, lemon juice, 2 teaspoons minced garlic, 1/2 teaspoon salt and 1/4 teaspoon pepper.
- Cut a pocket in chicken breasts, stuff with cheese mixture and seal, using a toothpick to help close the slit, if necessary. Transfer the stuffed breasts to baking dish and spread tops evenly with mayonnaise.
- In a medium bowl, combine the bread crumbs, remaining garlic, remaining fresh basil, and one tablespoon olive oil. Sprinkle crumb mixture over chicken, pressing lightly to adhere.
- Toss tomatoes with remaining tablespoon oil, 1/2 teaspoon salt, and pepper to taste. Arrange the tomatoes in the baking dish in and around the chicken. Bake until the crumbs are golden brown and the chicken is cooked through about 25 minutes. Serve immediately.
bubu says
wygląda apetycznie 🙂
Dzi says
Dziękuję:)
Elsa says
Wyszło całkiem smacznie, ale nie wiem czemu czas pieczenia był zdecydowanie dłuższy. Po 40 minutach mięso nadal było nie do końca upieczone. Koniec końców w piekarniku z termoobiegiem całość siedziała co najmniej godzinę.
Dzi says
To strasznie długo! A nie wysuszyły się? Piersi zazwyczaj szybko się pieką.
Elsa says
Na szczęście pierzynka z majonezu zrobiła swoje, a do tego po 40 minutach zdecydowałam się zamknąć naczynie żeby uniknąć wiórków właśnie 🙂
Dzi says
Cieszę się , że wszystko dobrze się skończyło 🙂
Łucja says
Pysznie się zapowiada i apetycznie wygląda 🙂
Kasia says
w jakiej temperaturze zalecasz pieczenie? z termoobiegiem czy bez?
Dzi says
W 220oC bez termoobiegu, lub w 200oC z termoobiegiem.
Mateusz says
Pysznie wygląda. Troszke zmodyfikowałem przepis i zrobiłem sos śmietankowo bazyliowo koperkowy. Teraz czekam aż się upiecze 🙂
Dzi says
Brzmi pysznie, trzymam kciuki:)
Ryga says
Witam, czy można przygotować te Roladki wieczorem a upiec nastepnego dnia?
Dzi says
Myślę, że samo mięso można przygotować wcześniej. Jednak resztę przygotowałabym przed samym pieczeniem.