Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią

Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią

by Dzi 14 komentarzy

Share the post "Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią"

  • Facebook
  • X

Kolejny szybki pomysł na kurczaka.  Pieczone w piekarniku piersi kurczaka, nadziewane mozzarellą i bazylią w chrupiącej, dobrze doprawionej panierce, podane z podpieczonymi pomidorkami. Szybki, łatwy i pyszny codzienny obiad. Polecam!

Scroll down for English

Piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią

(4 porcje)

Składniki:

  • 1 szklanka startej na tarce mozzarelli
  • 1/4 szklanki poszatkowanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki śmietanki
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • sól i pieprz
  • 4 piersi z kurczaka bez skóry
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 stopni C.
  2. W miseczce wymieszaj ser, 2 łyżki bazylii, śmietankę, sok z cytryny, 2 posiekane ząbki czosnku , 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
  3. W piersi kurczaka wytnij „kieszonkę”, nadziej mieszanką serową i zamknij kieszonki przy pomocy wykałaczek. Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego i posmaruj je majonezem.
  4. W miseczce wymieszaj bułkę tartą, resztę czosnku, resztę bazylii z jedną łyżką oliwy z oliwek. Posyp mieszanką kurczaka, dociskając aby panierka dobrze przylgnęła.
  5. Wymieszaj pomidorki z pozostałą łyżką oliwy, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu i wyłóż pomidory dookoła kurczaka.
  6. Piecz, aż panierka się zarumieni , a kurczak będzie upieczony, około 25 minut.

Smacznego!

English version

Cheesy Basil Stuffed Chicken Breasts

(4 servings)

Ingredients:

  • 1 cup shredded mozzarella cheese
  • 1/4 cup minced fresh basil, divided
  • 2 tablespoons heavy cream
  • 1 tablespoon fresh lemon juice
  • 3 garlic cloves, minced
  • salt and pepper
  • 4 boneless, skinless chicken breasts
  • 3 tablespoons mayonnaise
  • 1 cup bread crumbs
  • 2 tablespoons olive oil
  • 500 g cherry tomatoes, halved

Preparation:

  1. Adjust oven rack to middle position and heat oven to 220 degrees C. In a medium bowl, combine the shredded cheese, 2 tablespoons of the minced basil, cream, lemon juice, 2 teaspoons minced garlic, 1/2 teaspoon salt and 1/4 teaspoon pepper.
  2. Cut a pocket in chicken breasts, stuff with cheese mixture and seal, using a toothpick to help close the slit, if necessary. Transfer the stuffed breasts to baking dish and spread tops evenly with mayonnaise.
  3. In a medium bowl, combine the bread crumbs, remaining garlic, remaining fresh basil, and one tablespoon olive oil. Sprinkle crumb mixture over chicken, pressing lightly to adhere.
  4. Toss tomatoes with remaining tablespoon oil, 1/2 teaspoon salt, and pepper to taste. Arrange the tomatoes in the baking dish in and around the chicken. Bake until the crumbs are golden brown and the chicken is cooked through about 25 minutes. Serve immediately.
Enjoy!

Share the post "Pieczone piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kurczak, mięso, mozzarella, obiad, ser, zioła

« Balsamiczna pieczona cukinia z pieczarkami
Fasolka szparagowa w sosie miodowo-musztardowym z pieczonym czosnkiem Gordona Ramsaya »

Comments

  1. bubu says

    1 sierpnia 2013 at 14:15

    wygląda apetycznie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      1 sierpnia 2013 at 14:16

      Dziękuję:)

      Odpowiedz
  2. Elsa says

    30 lipca 2014 at 17:46

    Wyszło całkiem smacznie, ale nie wiem czemu czas pieczenia był zdecydowanie dłuższy. Po 40 minutach mięso nadal było nie do końca upieczone. Koniec końców w piekarniku z termoobiegiem całość siedziała co najmniej godzinę.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 lipca 2014 at 18:05

      To strasznie długo! A nie wysuszyły się? Piersi zazwyczaj szybko się pieką.

      Odpowiedz
      • Elsa says

        30 lipca 2014 at 20:22

        Na szczęście pierzynka z majonezu zrobiła swoje, a do tego po 40 minutach zdecydowałam się zamknąć naczynie żeby uniknąć wiórków właśnie 🙂

        Odpowiedz
        • Dzi says

          30 lipca 2014 at 20:36

          Cieszę się , że wszystko dobrze się skończyło 🙂

          Odpowiedz
  3. Łucja says

    31 lipca 2014 at 12:05

    Pysznie się zapowiada i apetycznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  4. Kasia says

    23 marca 2016 at 14:55

    w jakiej temperaturze zalecasz pieczenie? z termoobiegiem czy bez?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      23 marca 2016 at 15:14

      W 220oC bez termoobiegu, lub w 200oC z termoobiegiem.

      Odpowiedz
  5. Mateusz says

    9 kwietnia 2016 at 15:40

    Pysznie wygląda. Troszke zmodyfikowałem przepis i zrobiłem sos śmietankowo bazyliowo koperkowy. Teraz czekam aż się upiecze 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 kwietnia 2016 at 15:46

      Brzmi pysznie, trzymam kciuki:)

      Odpowiedz
  6. Ryga says

    27 kwietnia 2019 at 00:39

    Witam, czy można przygotować te Roladki wieczorem a upiec nastepnego dnia?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 kwietnia 2019 at 08:53

      Myślę, że samo mięso można przygotować wcześniej. Jednak resztę przygotowałabym przed samym pieczeniem.

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Podsumowanie 2013 roku – 10 najpopularniejszych przepisów | karmelowy pisze:
    11 stycznia 2014 o 22:15

    […] Na miejscu piątym znajduje się przepis na Piersi kurczaka nadziewane mozzarellą i bazylią […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Makaron z mięsem, cukinią i pieczarkami / Meat, zucchini and mushroom pasta

Pory w śmietanie / Creamed leeks

Pory w śmietanie / Creamed leeks

Kokosowa zupa z curry, kurczakiem i makaronem ryżowym / Coconut curry chicken noodle soup

Sałatka makaronowa z tuńczykiem / Tuna pasta salad

Sałatka makaronowa z tuńczykiem / Tuna pasta salad

Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress