Śliwki rządzą! Teraz są najświeższe, najsmaczniejsze i oczywiście najtańsze, chyba że jesteście szczęściarzami i macie gdzieś swoje drzewko. Zazdrość! Tak czy inaczej warto przerabiać je na wszelkie możliwe sposoby skoro już tak zacnie obrodziły. Dziś proponuję, łatwą, szybką i przyjemną tartę jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera, z którą poradzi sobie każdy. Słodkie śliwki na kruchym cieście, to musi być smaczne i musie się udać, zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Łatwa tarta ze śliwkami
(8-10 porcji)
Składniki na ciasto:
- 100 g masła, plus ekstra do smarowania formy
- 90 g cukru pudru
- 175 g mąki pszennej
- 25 g zmielonych migdałów
Składniki na śliwki:
- 1 kg śliwek, bez pestek, pokrojonych na ćwiartki
- 110 g cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka soku z pomarańczy
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180oC. Natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.
- Rozpuść masło, ostudź, przelej do misy miksera i zmiksuj z cukrem. Następnie dodaj mąkę i szczyptę soli i miksuj lub ugniataj rękami do połączenia się składników. Wyłóż ciasto do tortownicy i rozłóż w równomiernie za pomocą palców na całym jej dnie.
- Włóż tortownicę do piekarnika i piecz przez 15-20 minut lub do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika i posyp je mielonymi migdałami.
- W międzyczasie wymieszaj śliwki z cukrem, mąką kukurydzianą i sokiem pomarańczowym. Rozłóż je na podpieczony spód i piecz kolejne 30-40 minut.
- Wyjmij tartę z piekarnika, odstaw na 5 minut do ostygnięcia i podawaj.
Smacznego!
English version
Easy plum tart
(8-10 servings)
Ingredients for the pastry:
- 100 g unsalted butter, plus extra for greasing
- 90 g caster sugar
- 175 g plain flour
- 25 g ground almonds
Ingredients for the plum topping:
- 1 kg plums, stones removed, quartered
- 110 g caster sugar
- 2 tsp cornflour
- 1 tbsp orange juice
Preparation:
- Preheat the oven to 180oC. Grease and line a 23 cm springform cake tin.
- Melt the butter, transfer to a large mixing bowl and stir in the sugar. Add the flour and a pinch of sea salt and stir to make a soft dough. Press the dough evenly into the base of the prepared tin with your fingertips.
- Place in the oven and bake for 15-20 minutes, or until the pastry is slightly puffy and golden. Remove from the oven and sprinkle the ground almonds over the pastry base.
- Meanwhile toss together the plums, sugar, cornflour and orange juice. Spread over the pastry base and return to the oven for 30-40 minutes or until cooked through.
- Leave the tart to cool for at least 5 minutes before serving it is delicious warm or at room temperature.
Enjoy!
kornelia says
wyglada swietnie
Delektujemy says
Super, że jest teraz sezon na śliwki. ; )
Elwira says
Bardzo apetycznie to wygląda. Na pewno ze śliwkami musi być przepyszne jednak sama sprawdziłabym opcję z gruszkami. Myślę, że da to jeszcze słodszy posmak niż w przypadku śliwek. Dam znać jak poszło 🙂
Dzi says
Koniecznie!
anna says
wydaje się na prawdę łatwa 🙂 i pyszna na pewno
CookUp says
Jeśli jesień będzie smakować właśnie w ten sposób to dobrze, że nadeszła! 😉