Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Łatwa tarta ze śliwkami / Easy plum tart

Łatwa tarta ze śliwkami / Easy plum tart

by Dzi 7 komentarzy

Share the post "Łatwa tarta ze śliwkami / Easy plum tart"

  • Facebook
  • X

Śliwki rządzą! Teraz są najświeższe, najsmaczniejsze i oczywiście najtańsze, chyba że jesteście szczęściarzami i macie gdzieś swoje drzewko. Zazdrość! Tak czy inaczej warto przerabiać je na wszelkie możliwe sposoby skoro już tak zacnie obrodziły. Dziś proponuję, łatwą, szybką i przyjemną tartę jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera, z którą poradzi sobie każdy. Słodkie śliwki na kruchym cieście, to musi być smaczne i musie się udać, zapraszam po przepis!

Latwa-tarta-ze-sliwkami-Easy-plum-tart

Scroll down for recipe in English

Łatwa tarta ze śliwkami

(8-10 porcji)

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła, plus ekstra do smarowania formy
  • 90 g cukru pudru
  • 175 g mąki pszennej
  • 25 g zmielonych migdałów

Składniki na śliwki:

  • 1 kg śliwek, bez pestek, pokrojonych na ćwiartki
  • 110 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka soku z pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180oC. Natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.
  2. Rozpuść masło, ostudź, przelej do misy miksera i zmiksuj z cukrem. Następnie dodaj mąkę i szczyptę soli i miksuj lub ugniataj rękami do połączenia się składników. Wyłóż ciasto do tortownicy i rozłóż w równomiernie za pomocą palców na całym jej dnie.
  3. Włóż tortownicę do piekarnika i piecz przez 15-20 minut lub do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika i posyp je mielonymi migdałami.
  4. W międzyczasie wymieszaj śliwki z cukrem, mąką kukurydzianą i sokiem pomarańczowym. Rozłóż je na podpieczony spód i piecz kolejne 30-40 minut.
  5. Wyjmij tartę z piekarnika, odstaw na 5 minut do ostygnięcia i podawaj.

Smacznego!

Latwa-tarta-ze-sliwkami-Easy-plum-tart

English version

Easy plum tart

(8-10 servings)

Ingredients for the pastry:

  • 100 g unsalted butter, plus extra for greasing
  • 90 g caster sugar
  • 175 g plain flour
  • 25 g ground almonds

Ingredients for  the plum topping:

  • 1 kg plums, stones removed, quartered
  • 110 g caster sugar
  • 2 tsp cornflour
  • 1 tbsp orange juice

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180oC. Grease and line a 23 cm springform cake tin.
  2. Melt the butter, transfer to a large mixing bowl and stir in the sugar. Add the flour and a pinch of sea salt and stir to make a soft dough. Press the dough evenly into the base of the prepared tin with your fingertips.
  3. Place in the oven and bake for 15-20 minutes, or until the pastry is slightly puffy and golden. Remove from the oven and sprinkle the ground almonds over the pastry base.
  4. Meanwhile toss together the plums, sugar, cornflour and orange juice. Spread over the pastry base and return to the oven for 30-40 minutes or until cooked through.
  5. Leave the tart to cool for at least 5 minutes before serving it is delicious warm or at room temperature.

Enjoy!

Latwa-tarta-ze-sliwkami-Easy-plum-tart

Share the post "Łatwa tarta ze śliwkami / Easy plum tart"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: Bill Granger, ciasto, ciasto kruche, deser, pomarańcze, śliwki, wypieki

« Leczo z cukinii z mięsem / Meaty zucchini stew
Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy / Creamy braised cabbage »

Comments

  1. kornelia says

    12 września 2018 at 16:14

    wyglada swietnie

    Odpowiedz
  2. Delektujemy says

    13 września 2018 at 12:24

    Super, że jest teraz sezon na śliwki. ; )

    Odpowiedz
  3. Elwira says

    18 września 2018 at 12:12

    Bardzo apetycznie to wygląda. Na pewno ze śliwkami musi być przepyszne jednak sama sprawdziłabym opcję z gruszkami. Myślę, że da to jeszcze słodszy posmak niż w przypadku śliwek. Dam znać jak poszło 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 września 2018 at 12:27

      Koniecznie!

      Odpowiedz
  4. anna says

    18 września 2018 at 13:55

    wydaje się na prawdę łatwa 🙂 i pyszna na pewno

    Odpowiedz
  5. CookUp says

    26 września 2018 at 23:50

    Jeśli jesień będzie smakować właśnie w ten sposób to dobrze, że nadeszła! 😉

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Łatwa tarta ze śliwkami / Easy plum tart | FlyB Kulinaria pisze:
    8 września 2018 o 11:55

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Latwy-kurczak-w-sosie-satay-Easy-satay-chicken

Łatwy kurczak w sosie satay / Easy satay chicken

Kaczka z sosem karmelowo-pomarańczowym/Roast duck with caramel and orange sauce

Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat

Tosty-z-lososiem-awokado-i-mozzarella-Salmon-avocado-and-mozzarella-toast

Tost z łososiem, awokado i mozzarellą / Salmon, avocado and mozzarella toast

Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew

Jesienny gulasz z dynią, cukinią i soczewicą / Fall pumpkin, zucchini and lentil stew

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress