Dziś przedstawiam przepis na kolejną sycącą zupę, która powinna zastąpić cały obiad. My przynajmniej po jej zjedzeniu nie mielibyśmy już miejsca na drugie danie 😉 Gęsta i pożywna zupa z mięsem, kiełbasą, papryką i jarmużem z pewnością zaspokoi głód na długo. Jest też bardzo łatwa w przygotowaniu jak to zupy mają w z zwyczaju. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Zupa mięsna z jarmużem
(4-5 porcji)
Składniki:
- 300 g wieprzowiny, pokrojonej w większą kostkę
- 100 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę lub plasterki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 litr bulionu drobiowego
- 1 marchewka, pokrojona w kostkę
- 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 5 liści jarmużu, posiekane bez łodyg
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
- W większym rondlu rozgrzej większym ogniu 2 łyżki oleju, włóż mięso i kiełbasę i obsmaż z każdej strony do zarumienienia.
- Dodaj cebulę, podsmaż do zeszklenia po czym dodaj czosnek i przyprawy, wymieszaj i podsmaż przez kolejną minutę.
- Następnie dodaj warzywa (bez jarmużu) wraz z bulionem i koncentratem, doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj śmietankę i jarmuż, dopraw do smaku, gotuj przez kolejne 5 minut i podawaj.
Smacznego!
English version
Meaty soup with kale
(4-5 servings)
Ingredients:
- 300 g of pork, cubed
- 100 g of sausage, diced or sliced
- 1 onion, diced
- 2 cloves of garlic, minced
- 1 l of chicken stock
- 1 carrot, peeled and diced
- 1 parsley root, peeled and diced
- 1 red pepper, diced
- 3 potatoes, peeled and diced
- 5 leaves of kale, chopped (without stems)
- 3 tablespoons tomato paste
- 1/2 cup of double cream
- 2 bay leaves
- 3 dried all spice berries
- 1 teaspoon of dried thyme
- 2 teaspoons ground sweet pepper
- 1 teaspoon ground smoked pepper
- salt, pepper, sugar to taste
Preparation:
- In a medium pot heat over miedium large heat 2 tablespoons of oil, add pork and sausage and and cook until browned of all sides.
- Add onion, cook until translucent, then add garlic and spices, mix and cook for a minute.
- Next add add the vegetables (without kale) along with the stock and tomato paste, bring the to the boil and cook for about 15 minutes, until the vegetables are soft.
- Add cream and kale, season to taste, cook for another 5 minutes and serve.
Enjoy!
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]