Dziś przedstawiam przepis na wyśmienity obiad, który znalazłam w jednym kulinarnych czasopism i od razu wpadł mi w oko:) Rozpływający się w ustach miodowy kurczak z chorizo i papryką, duszony w słodko-kwaśnym sosie na bazie pomidorów na pewno zachwyci całą rodzinę. Proponuję zrobić od razu podwójną porcję i zamrozić. To danie jest przepyszne! Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Kurczak z papryką i chorizo
(6 porcji)
Składniki:
- 6 podudzi kurczaka
- 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w plasterki
- 2 cebule, pokrojone w piórka
- 3 papryki, pokrojone w paski
- 6 ząbków czosnku, obranych i rozgniecionych
- 500 ml passaty pomidorowej
- 300 g pomidorków cherry, przeciętych na połówki
- garść oliwek, pokrojonych w plasterki
- olej roślinny
- 100 ml płynnego miodu
- 100 ml octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sos sojowy, sól, pieprz, do smaku
Przygotowanie:
- W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na większym ogniu 2-3 łyżki oleju, włóż podudzia i obsmaż do zarumienienia z każdej strony. Pod koniec smażenia dodaj chorizo i gdy się zarumieni, przełóż zawartość patelni na talerz.
- Do tej samej patelni dodaj cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj paprykę i czosnek i podsmaż na średnim ogniu aż warzywa lekko zmiękną.
- Następnie dodaj miód, ocet i łyżkę sosu sojowego i dokładnie wymieszaj. Gdy sos zgęstnieje dodaj passatę, doprowadź sos do wrzenia i wmieszaj kurczaka z chorizo i sokami z duszenia, pomidory i przyprawy. Duś pod przykryciem przez około 15-20 minut, aż mięso będzie gotowe. Pod koniec duszenia dodaj oliwki.
- Dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem i podawaj.
Smacznego!
English version
Chicken with chorizo and pepper
(6 servings)
Ingredients:
- 6 chicken legs
- 200 g chorizo sausage, sliced
- 2 onions, sliced
- 3 bell peppers, cut into strips
- 6 cloves of garlic, peeled and crushed
- 500 ml of tomato passata
- 300 g of cherry tomatoes, halved
- a handful of olives, sliced
- vegetable oil
- 100 ml honey
- 100 ml of red wine vinegar
- 1 teaspoon of powdered garlic
- 1 teaspoon of smoked pepper
- 1 teaspoon of ground chilli
- 1/2 teaspoon of herbes de Provence
- soy sauce, salt, pepper, to taste
Preparation:
- Heat a large and deep pan over medium high heat, add 2-3 tablespoons of oil and chicken legs a cook until golden brown on all sides. At the end of frying add chorizo and when browned, transfer to the plate and set aside.
- To the same pan add onion amd cook until translucent. Then add the peppers and garlic and cook over medium heat until it softens.
- Then add honey, vinegar and a tablespoon of soy sauce and mix. When the sauce thickens add tomato passata, bring the sauce to a boil and mix in the chicken with chorizo and its juices, tomatoes and spices. Cook covered for about 15-20 minutes until the meat is ready. At the end of cooking, add the olives.
- Season to taste with honey, salt and pepper and serve.
Enjoy!
Bartek says
Ja ten bardzo dobry przepis podrasuję sobie papryką ostrą 🙂 Taką jalapeno minimum 🙂
Dzi says
Świetny pomysł!
vickey says
Ostatnio robiłam te danie z Twojego przepisu. Chłopak był zachwycony. Zrobiłam je trochę bardziej pikantne, ponieważ zazwyczaj takie potrawy jemy, ale danie samo w sobie przepyszne! Jednakże moje nie wyglądało aż tak pięknie jak Twoje, ale może następnym razem będzie lepiej. 😉