Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Sernik z musem rabarbarowym / Rhubarb mousse cheesecake

Sernik z musem rabarbarowym / Rhubarb mousse cheesecake

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Sernik z musem rabarbarowym / Rhubarb mousse cheesecake"

  • Facebook
  • X

Dziś przedstawiam Wam coś absolutnie wyjątkowego. Sernik przekładany słodkim musem rabarbarowym na łatwym spodzie z herbatników okazał się u mnie w domu i w pracy hitem! Tak dobrego sernika chyba jeszcze nie zrobiłam i po raz pierwszy nie mogę się doczekać aż zrobię go ponownie. Rozpływam się na samą myśl o nim 😉 Jest on niesamowicie łatwy w przygotowaniu, generalnie nie można go zepsuć. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis, zapewniam, ze każdy z nim sobie poradzi. Jeżeli lubicie takie połączenia smakowe, przypominam mój przepis na sernik z rabarbarem i imbirową kruszonką, też jest ekstra!

Sernik-z-musem-rabarbarowym-Rhubarb-mousse-cheesecake

Jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem Tefal Cusisine Companion, to ten sernik będzie dla Ciebie pestką! Poniżej przedstawiam wykonanie tradycyjne jak i na TCC.

Sernik-z-musem-rabarbarowym-Rhubarb-mousse-cheesecake

Sernik-z-musem-rabarbarowym-Rhubarb-mousse-cheesecake

Scroll down for recipe in English

Sernik z musem rabarbarowym

(12 porcji)

Składniki na mus:

  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 3-4 łodygi rabarbaru, przycięte i krojone w plasterki
  • 1 łyżka wody

Składniki na bazę:

  • 120 g herbatników, drobno zmielonych
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła

Składniki na sernik:

  • 500 g twarogu na sernik
  •  3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 1 szklanka śmietany 18%

Przygotowanie:

  1. W średnim rondelku wymieszaj cukier, mąkę kukurydzianą, rabarbar i wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie wrzeć. W tym momencie zmniejsz ogień i gotuj przez 6-8 minut aż powstanie gęsty mus. Jeżeli posiadasz TCC,  wymieszaj wszystkie składniki musu w misie wyposażonej w mieszadło, uruchom program P1 slow cook na 6-8 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  2. W celu przygotowania podstawy sernika, wymieszaj zmielone herbatniki, cukier i masło, następnie wyłóż uklepując do natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm.  Możesz bardzo łatwo zmielić herbatniki w TCC. Wystarczy wrzucić herbatniki do misy wyposażonej w ostrze ultrablade, ustawić prędkość 12 na 20 s i już;).
  3. W misie miksera umieść ser, cukier i skrobię kukurydzianą i dokładnie zmiksuj. Następnie miksując na średnich obrotach wbijaj po jednym jajku, czekając aż każde poprzednie będzie dobrze wmieszane. Na koniec wmieszaj wanilię i śmietanę. Jeżeli posiadasz TCC, umieść w jego misie wyposażonej w mieszadło wszystkie składniki na masę serową i ustaw prędkość 8 na minutę i gotowe!
  4. Wyłóż połowę masy serowej na przygotowany spód w tortownicy, na nią wyłóż za pomocą łyżki połowę musu rabarbarowego i za pomocą widelca rozprowadź go po powierzchni masy. Powtórz te kroki z resztą składników.
  5. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 oC i piecz przez godzinę, lub do momentu aż sernik zetnie się po środku. Po tym czasie zostaw do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Smacznego!

Sernik-z-musem-rabarbarowym-Rhubarb-mousse-cheesecake

English version

Rhubarb mousse cheesecake

(12 servings)

Ingerdients for the mousse:

  • 2/3 cup of sugar
  • 1 tbsp cornstarch
  • 3-4 stalks of rhubarb, trimmed and sliced
  • 1 tbsp water

Ingredients for the base:

  • 120 g digestive biscuits, finely crushed in blender
  • 2 tbsp granulated sugar
  • 1/4 cup melted butter

Ingredients for the cheesecake:

  • 500 g cream cheese, softened
  • 3/4 cup granulated sugar
  • 2 tbsp cornstarch
  • 3 eggs
  • 2 tsp vanilla extract
  • 1 cup sour cream

Preparation:

  1. In medium saucepan, mix together sugar, cornstarch, rhubarb and water. Heat over medium heat, stirring occasionally, until starting to bubble. Reduce heat and simmer for 6 to 8 minutes or until rhubarb is softened. If You have Tefal Cuisine Companion, mix all mousse ingredients in an bowl fitted with stirrer, launch P1 slow cook program for 8 minutes. Set aside to cool.
  2. For the base, mix together crumbs, sugar and butter and press evenly in 23 cm baking baking pan. You can crush biscuits in the TCC, with ultrabale attachment, speed 12 for 20 s.
  3. For the cheeseake, in the bowl of stand mixer beat cream cheese, sugar and cornstarch until smooth. Beat in eggs, at low speed, one at a time. Add vanilla and sour cream and mix just until smooth. For TCC, place in a bowl fitted with stirrer all cheescake ingredients and mix on speed 8 for 1 minute.
  4. Pour half into cheesecake batter on the crust, spoon about half of the rhubarb mixture in dollops over top and swirl with fork. Repeat with remaining cream cheese mixture and rhubarb and swirl.
  5. Bake in the preheated to 160°C oven for about 1 hour or until almost set in centre. Cool in the open oven.

Enjoy!

Sernik-z-musem-rabarbarowym-Rhubarb-mousse-cheesecake

Share the post "Sernik z musem rabarbarowym / Rhubarb mousse cheesecake"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: deser, rabarbar, ser, sernik, słodkości, Tefal Cuisine Companion, wypieki

« Tajski makaron z kurczakiem i masłem orzechowym / Thai peanut butter pasta with chicken
Jajka zapiekane z grzybami / Baked eggs with mushrooms »

Comments

  1. Ewa says

    5 czerwca 2017 at 08:46

    Ale pyszności! Jedno pytanko techniczne – czy na pierwszą połowę sera wykładamy połowę musu rabarbarowego a resztę na wierzch? Bo z przepisu to nie wynika a ze zdjęcia – owszem.

    Pozdrawiam, Ewa

    Odpowiedz
    • Dzi says

      5 czerwca 2017 at 16:25

      Tak dokładnie robimy! już uszczegółowiłam przepis 😉

      Odpowiedz
  2. Zakochana w sztuce says

    6 czerwca 2017 at 22:06

    Uwielbiam rabarbar, ale nigdy nie jadłam sernika z takim musem. Wygląda przepysznie! 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 czerwca 2017 at 22:11

      I jest pyszny!:)

      Odpowiedz
  3. Kasiakaczorowska says

    27 października 2017 at 17:24

    Z czego zrobić teraz mus gdy w sklepach nie ma rabarbaru? Masz jakiś pomysł:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      27 października 2017 at 17:39

      śliwki, śliweczki, śliwunie! 🙂

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Sernik z musem rabarbarowym / Rhubarb mousse cheesecake | FlyB Kulinaria pisze:
    2 czerwca 2017 o 23:39

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz
  2. Rhubarb mousse cheesecake - Yum Goggle pisze:
    3 czerwca 2017 o 02:38

    […] GET THE RECIPE […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Spaghetti BBQ

Szybki gulasz z owocami morza / Speedy seafood supper

Szybki gulasz z owocami morza / Speedy seafood supper

Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

Karp zapiekany z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

Karp-w-sosie-miodowo-pomaranczowym-Carp-with-honey-orange-sauce

Karp w sosie miodowo-pomarańczowym / Carp with honey orange sauce

Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions

Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress