Dziś przedstawiam Wam coś absolutnie wyjątkowego. Sernik przekładany słodkim musem rabarbarowym na łatwym spodzie z herbatników okazał się u mnie w domu i w pracy hitem! Tak dobrego sernika chyba jeszcze nie zrobiłam i po raz pierwszy nie mogę się doczekać aż zrobię go ponownie. Rozpływam się na samą myśl o nim 😉 Jest on niesamowicie łatwy w przygotowaniu, generalnie nie można go zepsuć. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis, zapewniam, ze każdy z nim sobie poradzi. Jeżeli lubicie takie połączenia smakowe, przypominam mój przepis na sernik z rabarbarem i imbirową kruszonką, też jest ekstra!
Jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem Tefal Cusisine Companion, to ten sernik będzie dla Ciebie pestką! Poniżej przedstawiam wykonanie tradycyjne jak i na TCC.
Scroll down for recipe in English
Sernik z musem rabarbarowym
(12 porcji)
Składniki na mus:
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 3-4 łodygi rabarbaru, przycięte i krojone w plasterki
- 1 łyżka wody
Składniki na bazę:
- 120 g herbatników, drobno zmielonych
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki rozpuszczonego masła
Składniki na sernik:
- 500 g twarogu na sernik
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
- 1 szklanka śmietany 18%
Przygotowanie:
- W średnim rondelku wymieszaj cukier, mąkę kukurydzianą, rabarbar i wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie wrzeć. W tym momencie zmniejsz ogień i gotuj przez 6-8 minut aż powstanie gęsty mus. Jeżeli posiadasz TCC, wymieszaj wszystkie składniki musu w misie wyposażonej w mieszadło, uruchom program P1 slow cook na 6-8 minut. Odstaw do ostygnięcia.
- W celu przygotowania podstawy sernika, wymieszaj zmielone herbatniki, cukier i masło, następnie wyłóż uklepując do natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm. Możesz bardzo łatwo zmielić herbatniki w TCC. Wystarczy wrzucić herbatniki do misy wyposażonej w ostrze ultrablade, ustawić prędkość 12 na 20 s i już;).
- W misie miksera umieść ser, cukier i skrobię kukurydzianą i dokładnie zmiksuj. Następnie miksując na średnich obrotach wbijaj po jednym jajku, czekając aż każde poprzednie będzie dobrze wmieszane. Na koniec wmieszaj wanilię i śmietanę. Jeżeli posiadasz TCC, umieść w jego misie wyposażonej w mieszadło wszystkie składniki na masę serową i ustaw prędkość 8 na minutę i gotowe!
- Wyłóż połowę masy serowej na przygotowany spód w tortownicy, na nią wyłóż za pomocą łyżki połowę musu rabarbarowego i za pomocą widelca rozprowadź go po powierzchni masy. Powtórz te kroki z resztą składników.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 oC i piecz przez godzinę, lub do momentu aż sernik zetnie się po środku. Po tym czasie zostaw do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Smacznego!
English version
Rhubarb mousse cheesecake
(12 servings)
Ingerdients for the mousse:
- 2/3 cup of sugar
- 1 tbsp cornstarch
- 3-4 stalks of rhubarb, trimmed and sliced
- 1 tbsp water
Ingredients for the base:
- 120 g digestive biscuits, finely crushed in blender
- 2 tbsp granulated sugar
- 1/4 cup melted butter
Ingredients for the cheesecake:
- 500 g cream cheese, softened
- 3/4 cup granulated sugar
- 2 tbsp cornstarch
- 3 eggs
- 2 tsp vanilla extract
- 1 cup sour cream
Preparation:
- In medium saucepan, mix together sugar, cornstarch, rhubarb and water. Heat over medium heat, stirring occasionally, until starting to bubble. Reduce heat and simmer for 6 to 8 minutes or until rhubarb is softened. If You have Tefal Cuisine Companion, mix all mousse ingredients in an bowl fitted with stirrer, launch P1 slow cook program for 8 minutes. Set aside to cool.
- For the base, mix together crumbs, sugar and butter and press evenly in 23 cm baking baking pan. You can crush biscuits in the TCC, with ultrabale attachment, speed 12 for 20 s.
- For the cheeseake, in the bowl of stand mixer beat cream cheese, sugar and cornstarch until smooth. Beat in eggs, at low speed, one at a time. Add vanilla and sour cream and mix just until smooth. For TCC, place in a bowl fitted with stirrer all cheescake ingredients and mix on speed 8 for 1 minute.
- Pour half into cheesecake batter on the crust, spoon about half of the rhubarb mixture in dollops over top and swirl with fork. Repeat with remaining cream cheese mixture and rhubarb and swirl.
- Bake in the preheated to 160°C oven for about 1 hour or until almost set in centre. Cool in the open oven.
Enjoy!
Ewa says
Ale pyszności! Jedno pytanko techniczne – czy na pierwszą połowę sera wykładamy połowę musu rabarbarowego a resztę na wierzch? Bo z przepisu to nie wynika a ze zdjęcia – owszem.
Pozdrawiam, Ewa
Dzi says
Tak dokładnie robimy! już uszczegółowiłam przepis 😉
Zakochana w sztuce says
Uwielbiam rabarbar, ale nigdy nie jadłam sernika z takim musem. Wygląda przepysznie! 🙂
Dzi says
I jest pyszny!:)
Kasiakaczorowska says
Z czego zrobić teraz mus gdy w sklepach nie ma rabarbaru? Masz jakiś pomysł:)
Dzi says
śliwki, śliweczki, śliwunie! 🙂