Skorzonerę odkryłam stosunkowo niedawno. Jakoś omijałam to dziwnie wyglądające coś w sklepach, aż się w końcu przełamałam i powstały wtedy moje przepisy na skorzonerę zapiekaną w migdałach i pyszne puree. Przekonałam się do tego warzywa, gdyż te dania były przepyszne. Postanowiłam więc eksperymentować dalej i takim też sposobem powstała pyszna, śmietankowa zupa krem ze skorzonery z fenkułem, którą podałam z chrupiącym boczkiem. Wyszła świetna! Delikatna, aksamitna i wyjątkowa w smaku. Zapraszam po przepis!
Scroll down for recipe in English
Zupa krem ze skorzonery
(6 porcji)
Składniki:
- 4 łyżki masła
- 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 cebula obrana i pokrojona w cienkie plasterki
- 1 fenkuł, obrany, przycięty i pokrojony w cienkie plasterki
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- sól i pieprz do smaku
- 3 duże liście bazylii, 2 gałązki natki pietruszki, 1 gałązka tymianku i 1 liść laurowy, związane nitką
- 500 g skorzonery, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki (bezpośrednio przed przyrządzeniem)
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- ½ szklanki śmietanki 36 %
- 900 ml bulionu drobiowego
- uprażone na suchej patelni różne nasiona do posypania
Przygotowanie:
- W średnim rondlu podgrzej na średnim ogniu masło, dodaj boczek i smaż, mieszając od czasu do czasu, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż na papierowe ręczniki.
- Do tego samego rondla włóż cebulę, fenkuła, selera i czosnek i dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 8 minut. Dodaj skorzonerę i smaż przez kolejne 10 minut więcej.
- Wlej bulion, dodaj ziemniaki, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie, po czym wyłów i wyrzuć związane zioła.
- Za pomocą blendera zmiksuj zupę aż będzie jednolity, jedwabisty krem, po czym dodaj śmietanę do zupy i ponownie doprowadź do wrzenia.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj zupę posypaną chrupiącym boczkiem.
Smacznego!
English version
Creamy salsify soup with roasted duck
(6 servings)
Ingredients:
- 4 tablespoon butter
- 150 g smoked bacon, cut into small dice
- 1 onion peeled and thinly sliced
- 1 fennel bulb trimmed peeled, and thinly sliced
- 1 celery stalk peeled, trimmed, and thinly sliced
- 3 clove garlic, minced
- salt and pepper to taste
- 3 large basil leaves, 2 parsley sprigs, 1 thyme sprig and 1 bay leaf, tied
- 500 g salsify root, peeled and cut into 2 cm pieces
- 2 potatoes, peeled and diced
- ½ cup heavy cream
- 900 ml chicken stock
- toasted seeds for servings
Preparation:
- Melt the butter in a medium pot over medium heat, add the bacon and cook, stirring occasionally, until browned and transfer on papre towels.
- To the same pot add onion, fennel, celery, and garlic and season with salt and pepper. Toss in the herbs and cook, stirring occasionally, about 8 minutes. Add salsify and cook them all together about 10 minutes more.
- Pour in the stock, add the potatoes and bring the mixture to the low boil. Lower the heat and simmer, about 30 minutes until vegetables are soft and discard tied hervs.
- Using an immersion blender, puree the soup until it is creamy, add the cream to the soup and bring to a low boil.
- Season with salt and pepper to taste and serve warm and sprinkled with bacon.
Enjoy!
Zuza says
ciekawa propozycja 🙂