Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa krem ze skorzonery / Creamy salsify soup

Zupa krem ze skorzonery / Creamy salsify soup

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Zupa krem ze skorzonery / Creamy salsify soup"

  • Facebook
  • Twitter

Skorzonerę odkryłam stosunkowo niedawno. Jakoś omijałam to dziwnie wyglądające coś w sklepach, aż się w końcu przełamałam i powstały wtedy moje przepisy na skorzonerę zapiekaną w migdałach i pyszne puree. Przekonałam się do tego warzywa, gdyż te dania były przepyszne. Postanowiłam więc eksperymentować dalej i takim też sposobem powstała pyszna, śmietankowa zupa krem ze skorzonery z fenkułem, którą podałam z chrupiącym boczkiem. Wyszła świetna! Delikatna, aksamitna i wyjątkowa w smaku. Zapraszam po przepis!

Zupa-krem-ze-skorzonery-Creamy-salsify-soup

Scroll down for recipe in English

Zupa krem ze skorzonery

(6 porcji)

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 cebula obrana i pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 fenkuł, obrany, przycięty i pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 duże liście bazylii, 2 gałązki natki pietruszki, 1 gałązka tymianku i 1 liść laurowy, związane nitką
  • 500 g skorzonery, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki (bezpośrednio przed przyrządzeniem)
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • ½ szklanki śmietanki 36 %
  • 900 ml bulionu drobiowego
  • uprażone na suchej patelni różne nasiona do posypania

Przygotowanie:

  1. W średnim rondlu podgrzej na średnim ogniu masło, dodaj boczek i smaż, mieszając od czasu do czasu, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż na papierowe ręczniki.
  2. Do tego samego rondla włóż cebulę, fenkuła, selera i czosnek i dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 8 minut. Dodaj skorzonerę i smaż przez kolejne 10 minut więcej.
  3. Wlej bulion, dodaj ziemniaki, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie, po czym wyłów i wyrzuć związane zioła.
  4. Za pomocą blendera zmiksuj zupę aż będzie jednolity, jedwabisty krem, po czym dodaj śmietanę do zupy i ponownie doprowadź do wrzenia.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj zupę posypaną chrupiącym boczkiem.

Smacznego!

Zupa-krem-ze-skorzonery-Creamy-salsify-soup

English version

Creamy salsify soup with roasted duck

(6 servings)

Ingredients:

  • 4 tablespoon butter
  • 150 g smoked bacon, cut into small dice
  • 1 onion peeled and thinly sliced
  • 1 fennel bulb trimmed peeled, and thinly sliced
  • 1 celery stalk peeled, trimmed, and thinly sliced
  • 3 clove garlic, minced
  • salt and pepper to taste
  • 3 large basil leaves, 2 parsley sprigs, 1 thyme sprig and 1 bay leaf, tied
  • 500 g salsify root, peeled and cut into 2 cm pieces
  • 2 potatoes, peeled and diced
  • ½ cup heavy cream
  • 900 ml chicken stock
  • toasted seeds for servings

Preparation:

  1. Melt the butter in a medium pot over medium heat, add the bacon and cook, stirring occasionally, until browned and transfer on papre towels.
  2. To the same pot add onion, fennel, celery, and garlic and season with salt and pepper. Toss in the herbs and cook, stirring occasionally, about 8 minutes. Add salsify and cook them all together about 10 minutes more.
  3. Pour in the stock, add the potatoes and bring the mixture to the low boil. Lower the heat and simmer, about 30 minutes until vegetables are soft and discard tied hervs.
  4. Using an immersion blender, puree the soup until it is creamy, add the cream to the soup and bring to a low boil.
  5. Season with salt and pepper to taste and serve warm and sprinkled with bacon.

Enjoy!

Zupa-krem-ze-skorzonery-Creamy-salsify-soup

Share the post "Zupa krem ze skorzonery / Creamy salsify soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: fenkuł, kaczka, mięso, obiad, przystawka, skorzonera, zioła, zupa

« Curry z kurczakiem, dynią i masłem orzechowym / Chicken, pumpkin and peanut butter curry
Kurczak pieczony z jabłkami / Roasted chicken with apples »

Comments

  1. Zuza says

    19 stycznia 2018 at 11:21

    ciekawa propozycja 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zupa krem ze skorzonery / Creamy salsify soup | FlyB Kulinaria pisze:
    19 stycznia 2018 o 23:55

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

Karp pieczony z pieczarkami / Carp baked with mushrooms

Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions

Karmelizowana balsamiczna cebula / Balsamic Caramelized Onions

Tarta-cytrynowa-z-pistacjami-Lemon-tart-with-pistachios

Tarta cytrynowa z pistacjami / Lemon tart with pistachios

Fasolka szparagowa z jajkiem w stylu indyjskim / Indian style green beans with eggs

Zupa tikka masala / Tikka masala soup

Zupa tikka masala / Tikka masala soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress