Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dodatki do dań obiadowych / Skorzonera zapiekana w migdałach / Black salsify baked with almonds

Skorzonera zapiekana w migdałach / Black salsify baked with almonds

by Dzi 6 komentarzy

Share the post "Skorzonera zapiekana w migdałach / Black salsify baked with almonds"

  • Facebook
  • X

Jakiś czas temu na warsztatach ze starodawnej kuchni polskiej, po raz pierwszy miałam okazję spróbować skorzonerę. Posmakowała mi, dlatego postanowiłam wprowadzić ją także do mojego menu. Kiedyś to warzywo było powszechne na polskich stołach, na szczęście po latach znowu wraca do łask. Idąc śladami warsztatów z kuchni staropolskiej, przewertowałam stare książki kucharskie mojej mamy i znalazłam w nich mnóstwo przepisów z wykorzystaniem tego warzywa. Szczególnie przypadł mi do gustu przepis na skorzonerę w migdałach zapieczoną w piekarniku, który znalazłam w książce „Warzywa w kuchni” autorstwa Państwa Dębskich, gdzie nazwano ją „skorzonera po rzymsku”. Polecam jako przekąskę, jak i jako dodatek do dania głównego!

Scroll down for recipe in English

Skorzonera zapiekana w migdałach / Black salsify baked with almonds

Skorzonera zapiekana w migdałach

(4 porcje)

Składniki:

  • 800 g skorzonery, umytej, obranej i pokrojonej na 8 cm kawałki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2-3 duże łyżki zmielonych na sypko migdałów
  • 2 białka rozbełtane
  • olej do posmarowania blaszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu z białego wina

Przygotowanie:

  1. Włóż skorzonerę do średniego rondelka, zalej wodą tak by była przykryta i wmieszaj mąkę, ocet, cukier i dopraw porządnie solą i pieprzem.
  2. Doprowadź do wrzenia, gotuj bez przykrycia przez 40 minut lub do miękkości i odcedź.
  3. Osusz skorzonerę papierowymi ręcznikami, obtocz w białkach, posyp migdałami i ułóż na natłuszczonej blaszce do pieczenia.
  4. Włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika i zapiekaj przez 10 minut. Wyjmij i podawaj.

Smacznego!

Skorzonera zapiekana w migdałach / Black salsify baked with almonds

English version

 Black salsify baked with almonds

(4 servings)

Ingredients:

  • 800 of black salsify, washed, peeled and cut into 8 cm pieces
  • 1 teaspoon flour
  • 2-3 large tablespoons of ground almonds
  • 2 egg whites lightly beaten
  • oil
  • salt pepper
  • 1 teaspoon sugar
  • 1 tablespoon of white wine vinegar

Preparation:

  1. Place black salisfy into medium saucepan, cover with water and stir in the flour, vinegar, sugar and season with salt and pepper.
  2. Bring to a boil, simmer uncovered for 40 minutes and drain.
  3. Pat dry with paper towels, dredge in egg whites, sprinkle with almonds and place on a greased baking tray.
  4. Place into preheated to 200 ° C oven and bake for 10 minutes. Remove and serve.

Enjoy!

Skorzonera zapiekana w migdałach / Black salsify baked with almonds

Share the post "Skorzonera zapiekana w migdałach / Black salsify baked with almonds"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dodatki do dań obiadowych, Przystawki Tagged With: dodatek do dania głównego, migdały, przystawka, skorzonera

« Lane chrusty / Funnel cakes
Mussaka / Moussaka »

Comments

  1. Kasia knifeandspoon.pl says

    6 lutego 2016 at 13:12

    Super, od razu zaciekawiona sprawdzałam co to za warzywo, jak znajdę w sklepie to kupie i przygotuje bo ciekawa smaku jestem 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 lutego 2016 at 13:56

      Polecam! Traktuję je jak alternatywę dla ziemniaków:P

      Odpowiedz
  2. Aneta Klimecka says

    9 lutego 2016 at 11:27

    coraz częściej do Ciebie zaglądam, cudownie tutaj!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      9 lutego 2016 at 11:32

      Dziękuję i zapraszam! 🙂

      Odpowiedz
  3. Evita says

    19 grudnia 2017 at 20:09

    .. bede robic 🙂 <3

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zupa krem ze skorzonery / Creamy salsify soup - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    19 stycznia 2018 o 09:42

    […] wyglądające coś w sklepach, aż się w końcu przełamałam i powstały wtedy moje przepisy na skorzonerę zapiekaną w migdałach i pyszne puree. Przekonałam się do tego warzywa, gdyż te dania były przepyszne. Postanowiłam […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Makaron ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią / Pasta with spinach and blue cheese

Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney

Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney

Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane/Double cheese mash

Bulion dashi na dwa sposoby

Pikantny makaron z sosem z masła orzechowego z polędwiczką wieprzową / Spicy peanut butter noodles with pork

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress