Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Gulasz z kurczakiem i warzywami / Chicken and vegetable stew

Gulasz z kurczakiem i warzywami / Chicken and vegetable stew

by Dzi 5 komentarzy

Share the post "Gulasz z kurczakiem i warzywami / Chicken and vegetable stew"

  • Facebook
  • Twitter

Szczerze mówiąc, ten gulasz był jednym z nielicznych dań, które jeszcze nie tak dawno potrafiłam zrobić 🙂 W czasach studenckich jakoś nie miałam chęci ani zapału do gotowania i gdy przywoziłam z domu świeże warzywa, zawsze kończyły tak samo – w tym gulaszu. Uwielbiam go do tej pory i jak jestem głodna, to jest to mój pierwszy pomysł na sycące danie:) Nic dziwnego, kurczak lub mięciutka  karkówka i ulubione warzywa w pysznym sosie śmietanowo-pomidorowym. W tym przepisie użyłam cukinii, bakłażana, papryki, fasolki i pieczarek, chociaż zazwyczaj dodaję to co akurat mam w lodówce. Gulasz świetnie się mrozi, więc proponuję zrobić więcej, żeby mieć w zapasie na czarną godzinę. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Gulasz z karkówką i warzywami / Pork neck and vegetable stew

Gulasz z kurczakiem i warzywami

(4 porcje)

Składniki:

  • 250-300 g piersi lub mięsa z nadudzi kurczaka, pokrojonego w  grubą kostkę
  • 100 g kiełbasy lub boczku, pokrojonych w plasterki/kostkę
  • 1 duża cebula, pokrojona w grubą kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku, pokrojone w kostkę
  • 2 średnie cukinie, pokrojone w kostkę
  • 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 1 papryka pokrojona w kostkę
  • 100 g fasolki, z przyciętymi końcami i pokrojona na 2 cm kawałki
  • 100 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
  • 1×400 g puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki śmietanki 18%
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu łyżkę oleju i wrzuć kurczaka wraz z kiełbasą. Podsmaż, mieszając od czasu do czasu do lekkiego zarumienienia.
  2. Dodaj cebulę z czosnkiem, podsmaż przez chwilę i dodaj paprykę, bakłażana i fasolkę. Dopraw całość solą i pieprzem i smaż pod przykryciem aż papryka lekko zmięknie, przez około 8-10 minut.
  3. Następnie dodaj cukinię i pieczarki i gotuj pod przykryciem aż cukinia lekko zmięknie. Dodaj pomidory, oregano i bazylię i gotuj aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  4. Na koniec mieszaj śmietankę i dopraw całość solą, pieprzem i cukrem. Podawaj natychmiast z chrupiącym chlebkiem, chociaż chyba nawet lepszy jest po odgrzaniu:).

Smacznego!

Gulasz z karkówką i warzywami / Pork neck and vegetable stew

English version

Chicken and vegetable stew

(4 servings)

Ingredients:

  • 250-300g chicken breast, cut into bite size pieces
  • 100 g sausage or bacon, chopped
  • 1 large onion, diced
  • 2-3 cloves garlic, diced
  • 2 medium zucchini, diced
  • 1 small eggplant, diced
  • 1 red pepper, diced
  • 100 g of green beans, trimmed and cut into 2 cm pieces
  • 100 g mushrooms, sliced
  • 1×400 g tin chopped tomatoes
  • 1/2 cup of cream
  • salt, pepper and sugar to taste
  • 1/2 teaspoon dried oregano
  • 1 teaspoon dried basil
  • vegetable oil for cooking

Preparation:

  1. In a medium saucepan, heat a tablespoon of oil and add chicken and bacon. Sauté, stirring occasionally until slightly golden brown.
  2. Add onion and garlic, cook for a minute, and add the peppers, eggplant and beans. Season with salt and pepper and cook, covered, until the peppers start to soften, about 5 minutes.
  3. Next, add the zucchini and mushrooms and cook, covered, until slightly softened. Add tomatoes, oregano and basil and cook until all vegetables are tender.
  4. Stir the cream and season with salt, pepper and sugar. Serve immediately with crusty bread.

Enjoy!

Gulasz z karkówką i warzywami / Pork neck and vegetable stew

Share the post "Gulasz z kurczakiem i warzywami / Chicken and vegetable stew"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: bakłażan, cukinia, fasolka szparagowa, grzyby, karkówka, kurczak, mięso, obiad, papryka, pieczarki, wieprzowina, zioła

« Szybka carbonara z chorizo / Easy chorizo carbonara
Zasmażana kapusta w kremowym sosie pomidorowym / Sautéed cabbage with creamy tomato sauce »

Comments

  1. Kasia says

    10 września 2015 at 14:11

    Zgadzam się gulasz jest sycacy i na zimne dni najlepszy… 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 września 2015 at 14:15

      w ciepłe, zimne, dla mnie zawsze pyszny:)

      Odpowiedz
  2. LikeAPro says

    10 września 2015 at 15:50

    Gulasz z kurczakiem… Nigdy czegoś takiego nie próbowałem, ba nawet nie wyobrażałem, bo jednak kojarzy mi się to wyłącznie z wieprzowiną bądź wołowiną, a tu takie coś… Wygląda ciekawie i zdrowo. 🙂

    Jak bardzo czasochłonne jest stworzenie tego dania? Produktów jest jednak sporo. 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 września 2015 at 16:13

      Jest na prawdę lekki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie żeby zamienić kurczaka na karkówkę, będzie bardziej jesiennie:)

      Odpowiedz
  3. Marek Masalski says

    10 września 2015 at 19:54

    Ostatnio staram się unikać smażonych rzeczy, ponieważ mam podwyższony cholesterol. W moim przypadku taki gulasz z kurczaka wydaje się strzałem w dziesiątkę 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup

Zupa gulaszowa z wołowiną / Beef goulash soup

Kurczak w kremowym sosie z orzechami nerkowca w stylu indyjskim / Creamy indian cashew chicken

Brukselka w glazurze miodowo-musztardowej / Brussel sprouts in a honey mustard glaze

Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays

Pieczony kurczak w sosie satay / Roasted chicken satays

Zapiekane-ziemniaki-z-grzybami-i-cebula-Potato-mushroom-and-onion-bake

Zapiekane ziemniaki z grzybami i cebulą / Potato mushroom and onion bake

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress