Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Crostini z figami, serem pleśniowym i miodem / Fig crostinis with blue cheese and honey

Crostini z figami, serem pleśniowym i miodem / Fig crostinis with blue cheese and honey

by Dzi Leave a Comment

Share the post "Crostini z figami, serem pleśniowym i miodem / Fig crostinis with blue cheese and honey"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam absolutnie przepyszne crostini z pieczonymi figami, serem pleśniowym i na koniec skropione miodem. Doskonała przekąska na przyjęcia, chociaż ja robię je też tylko dla siebie na zwykłych tostach (jak na zdjęciu), gdyż są zwyczajnie boskie! Bardzo łatwe w przygotowaniu i gwarantuję, że wszyscy będą zachwyceni. Zapraszam!

Crostini-z-figami-i-serem-plesniowym-i-miodem-Fig-crostinis-with-blue-cheese-and-honey

Scroll down for recipe in English

Crostini z figami, serem pleśniowym i miodem

(16 crostini)

Składniki:

  • 1 długa bagietka lub ciabatta, pokrojona na kromki
  • oliwa z oliwek
  • 4 duże świeże figi, pokrojone w ósemki
  • ulubiony ser pleśniowy, pokrojony w kosteczkę lub pokruszony
  • płynny miód
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ułóż kromki na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i  dopraw solą i pieprzem. Popiecz pod grillem w piekarniku lub w tosterze do ładnego zarumienienia po czym wyjmij i odstaw.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  3. Ułóż figi na blaszce do zapiekania i skrop oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Następnie posyp je serem i włóż do piekarnika na kolejne 5 minut aż ser się rozpuści.
  4. Ułóż na każdej kromce po 2 kawałki fig z serem, skrop miodem i natychmiast podawaj.

Smacznego!

Crostini-z-figami-i-serem-plesniowym-i-miodem-Fig-crostinis-with-blue-cheese-and-honey

English version

Roasted fig crostinis with blue cheese and honey

(16 crostinis)

Ingredients:

  • 1 long baguette or ciabatta, sliced into 1 cm slices.
  • extra virgin olive oil
  • 4 fresh large figs, cut in eights
  • crumbled blue cheese
  • runny honey
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Brush one side of bread slice with olive oil, sprinkle with salt and pepper, and broil on a baking sheet in the oven until the top is golden. Remove and set aside.
  2. Preheat the oven to 180 oC.
  3. Quarter the figs and place them on a baking sheet and drizzle with olive oil. Sprinkle with salt and pepper, bake for 10 minutes, then remove from the oven. Sprinkle the figs with blue cheese and place back in the oven for 5 minutes, or until the cheese is melted.
  4. Top each crostini with 2 cheese fig pieces and cheese,  drizzle with honey over the tops and serve!

Enjoy!

Crostini-z-figami-i-serem-plesniowym-i-miodem-Fig-crostinis-with-blue-cheese-and-honey

Share the post "Crostini z figami, serem pleśniowym i miodem / Fig crostinis with blue cheese and honey"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki Tagged With: crostini, figi, miód, przystawka, ser, ser pleśniowy

« Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem / Cheesy zucchini potato bake
Zupa cheeseburgerowa / Cheeseburger soup »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

NAJLEPSZE RESTAURACJE W POLSCE NAGRODZONE NA WIELKIEJ GALI RESTAURANT WEEK 2018!

Tortellini-zapiekane-w-sosie-bolonskim-Bolognese-tortellini-bake

Tortellini zapiekane w sosie bolońskim / Bolognese tortellini bake

Najlepsze ciasto na pizzę Michela Rouxa i sos pomidorowy Billa Grangera

Bulion drobiowy z szybkowaru / Pressure cooker chicken stock

Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress