Share the post "Crostini z figami, serem pleśniowym i miodem / Fig crostinis with blue cheese and honey"
Dziś przedstawiam absolutnie przepyszne crostini z pieczonymi figami, serem pleśniowym i na koniec skropione miodem. Doskonała przekąska na przyjęcia, chociaż ja robię je też tylko dla siebie na zwykłych tostach (jak na zdjęciu), gdyż są zwyczajnie boskie! Bardzo łatwe w przygotowaniu i gwarantuję, że wszyscy będą zachwyceni. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Crostini z figami, serem pleśniowym i miodem
(16 crostini)
Składniki:
- 1 długa bagietka lub ciabatta, pokrojona na kromki
- oliwa z oliwek
- 4 duże świeże figi, pokrojone w ósemki
- ulubiony ser pleśniowy, pokrojony w kosteczkę lub pokruszony
- płynny miód
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ułóż kromki na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Popiecz pod grillem w piekarniku lub w tosterze do ładnego zarumienienia po czym wyjmij i odstaw.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
- Ułóż figi na blaszce do zapiekania i skrop oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem i zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Następnie posyp je serem i włóż do piekarnika na kolejne 5 minut aż ser się rozpuści.
- Ułóż na każdej kromce po 2 kawałki fig z serem, skrop miodem i natychmiast podawaj.
Smacznego!
English version
Roasted fig crostinis with blue cheese and honey
(16 crostinis)
Ingredients:
- 1 long baguette or ciabatta, sliced into 1 cm slices.
- extra virgin olive oil
- 4 fresh large figs, cut in eights
- crumbled blue cheese
- runny honey
- salt and pepper
Preparation:
- Brush one side of bread slice with olive oil, sprinkle with salt and pepper, and broil on a baking sheet in the oven until the top is golden. Remove and set aside.
- Preheat the oven to 180 oC.
- Quarter the figs and place them on a baking sheet and drizzle with olive oil. Sprinkle with salt and pepper, bake for 10 minutes, then remove from the oven. Sprinkle the figs with blue cheese and place back in the oven for 5 minutes, or until the cheese is melted.
- Top each crostini with 2 cheese fig pieces and cheese, drizzle with honey over the tops and serve!
Enjoy!
Photopolis says
Świetny artykuł. Jestem zachwycony, że wszedłem na to miejsce . Wielu autorom wydaje się, że posiadają rzetelną wiedzę na opisywany temat, ale zazwyczaj tak nie jest. Stąd też moje miłe zaskoczenie. Czuję, że chyba powinienem podziękować za Twoją pracę. Zdecydowanie będę polecał to miejsce i często odwiedzał, żeby przejrzeć nowe rzeczy.