Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Przystawki / Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

by Dzi 9 komentarzy

Share the post "Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś coś dla fanów podrobów 🙂 Pyszny, aksamitny pasztet z wątróbki drobiowej duszonej ze słodkim porto z pewnością zaspokoją wszystkich fanów wątróbek. Ja uwielbiam wszelkie podroby, a ten pasztet mnie zachwycił. Zajadałam go z karmelizowaną cebulą i muszę przyznać, że te kanapki smakowały jak z danie z wyższej półki. Ponadto, jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, polecam gorąco!

Scroll down for English

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto

(8-10 porcji)

Składniki:

  • 450 g wątróbki drobiowej, oczyszczonej z błonek i przekrojonych na 2 części
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1/2 szklanki wina Porto (lub innego słodkiego)
  • 4 gałązki tymianku, same listki
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, rozpuść 2 łyżki masła, po czym włóż cebulę i smaż do miękkości, przez około 5 minut.
  2. Dodaj czosnek i tymianek, smaż kolejne 2 minuty i przełóż zawartość patelni do miski.
  3. Do tej samej patelni dodaj olej, włóż wątróbkę i smaż z każdej strony przez około 4 minuty.
  4. Dodaj odłożoną wcześniej cebulę, wlej wino i gotuj aż płyn zgęstnieje do konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij z ognia.
  5. Przełóż zawartość do pojemnika blendera, dodaj pozostałe 2 łyżki masła i zmiksuj do uzyskania gładkiego pasztetu. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  6. Przełóż pasztet do wybranego pojemnika, wylej na wierzchu masło klarowane i włóż do lodówki na minimum 45 minut. Najlepszy jest ze świeżym, chrupiącym chlebkiem.

Polecam!

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

English version

Port chicken liver pate

(8-10 servings)

Ingredients:

  • 450 g chicken livers, cleaned and halved
  • 1 onion, finely chopped
  • 1/2 cup port wine
  • 4 sprigs of thyme, leaves
  • 1 garlic clove, chopped
  • 4 tablespoons butter
  • 1 tablespoon vegetable oil
  • salt, black pepper
  • 4 tablespoons melted clarified butter

Preparation:

  1. Heat a pan over medium heat, add 2 tablespoons of butter and onion and cook until soft, for about 5 minutes. Add the garlic and thyme and cook for another 2 minutes. Transfer to a bowl.
  2. In the same pan, heat a tablespoon of oil, add chicken livers and cook on each side for about 4 minutes.
  3. Add the onion and port and let it reduce until you have a thick sauce. Season with salt and pepper and remove from heat.
  4. Transfer everything to a food processor, add remaining 2 tablespoons of butter and whizz until smooth. Season with salt and pepper af necessary.
  5. Transfer pate into prepared dish, cover the surface with melted clarified butter and place in the refrigerator for at least 45 minutes. Great with crusty bread!

Enjoy!

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate

Share the post "Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto / Port chicken liver pate"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Przystawki, Śniadanie Tagged With: czerwone wino, przystawka, śniadanie, wątróbka, wino

« Najlepsze brownie na świecie / World’s best brownies
Kremowe ziemniaki z grzybami / Creamy potatoes with mushrooms »

Comments

  1. Fanka domowych wyrobów says

    16 stycznia 2017 at 11:37

    Nie przepadam za podrobami, ale dla wątróbki robię wyjątek, właśnie ze względu na swojskie pasztety. Przyrządzone samodzielnie są pełnowartościową przekąską (w przeciwieństwie do kupnych) i świetnie smakują ze świeżym chlebkiem i ogórkiem kiszonym : ) Zwykle robię pasztet pieczony, ale ten przepis przekonuje mnie prostym wykonaniem , ciekawym składem i konsystencją idealną do smarowania. Muszę też przyznać, że razem z karmelizowaną cebulką prezentuje się iście delikatesowo : ) PS: bardzo apetyczne zdjęcia!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      16 stycznia 2017 at 11:38

      Dziękuję za miłe słowa i polecam ten pasztet bo jest pysznyy:)

      Odpowiedz
  2. Zdrapka says

    17 stycznia 2017 at 19:40

    wielbię takie przepisy, ale nienawidzę połączenia słonego ze słodkim (wszystkie mięsa z owocami albo w miodowej glazurze odpadają niestety) i tak się zastanawiam czy ten pasztet/wątrobianka jest mocno słodki?\
    P.S gorąco polecam do zrobienia rillette z kaczki jak lubisz takie smarowidła do chlebka

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 stycznia 2017 at 19:43

      Nie, ten pasztet nie wychodzi słodki. A rillette koniecznie muszę zrobić!

      Odpowiedz
      • Zdrapka says

        21 stycznia 2017 at 22:58

        dobra ! Laska namówiłaś mnie jak zwykle. dorwę jakieś normalne wątróbki i robię. a rillette pamiętaj robić na winku, duuuuuuuużo smaczniejsze wychodzi

        Odpowiedz
  3. An etka says

    20 stycznia 2017 at 22:39

    Jak zrobić cebulę, którą serwujesz z pasztetem ? I 2. pytanie – zamiast świeżego tymianku można dać suszony, czy lepiej go pominąć ?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 stycznia 2017 at 12:26

      Cebulka to ta z tego przepisu: https://karmelowy.pl/karmelizowana-balsamiczna-cebula-balsamic-caramelized-onions/ i można użyć suszonego tylko odrobinę mnie. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. Ola says

    13 listopada 2017 at 17:40

    Czy wino można pominąć?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 listopada 2017 at 17:43

      teoretycznie można, ale odbije się to niestety na smaku;(

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Tajski-makaron z-kurczakiem-i-maslem-orzechowym-Thai-peanut-butter-pasta-with-chicken

Tajski makaron z kurczakiem i masłem orzechowym / Thai peanut butter pasta with chicken

Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs

Churros z sosem czekoladowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce

Churros z sosem czekoladowo-kawowym /Churros with chocolate coffee dipping sauce

Karkówka ze szpinakiem w pikantnym sosie czosnkowym/Sauteed pork neck and spinach with spicy garlic sauce

Chińskie jajka herbaciane nadziewane guacamole / Guacamole deviled Chinese tea eggs

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress