Dziś coś dla fanów podrobów 🙂 Pyszny, aksamitny pasztet z wątróbki drobiowej duszonej ze słodkim porto z pewnością zaspokoją wszystkich fanów wątróbek. Ja uwielbiam wszelkie podroby, a ten pasztet mnie zachwycił. Zajadałam go z karmelizowaną cebulą i muszę przyznać, że te kanapki smakowały jak z danie z wyższej półki. Ponadto, jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu, polecam gorąco!
Scroll down for English
Pasztet z wątróbek drobiowych z Porto
(8-10 porcji)
Składniki:
- 450 g wątróbki drobiowej, oczyszczonej z błonek i przekrojonych na 2 części
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1/2 szklanki wina Porto (lub innego słodkiego)
- 4 gałązki tymianku, same listki
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól, pieprz
- 4 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, rozpuść 2 łyżki masła, po czym włóż cebulę i smaż do miękkości, przez około 5 minut.
- Dodaj czosnek i tymianek, smaż kolejne 2 minuty i przełóż zawartość patelni do miski.
- Do tej samej patelni dodaj olej, włóż wątróbkę i smaż z każdej strony przez około 4 minuty.
- Dodaj odłożoną wcześniej cebulę, wlej wino i gotuj aż płyn zgęstnieje do konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem i zdejmij z ognia.
- Przełóż zawartość do pojemnika blendera, dodaj pozostałe 2 łyżki masła i zmiksuj do uzyskania gładkiego pasztetu. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
- Przełóż pasztet do wybranego pojemnika, wylej na wierzchu masło klarowane i włóż do lodówki na minimum 45 minut. Najlepszy jest ze świeżym, chrupiącym chlebkiem.
Polecam!
English version
Port chicken liver pate
(8-10 servings)
Ingredients:
- 450 g chicken livers, cleaned and halved
- 1 onion, finely chopped
- 1/2 cup port wine
- 4 sprigs of thyme, leaves
- 1 garlic clove, chopped
- 4 tablespoons butter
- 1 tablespoon vegetable oil
- salt, black pepper
- 4 tablespoons melted clarified butter
Preparation:
- Heat a pan over medium heat, add 2 tablespoons of butter and onion and cook until soft, for about 5 minutes. Add the garlic and thyme and cook for another 2 minutes. Transfer to a bowl.
- In the same pan, heat a tablespoon of oil, add chicken livers and cook on each side for about 4 minutes.
- Add the onion and port and let it reduce until you have a thick sauce. Season with salt and pepper and remove from heat.
- Transfer everything to a food processor, add remaining 2 tablespoons of butter and whizz until smooth. Season with salt and pepper af necessary.
- Transfer pate into prepared dish, cover the surface with melted clarified butter and place in the refrigerator for at least 45 minutes. Great with crusty bread!
Enjoy!
Nie przepadam za podrobami, ale dla wątróbki robię wyjątek, właśnie ze względu na swojskie pasztety. Przyrządzone samodzielnie są pełnowartościową przekąską (w przeciwieństwie do kupnych) i świetnie smakują ze świeżym chlebkiem i ogórkiem kiszonym : ) Zwykle robię pasztet pieczony, ale ten przepis przekonuje mnie prostym wykonaniem , ciekawym składem i konsystencją idealną do smarowania. Muszę też przyznać, że razem z karmelizowaną cebulką prezentuje się iście delikatesowo : ) PS: bardzo apetyczne zdjęcia!
Dziękuję za miłe słowa i polecam ten pasztet bo jest pysznyy:)
wielbię takie przepisy, ale nienawidzę połączenia słonego ze słodkim (wszystkie mięsa z owocami albo w miodowej glazurze odpadają niestety) i tak się zastanawiam czy ten pasztet/wątrobianka jest mocno słodki?\
P.S gorąco polecam do zrobienia rillette z kaczki jak lubisz takie smarowidła do chlebka
Nie, ten pasztet nie wychodzi słodki. A rillette koniecznie muszę zrobić!
dobra ! Laska namówiłaś mnie jak zwykle. dorwę jakieś normalne wątróbki i robię. a rillette pamiętaj robić na winku, duuuuuuuużo smaczniejsze wychodzi
Jak zrobić cebulę, którą serwujesz z pasztetem ? I 2. pytanie – zamiast świeżego tymianku można dać suszony, czy lepiej go pominąć ?
Cebulka to ta z tego przepisu: https://karmelowy.pl/karmelizowana-balsamiczna-cebula-balsamic-caramelized-onions/ i można użyć suszonego tylko odrobinę mnie. Pozdrawiam
Czy wino można pominąć?
teoretycznie można, ale odbije się to niestety na smaku;(