Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup

Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup

by Dzi 4 komentarze

Share the post "Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup"

  • Facebook
  • X

Wprawdzie już po świętach, ale przepis na dobrą grzybową zawsze się przyda 😉 Pyszna zupa grzybowa z grzybów leśnych lub pieczarek, z warzywami i ziołami, zabielona dużą ilością śmietanki, z którą wszystko zawsze jest smaczniejsze. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup

Śmietankowa zupa grzybowa

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 300 g grzybów leśnych lub pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 50 g grzybów suszonych, namoczonych na noc i następnie posiekanych
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
  • 1 pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki
  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • garść natki pietruszki posiekany
  • 1 1/2 l  bulionu drobiowego albo warzywnego
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18 % do podania
  • masło klarowane do smażenia,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W większym rondlu rozpuść na średnim ogniu masło, włóż cebulę wraz z czosnkiem i smaż prze kilka minut, do zeszklenia.
  2. Dodaj grzyby, posyp tymiankiem i smaż kolejne 10 minut. Następnie dodaj seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i smaż przez 5 minut.
  3. Dodaj suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, wlej bulion, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 30 minut.
  4. Wlej śmietankę i wymieszaj, gotuj jeszcze 2 minuty i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Podawaj zupę z kleksem ze śmietany 18%.

Smacznego!

Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup

Englieh version

Creamy mushroom soup

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 300 g of mushrooms, sliced
  • 50 g of dried mushrooms, soaked overnight and chopped
  • 1 carrot, peeled and sliced
  • 1 parsley, peeled and sliced
  • 1 stalk celery, sliced
  • 4 potatoes, peeled and diced
  • 1 onion, diced
  • 1 clove garlic, finely chopped
  • handful chopped fresh parsley leaves
  • 1 1/2 l chicken or vegetable stock
  • 200 ml of double cream
  • 150 ml sour cream for serving
  • clarified butter for frying
  • 1 teaspoon dried thyme
  • salt and pepper

Preparation:

  1. In a large pot heat the butter over medium heat, add the onion and garlic and cook until translucent, for a few minutes.
  2. Add the mushrooms, sprinkle with thyme and cook another 10 minutes. Then add the celery, carrots, prasley root, potatoes and cook for 5 minutes.
  3. Add dried mushrooms along with soaking water, season with salt and pepper and cook for 30 minutes.
  4. Mix in the double cream and stir, cook for another 2 minutes and season to taste with salt and pepper.
  5. Serve the soup with a dollop of sour cream.

Enjoy!

Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup

Share the post "Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: grzyby, pieczarki, przystawka, seler naciowy, zioła, zupa

« Najpopularniejsze przepisy w 2015 roku
Gulasz z karkówką, batatami i jarmużem / Pork, sweet potato and kale stew »

Comments

  1. Nasiona szałwii hiszpańskiej says

    11 stycznia 2016 at 13:34

    Super przepis

    Odpowiedz
    • Dzi says

      11 stycznia 2016 at 14:15

      🙂

      Odpowiedz
  2. Ania says

    24 października 2019 at 12:33

    Ale mi narobiłaś ochotę na taką zupkę. Chyba dzisiaj zrobię na obiad. Dzięki za super przepis

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pikantna zupa grzybowa z łososiem / Spicy mushroom soup with salmon - Karmelowy blog kulinarny pisze:
    11 października 2017 o 09:16

    […] przygotowaniu. Jeżeli jak ja jesteś fanem zup grzybowych, polecam także zupę grzybową z brie, śmietankową zupę grzybową i podkręconą zupę grzybową – wszystkie przepyszne, polecam […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta

Makaron w sosie dyniowym z kozim serem i jarmużem/ Kale goat cheese and pumpkin pasta

Pierś kaczki z czereśniami / Duck breast with sweet cherries

Makaron ze szpinakiem i serem z niebieską pleśnią / Pasta with spinach and blue cheese

Smietankowa-kapusta-z-boczkiem-Creamy-cabbage-with-bacon

Śmietankowa kapusta z boczkiem / Creamy cabbage with bacon

zupa-tajska-z-kalafiorem-Thai-cauliflower-soup

Zupa tajska z kalafiorem / Thai cauliflower soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress