Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese

Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese"

  • Facebook
  • Twitter

Uwielbiam botwinkę i co roku czekam na nią z utęsknieniem! Zazwyczaj robię tradycyjną wersję, jednak tym razem postanowiłam troszkę poeksperymentować i przygotowałam wersję z bloga Kwestia Smaku. Przedstawiam więc zupę botwinkową z ziemniakami i fetą, z odrobiną wina i śmietanki. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie, bo chyba jakoś z rodzinnego domu wyniosłam, że doprawiam tą zupę odrobiną octu i cukru. Zapewne co region to inne  zwyczaje:) Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese

Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą

(4 porcje)

Składniki:

  • 1/2 kg młodych ziemniaków, umytych i pokrojonych w kostkę
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 pęczek botwinki, buraczki, łodyżki i liście oddzielnie posiekane
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 100 g śmietanki 36%
  • ser feta
  • sól, pieprz, cukier i ocet do doprawienia

Przygotowanie:

  1. W średnim garnku z rozgrzej na średnim ogniu oliwę z masłem, włóż ziemniaki i obsmaż do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut. Dodaj czosnek i smaż kolejne 2 minuty, po czym dopraw całość solą.
  2. Do ziemniaków dodaj posiekane buraczki, podsmaż przez 2 minuty po czym dodaj łodyżki.
  3. Następnie dodaj wino i gotuj aż prawie zupełnie odparuje, wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj zupę przez 10-15 minut do czasu aż ziemniaki i buraczki będą miękkie. Pod koniec dodać pokrojone liście botwinki, gotuj przez około 2 minuty i wsyp koperek.
  4. Na samym końcu wlej śmietankę i dopraw do smaku solą, pieprzem cukrem i odrobiną octu z białego wina.
  5. Rozlej zupę do miseczek i posyp pokruszoną fetą.

Smacznego!

Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese

Recipe in English

Young beet soup with potatoes and feta cheese

(4 servings)

Ingredients:

  • 1/2 kg of young potatoes, washed and diced
  • 3 tablespoons olive oil
  • 1 tablespoon butter
  • 2 cloves garlic, chopped
  • 1 bunch of beet leaves with small beets, beets, stems and leaves separately chopped
  • 1/4 cup dry white wine
  • 750 ml chicken stock
  • 4 tablespoons chopped dill
  • 100 g of cream 36%
  • feta cheese
  • salt, pepper, sugar and vinegar to doprawienia

Preparation:

  1. In the medium pot, heat the olive oil with butter over medium heat, add the potatoes and cook until light golden brown, about 5 minutes. Add the garlic, cook 2 minutes and season with salt.
  2. Add chopped beets, cook for 2 minutes and add the stems.
  3. Next add the wine and cook until almost evaporated, add the stock and bring to a boil. Reduce the heat to simmer and cook for 10-15 minutes until the potatoes and beets are soft. Add the chopped beetroot leaves, cook for about 2 minutes and add dill.
  4. Mix in the cream and season to taste with salt, pepper, sugar and white wine vinegar.
  5. Pour the soup into bowls and sprinkle with crushed feta.

Enjoy!

Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese

Share the post "Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: botwinka, feta, przystawka, ser, zioła, zupa

« Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem i KONKURS!
Kurczak zapiekany w delikatnym sosie ze szparagami / Creamy chicken and asparagus bake »

Comments

  1. Kasia oQchnia.pl says

    31 maja 2016 at 10:59

    Ale pycha, z fetą nie robiłam 😉

    Odpowiedz
  2. Ewa says

    2 czerwca 2016 at 10:50

    Moja ulubiona wiosenna zupa 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      2 czerwca 2016 at 10:56

      Moja też:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Daktyle w boczku nadziewane serem / Cheesy bacon-wrapped dates

Daktyle w boczku nadziewane serem / Cheesy bacon-wrapped dates

Zupa krem z pieczonych burakow z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger

Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem / Cream of roasted beet soup with pears and ginger

30 sekundowe ciastko czekoladowe z mikrofalówki (bez jajek)

Marchewka-glazurowana-z-imbirem-Sugar-glazed-carrot-with-ginger

Marchewka glazurowana z imbirem / Sugar glazed carrot with ginger

Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney

Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress