Jakiś czas temu brałam udział w kampanii Bake For Someone z marką Electrolux, w której piekliśmy świąteczne pyszności przy pomocy piekarnika z funkcją pary. Teraz po raz kolejny mam ogromną przyjemność uczestnictwa w tej kampanii, tylko tym razem pieczemy dla naszych Mam! 🙂
Dzień Matki już jutro, warto zaskoczyć ją pysznym, własnoręcznie zrobionym ciastem. Na pewno ucieszy się nie tylko z samego wypieku, ale doceni też wysiłek jaki w niego włożyliśmy.
Jednak żeby nie zmęczyć się za bardzo, zawsze możemy skorzystać z pomocy wielofunkcyjnego robota kuchennego Assistent EKM4000, który dzięki silnikowi o mocy 1000 W i 10-stopniowej regulacji prędkości poradzi sobie z każdym zadaniem.
Pomijając to, że jest bardzo przyjemny dla oka, warto podkreślić też jego funkcjonalność. Ten wielofunkcyjny mikser stojący ma korpus wykonany w całości z metalu — wystarczająco wytrzymały, aby towarzyszyć Ci przez lata. Kitchen Assistent oferuje różne ustawienia, które możesz dostosować do bieżących potrzeb — zależnie od tego, czy gotujesz dla jednej czy dwudziestu osób. Dwa rozmiary misek i dziesięć ustawień prędkości zapewni Ci swobodę wyboru, jakiej potrzebujesz. Urządzenie EKM 4000 w kolorze czerwonym jest wyposażone w spiralne mieszadło hakowe, końcówkę do ubijania oraz płaskie mieszadło, które pozwalają szybciej wyrobić ciasto, przygotować doskonałe purée ziemniaczane, idealnie ubić śmietanę albo dokładnie wymieszać ciasto na naleśniki.
I teraz dobra nowina, mam dla Was taki mikser do wygrania w konkursie!
KONKURS „Słodkie życzenia Dla Mamy”!
W związku z powyższym przygotowałam przy współpracy z firmą Electrolux konkurs, gdzie do wygrania jest robot planetarny Kitchen Assistent model EKM4000 oraz dwa fartuchy „Bake for Someone” !
Zasady konkursu:
- Wykonaj własnoręcznie wypiek, dla Mamy z okazji Dnia Matki – wypiek musi być słodki; w formie ciasta, ciasteczek, muffinek lub bułeczek itp.
- Opublikuj zdjęcie wykonanego wypieku na swoim prywatnym profilu w serwisie społecznościowym Facebook lub Instagram.
- Napisz pod zdjęciem krótki opis przygotowanego wypieku i wyjaśnienie dlaczego wybraliście dla swojej mamy właśnie ten.
- Zdjęcia wykonanych wypieków wraz z opisami – należy opatrzyć hashtagami: #bakeforsomeone, #Electrolux, #wparzezesmakiem, #blogkarmelowy.
- Przy ocenie Prac Konkursowych oceniane będą zarówno zdjęcia wypieków, jak również ich opis oraz uzasadnienie dedykacji dla wybranej osoby.
- Konkurs trwa od dnia 25.05.2016 r. do dnia 08.06.2016 r., wyniki zostaną opublikowane na blogu w ciągu 3 dni roboczych od zakończenia konkursu.
- Pełny regulamin konkursu znajduje się TUTAJ.
WYNIKI!
Dziękuję za wszystkie zgłoszenia, wszystkie były na swój sposób wyjątkowe! Trzeba było jednak wybrać zwycięzcę i została nim @jagoda_zucchiniblues (nick z Instagrama). Gratuluję!
Nagrody pocieszenia w postaci fartuszków z logo BakeForSomeone trafią do: Katarzyny Jaworek (Facebook) i @k.polkowska (Instagram).
Wszystkich laureatów proszę o przesłanie na adres blog@karmelowy.pl adresów do wysyłki nagród wraz z tel. dla kuriera.
Jeszcze raz gratulacje!
Wróćmy teraz do gwiazdy tego wpisu, czyli naszych Mam! Przygotowałam dla niej przepyszną, kruchą tartę z nadzieniem z truskawek i rabarbaru z kremowym serem, która z pewnością ją zachwyci!
Scroll down for recipe in English
Tarta serowa z truskawkami i rabarbarem
(8-10 porcji)
Składniki:
- 1 porcja ciasta na tarty kruche, gotowe ze sklepu lub wg. tego przepisu na tarty słodkie
- 4 1/2 łyżeczki mąki
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2-3 łodygi rabarbaru, pokrojone w plasterki
- 150 g truskawek, pokrojonych na ćwiartki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 350 g serka na serniki
- 2 duże jajka, lekko rozbełtane
- 1 duże żółtko
- truskawki do dekoracji
Przygotowanie:
- Wyłóż ciasto do natłuszczonej formy do tarty o średnicy ok. 25 cm, w kilku miejscach nakłuj widelcem i wyłóż na wierzch papier do pieczenia. Wsyp do tarty groch lub specjalne kulki w celu obciążenia ciasta i włóż do nagrzanego do 220 oC piekarnika. Piecz przez 8 minut, po czym usuń papier z obciążeniem i dopiecz przez kolejne 5 minut dłużej. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
- W małym rondelku wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą i 1/2 szklanki cukru. Następnie dodaj wodę, truskawki i rabarbar i gotuj mieszając przez około 2 minuty aż masa zgęstnieje. Zdejmij rondelek z ognia, wmieszaj 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii i rozprowadź w równomiernej warstwie na przygotowanym cieście.
- W misce miksera zmiksuj serek z resztą cukru i wanilii do uzyskania jednolitej masy. Następnie wmieszaj dokładnie jajka i żółtko i wylej na masę z truskawkami i rabarbarem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 25-30 minut, aż masa serowa się zetnie, po czym wyjmij i odstaw do ostudzenia na co najmniej godzinę. Schłodź w lodówce przez minimum 4 godziny przed podaniem. Wyłóż na ciasto pokrojone w plasterki truskawki i podawaj.
Smacznego!
Niestety moja mama mieszka bardzo daleko ode mnie, dlatego dostanie swój słodki prezent ślicznie zapakowany:)
English version
Rhubarb, strawberry and cheese tart
(8-10 servings)
Ingredients:
- 1 pie crust, bought or homemade
- 4 1/2 teaspoons all-purpose flour
- 1 tablespoon cornstarch
- 1 cup sugar, divided
- 1/2 cup water
- 2-3 stalks of rhubarb, sliced
- 150 g strawberries, hulled and quartered
- 1 teaspoon vanilla extract, divided
- 350 g cream cheese
- 2 large eggs, lightly beaten
- 1 large egg yolk
- strawberries for decoration
Preparation:
- Line a 25 cm pie plate with pastry, prick with fork, line with foil or baking paper. Fill it with pie weights or dried beans and bake at 220 oC for 8 minutes, next remove foil and bake 5 minutes longer. Tranfer to a wire rack to cool.
- In a small saucepan, combine the flour, cornstarch and 1/2 cup sugar. Add water, strawberries and rhubarb, cook stirring for 2 minutes or until thickened. Remove from the heat and stir in 1/2 teaspoon vanilla. Transfer to prepared pastry.
- In a bowl of stand mixer, beat the cream cheese with remaining sugar and vanilla until smooth. Add eggs and egg yolk and beat on low speed just until combined. Spread over top of pie.
- Bake at 180 oC for 25-30 minutes or until set, cool on a wire rack for 1 hour. Refrigerate for at least 4 hours before serving. Serve decorated with strawberry slices.
Enjoy!
Super przepis! Czy jest jakiś zamiennik, którego można użyć za mąkę kukurydzianą?
Można dodać więcej zwykłej mąki:
Czy w przypadku nowo utworzonego konta na instagramie, może ono zostać uznane za fikcyjne? Już dawno nosiłam się z zamiarem utworzenia tam konta, ale nie chciałabym zostać przez to zdyskalifikowana.
Proszę umieścić tam zgłoszenie, jeżeli będą jakieś problemy to zawsze można umieścić drugie na fc:)
Czy zgłoszone do konkursu ciasto może być bez pieczenia, np sernik na zimno?
Niestety w regulaminie wyraźnie podkreślone jest, że musi to być wypiek:(
Prowadze także swojego fanpega i mam pytanie czy zdjęcie konkursowe mogę zamieścić na nim czy najlepiej z prywatnego konta na fejsie?
Na prywatnym:)
obłędna! <3
A jaka pyszna:)
na pewno zrobię 🙂