Dziś przedstawiam przepis na sałatkę, która sprawdzi się na każdej imprezie. Jest ona inna niż wszystkie bo z kokardkami Lubelli, krewetkami obsmażonymi z aromatycznych przyprawach, z chrupiącym boczkiem, papryką, serem i awokado, wymieszana z pikantnym dressingiem z chilli. Sałatka ta najlepsza jest od razu po przygotowaniu z jeszcze ciepłymi składnikami jednak spokojnie można ją przechowywać też w lodówce. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Pikantna sałatka makaronowa z krewetkami
(8 porcji)
Składniki:
- 400 g kokardek z Lubelli, ugotowanych zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
- 6 plasterków boczku, wędzonego lub surowego
- 1 ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki brązowego cukru
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- 30 dużych krewetek, obranych i oczyszczonych
- 1 papryka czerwona, pokrojona w cienkie plasterki
- 250 g sera cheddar lub innego ulubionego żółtego, pokrojonego w kostkę
- 1 awokado, obrane i miąższ pokrojony w kostkę
- 1 garść posiekanej świeżej kolendry
Składniki na dressing:
- 5 łyżek octu z białego wina
- 3 papryczki chili, bez nasion, z grubsza posiekane
- 3 ząbki czosnku, z grubsza posiekane
- ¼ szklanki miodu
- ¾ szklanki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W pojemniku blendera zmiksuj wszystkie składniki dressingu do uzyskania kremowej konsystencji, dopraw solą i pieprzem do smaku i odstaw.
- Na dużej patelni rozłóż plasterki boczku, umieść na średnim ogniu i podsmaż do chrupkości. Przełóż boczek na papierowe ręczniki do odsączenia i odlej tłuszcz z patelni zostawiając około 2 łyżki do podsmażenia następnych elementów.
- W dużej misce wymieszaj wędzona paprykę, czosnek, oregano, kmin, sól, cukier i pieprz cayenne, wrzuć krewetki i dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię po boczku na średnim ogniu włóż krewetki i smaż po 2 minuty z każdej strony. Jeżeli nie mieszczą się na patelni, obsmaż je w dwóch partiach. Następnie przełóż je na ręczniki z boczkiem by ociekły z tłuszczu.
- Do tej samej patelni wrzuć paprykę i podsmaż, mieszając, przez minutę aż lekko zmięknie i przełóż do dużej miski.
- Dodaj pokruszony, chrupiący boczek, krewetki i ser. Wymieszaj, po czym wrzuć jeszcze ciepły makaron i połowę dressingu, ponownie wymieszaj i dodaj awokado, kolendrę i polej resztą dressingu. Po wymieszaniu podawaj!
Smacznego!
English version
Spicy shrimp pasta salad
(8 servings)
Ingredients:
- 400 g farfalle pasta, cooked according to package directions
- 6 strips bacon
- 1 ½ teaspoons smoked paprika
- 1 teaspoon garlic powder
- ½ teaspoon cumin
- ½ teaspoon salt
- ½ teaspoon brown sugar
- ¼ teaspoon cayenne pepper
- 30 large shrimp, peeled and deveined
- 1 red pepper, thinly sliced
- 250g cheddar cheese, cubed
- 1 avocado, chopped into cubes
- 1 handful chopped cilantro
- 5 tablespoons white wine vinegar
- 3 chilli peppers, seeds removed
- 3 cloves garlic
- ¼ cup honey
- ¾ cup olive oil
- salt and pepper to taste
- ½ teaspoon cumin
- In the bowl of a food processor, combine dressing ingredients. Process until smooth and creamy, season with sal and pepper to taste and set aside.
- Place the bacon in a large skillet, and heat over medium heat. Cook until the bacon is crisp, then transfer to a paper towel lined plate, Drain off all but about 2 tablespoons of the bacon grease.
- In a large bowl, combine smoked paprika, garlic powder, cumin, salt, brown sugar and cayenne pepper, mix and toss the shrimp in the spice mixture.
- Heat the same pan with 2 tablespoons of bacon fat over medium-high heat, add in the shrimp and cook for 2 minutes on one side, then flip and cook for another 2 minutes. Set the shrimp aside with the bacon.
- Add the bell pepper into the hot pan and saute, stirring, until the peppers have softened, about 1 minute. Transfer the pepper to a large salad bowl.
- Add crumbled bacon, cooked shrimps and the cheeses to the salad bowl. Add the warm pasta and half of the vinaigrette over top and toss. Mix in avocado, cilantro, top with the remaining vinaigrette and toss gently to combine.
Enjoy!
Wpis zawiera lokowanie produktu Lubella
Dodaj komentarz