Dziś proponuję doskonały dodatek do każdego dania głównego. Smażone ziemniaki z cebulką, czosnkiem i ziołami zawsze będą hitem! Ważna też jest metoda ich przygotowania i tutaj przyszedł mi z pomocą Gordon Ramsay w swojej cudownej książce „Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”, którą też bardzo polecam. Znajdziecie tam masę świetnych i łatwych przepisów na każdą okazję. A ziemniaczki wyszły obłędne, nie mogło być inaczej. Jeżeli lubisz takie chrupiące ziemniaki, polecam także te pieczone z papryką i smażone z grzybami, wszystkie pyszne. Zapraszam po przepis.
Scroll down for recipe in English
Smażone ziemniaki z ziołami
(4 porcje)
Składniki:
- 5 ziemniaków, obranych lub nieobranych gdy są młode i pokrojonych na plasterki o grubości około 1/2 cm
- 1 łyżka gęsiego smalcu (lub masła klarowanego)
- 2 szalotki (lub 1 cebula), obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki tymianku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Wrzuć ziemniaki do wrzącej, osolonej wody i podgotuj przez 5-6 minut. Odcedź i dopraw solą i pieprzem.
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i włóż smalec lub masło. Gdy się rozpuści włóż ziemniaki i smaż przez 1-2 minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić.
- Dodaj szalotki, czosnek, dopraw solą i pieprzem, po czym dodaj zioła (być może trzeba to będzie robić partiami). Podsmażaj aż wszystkie składniki będą ładnie zarumienione.
- Podawaj natychmiast!
Smacznego!
English version
Sauteed potatoes
(4 servings)
Ingredients:
- 5 potatoes, peeled or unpeeled and sliced 1/2 cm thick
- 1 tbsp goose fat (or clarified butter)
- 2 shallots (or 1 onion), peeled an finely sliced
- 2 rosemary sprigs
- 2 thyme sprigs
- salt and pepper
Preparation:
- Parboil potato slices in a pan of salted boiling water for 5-6 minutes. Drain and season with salt and pepper.
- Place a large pan over a medium heat and add the goose fat. When melted and hot, add the potatoes and fry for 1-2 minutes on either side, until beginning to brown.
- Add the shallots, garlic and season with salt and pepper, then add the herbs (you may need to do this in batches). Continue cooking until everything is nice and golden
- Serve straight away!
Enjoy!
Betty says
Ziemniaki z rozmarynem to jedno z najlepszych połączeń na świecie 🙂
Marysia says
genialne !
Zuzia says
moje smaki 🙂
fwalczak says
Fajne do dobrej wołowiny.
Tarantul says
Do tego jeszcze porządny, krwisty stek i jestem w niebie. 🙂
Tomasz says
Super szybki przepis! Pyszne muszą być te ziemniaczki.