Po raz kolejny miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w warsztatach, tym razem wielkanocnych, w Akademii Smaku Sokołów mieszczącej się w Dworku Ziemiańskim w Woli Suchożebrskiej. Jak zwykle zachwyciło mnie to miejsce oraz jego otoczenie, uwielbiam tam wracać!
Pierwszą, merytoryczną część warsztatów poprowadził dr Michał Choptiany – badacz literatury i kultury, który przedstawił nam dawne i mało znane zwyczaje wielkanocne. Przyznam, ze były bardzo ciekawe i inspirujące. Prezentując dawne ryciny i fragmenty tekstów, opowiedział o tradycjach wyznaczania daty Wielkanocy. Nie zabrakło ciekawostek związanych z przeplataniem się różnych rytmów czasowych poszczególnych społeczności, jak również ze specyfiką dawnej kuchni, opartej na naprzemienności postu i „karnawału”.
Następnie przeszliśmy do części praktycznej, gdzie pod czujnym okiem szefa kuchni Dominika Moskalenko przygotowaliśmy wielkanocne pyszności, na które przepisy przekazuję poniżej.
Schab Naturrino nadziewany z sosem tatarskim z tuńczykiem
Czas przygotowania 15-20 minut porcja dla 4-5 osób
Składniki:
- Schab Naturrino 300 g (pieczony lub wędzony)
- Tuńczyk 120 g
- Cebula 2 szt.
- Ogórki konserwowe 7-8 szt.
- Kapary w zalewie – mały słoik
- Majonez – mały słoik
- Natka pietruszki 2 pęczki
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
Zaczynamy od przygotowania sosu, który jest nieco pracochłonny.
Sos tatarski: Obraną cebulę, ogórki konserwowe oraz kapary kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa dokładnie wyciskamy, by pozbyć się nadmiaru płynu – dzięki temu sos będzie gęsty. Tuńczyka odsączamy, dodajemy majonez, następnie blendujemy na gładką masę. Do wyciśniętych warzyw dodajemy masę z tuńczyka i drobno siekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Sos jest gotowy.
Schab wyjmujemy z opakowania, następnie ostrym nożem kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Plastry nakrajamy w połowie grubości, nie docinając do końca. W powstałą kieszeń nakładamy sos tatarski z tuńczykiem.
Smacznego!
Biała kiełbasa Naturrino, duszona cebula i biały tłusty ser pieczone w cieście francuskim
Czas przygotowania 45 minut porcja dla 4 -5 osób
Składniki:
- Ciasto francuskie 1 op.
- Biała kiełbasa Naturrino 1 op.
- Cebula biała 4-5 szt.
- Biały ser twarogowy tłusty 100 g
- Jajko 1 szt.
- Masło 50 g
- Świeży tymianek
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
Zaczynamy od przygotowania farszu. Obraną cebulę kroimy w piórka, następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła, soli i tymianku. Białą kiełbasę kroimy w połówki plastrów i dodajemy do podsmażonej cebuli. Farsz doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną, świeżą natkę pietruszki. Farsz jest gotowy.
Ciasto francuskie wyjmujemy wcześniej z lodówki, by stało się plastyczne. Pomoże to uniknąć niechcianych pęknięć przy rozwijaniu i pracy z ciastem. Ciasto rozwijamy na stole, następnie dzielimy na 4 równe paski. Na 2 pasach ciasta wykonujemy nacięcia w poprzek, przez całą długość.
Ciasto bez nacięć kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy pokruszonym serem twarogowym. Następnie smarujemy brzegi ciasta jajkiem. Na górę kładziemy nacięte paski ciasta francuskiego i starannie sklejamy brzegi. Smarujemy wierzch ciasta jajkiem przy pomocy pędzla. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut. Wykładamy zapiekanki na półmisek.
Smacznego!
Necówka pieczona w boczku surowo wędzonym
Czas przygotowania 2 godziny porcja dla 6 osób
Składniki:
- Polędwica wieprzowa 1 szt., ok. 0,5 kg
- Mięso mielone 600 g
- Boczek surowo wędzony 2 op.
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Tymianek
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
Zaczynamy od przygotowania farszu z mięsa mielonego. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła i soli. Gdy cebula zmięknie i stanie się szklista, jest gotowa. Do miski wkładamy mięso
mielone, dodajemy schłodzoną cebulę, drobno siekany czosnek, tymianek, natkę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Polędwicę wieprzową warto wcześniej zamarynować w czosnku, świeżym tymianku i świeżo mielonym pieprzu. Polędwicę obsmażamy na gorącej patelni z każdej strony, tak by podczas pieczenia pozostała soczysta wewnątrz. Boczek, plaster po plastrze, przekładamy na kształt siatki. Następnie kładziemy warstwę wcześniej przygotowanego farszu z mięsa mielonego i obsmażoną polędwicę wieprzową. Całość zawijamy na kształt rolady. Necówkę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150-160 °C przez około 45 minut. Pieczeń kroimy w plastry, podajemy z sosem pieczeniowym i ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Rolada z bawety, duszona w sosie pieczeniowym z warzywami i ziołami
Czas przygotowania ok. 2-2,5 godziny porcja dla 4-5 osób
Składniki:
- Bavete Uczta Qulinarna – 1 szt.
- Boczek surowo wędzony 1 op.
- Pieczarki lub boczniaki ok. 200 g
- Włoszczyzna 1 op.
- Czosnek 2 ząbki
- Świeży posiekany tymianek 5 g
- Masło 50 g
- Musztarda ziarnista 50 g
- Sosu pieczeniowy 200 ml
- Sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie farszu: Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone grzyby. Dalej
smażąc, dodajemy drobno siekany czosnek, tymianek lub rozmaryn. Następnie dodajemy masło, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy dwie łyżki musztardy. Farsz jest gotowy.
Przygotowanie mięsa:
Bavette wyjmujemy z opakowania, osuszamy ręcznikiem papierowym, przyprawiamy solą i pieprzem. Na przyprawione mięso wykładamy farsz. Zawijamy na kształt rolady i wiążemy ścisło cienką nitką, co zapobiegnie rozwinięciu się mięsa podczas obróbki termicznej. Zrolowane mięso obsmażamy z każdej strony, a następnie przekładamy do naczynia
żaroodpornego. Zalewamy sosem pieczeniowym z warzywami. Naczynie nakrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C na około 1,5-2 godziny. Przygotowanie sosu do duszenia Na patelni podsmażamy obraną i pokrojoną w grubą kostkę włoszczyznę. Wlewamy sos pieczeniowy, dodajemy musztardę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Gotujemy przez kilka minut.
Smacznego!
Podsumowując to były bardzo przyjemne warsztaty. Zresztą jak zawsze w tym miejscu:) Jeszcze raz dziękuję za zaproszenie!
Immoral says
Wszystkie dania wyglądają super, podoba mi się podanie białej kiełbasy tradycyjnie z cebulą, ale za to w cieście francuskim.
Dzi says
Była przepyszna!