Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem Nigela Slatera

Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem Nigela Slatera

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem Nigela Slatera"

  • Facebook
  • Twitter

Uważam,że takie zapiekane dodatki do dań obiadowych są genialnym pomysłem,chociaż ten kalafior powinien też świetnie sprawdzić się w roli dania głównego dla zatwardziałego wegetarianina. Ten rozpływający się w ustach kalafior, zapiekany jest pod aromatyzowanym goździkami i cebulką beszamelem  wymieszanym z cheddarem, a całość przed samym pieczeniem posypana jest dodatkowo parmezanem. Przepis na to cudo znalazłam w książce Nigela Slatera „Tender” vol.1. Polecam!

Czas przygotowania: 30 min,Czas zapiekania:20 min,Ilość porcji: 4 (jako dodatek) lub 2-3 (jako danie główne)

Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • listek laurowy
  • mała cebulka (u mnie szalotka)
  • 2 goździki
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 4 łyżki śmietanki (u mnie 18 %)
  • 100 g startego sera cheddar
  • 1 duży kalafior
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Wlej mleko do rondelka i wrzuć do niego listek laurowy. Obierz cebulę, wbij w nią goździki i także włóż do rondelka z mlekiem.
  2. Postaw rondel na dużym ogniu i doprowadź mleko do wrzenia. W momencie gdy zacznie się podnosić, zdejmij rondel z ognia i odstaw na 10 min, aby przeszło aromatem przypraw.
  3. W drugim rondelku z grubym dnem, roztop na dużym ogniu masło, następnie wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj całość najlepiej trzepaczką. Mieszając gotuj zawartość, do zarumienienia. Następnie wyjmij z mleka cebulkę i wlewaj je powoli do rondelka z mąką,cały czas mieszając trzepaczką,aby nie zostały grudki.Dopraw do smaku solą i pieprzem i zmniejsz ogień do bardzo małego. Gotuj sos jeszcze około 15- 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Po tym czasie wsyp ser cheddar,wlej śmietankę, wymieszaj i w razie konieczności ponownie dopraw.
  5. Potnij kalafior w duże różyczki i wrzuć je do wrzącej,lekko osolonej wody. Gotuj ok. 3-4 minut,lub do momentu aż będą jeszcze lekko twardawe,jednak wbita końcówka  noża będzie wchodziła w nie prawie bez oporu.
  6. Ostrożnie odcedź kalafior tak,aby go nie uszkodzić i przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Polej go przygotowanym wcześniej beszamelem (uprzednio wyjmując liść laurowy) i posyp całość startym parmezanem.
  7. Piecz w nagrzanym do 220 oC piekarniku ok 20 minut,lub do lekkiego zarumienienia.
Smacznego!

 

Share the post "Kalafior zapiekany pod serowym beszamelem Nigela Slatera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych Tagged With: cheddar, dodatek do dania głównego, kalafior, obiad, parmezan, ser, sos beszamelowy, wypieki

« Truskawki zapiekane w koglu moglu
Najlepsze pesto z suszonych pomidorów »

Comments

  1. whiness says

    23 kwietnia 2013 at 06:14

    Oo, już wiem, że to danie by mi posmakowało! Mam wielką słabość do beszamelu, a kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw…

    Odpowiedz
  2. Wiewióra says

    24 kwietnia 2013 at 06:00

    bardzo lubię takie kalafiorowe wariacje 🙂

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Ziemniaki z fenkułem zapiekane pod mozzarellą | karmelowy pisze:
    27 kwietnia 2013 o 08:29

    […] pod mozzarellą musi być smaczne:) Jest to dokonały dodatek do ryb,mięs lub podobnie jak zapiekany kalafior,może stanowić wegetariańskie  danie […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Losos-w-miodowej-glazurze-Honey-glazed-salmon

Łosoś w miodowej glazurze / Honey glazed salmon

Halibut marynowany w paście miso na puree porowo-ziemniaczanym

Warsztaty świąteczne z Karolem Okrasą

Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką / Egg avocado and radish salad

Sałatka jajeczna z awokado i rzodkiewką / Egg avocado and radish salad

Kurczak-orientalny-smazony-z-ananasem-i-papryka-Stir-fried-chicken-with-pineapple-and-pepper

Kurczak orientalny smażony z ananasem i papryką / Stir fried chicken with pineapple and pepper

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress