Dziś przedstawiam pomysł na szybkie mini tarty z ciasta francuskiego ze śliwkami. Pyszny deser lub przekąska, którą zrobimy praktycznie bez wysiłku, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub wiemy,że za chwilę wpadną goście, a słodkości w domu brak:). Polecam!
Przygotowanie: 15 min,Pieczenie 20-30 min,Ilość porcji:6-8 (w zależności od wielkości)
Ekspresowe mini tarty ze śliwkami
Składniki:
- 1 opakowanie (275 g) gotowego ciasta francuskiego
- 3 śliwki,bez pestki,pokrojone w plasterki
- 4 łyżki roztopionego masła
- 6-8 łyżeczek cukru
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 190 0C.
- Rozwiń ciasto francuskie i przekrój je wzdłuż na pół. Następnie podziel obie połowy na 6 lub 8 prostokątów.
- Wyłóż papierem do pieczenia blachę i poukładaj na niej wykrojone kawałki ciasta francuskiego.
- Na każdy kawałek wyłóż plasterki śliwek, tak by delikatnie nachodziły na siebie.Posmaruj je roztopionym masłem i posyp równomiernie każdy kawałek łyżeczką cukru.
- Piecz do zarumienienia ok.20-30 min.
- Podawaj jeszcze ciepłe.
Jak ślicznie się prezentują 🙂
Szybkie,pyszne i ładne -takie słodkości lubię najbardziej:)