Jest to kolejna i nie ostatnia propozycja dania z książki Nigela Slatera „Tender”. Tym razem przedstawiam świeży szpinak i pieczarki zapiekane w pysznym sosem śmietanowo-winnym, z dużą ilością parmezanu. Nigel we wstępie do przepisu wskazuje,że może to być doskonałe danie główne podane z ryżem, ja podałam je jednak jako dodatek do dania głównego. Jest to po prostu dodatek doskonały i niezwykle prosty do wykonania.Polecam!
Scroll down for English
Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami
(2 porcje jako danie główne,4 porcje jako dodatek)
Składniki:
- 400 g brązowych pieczarek (przekrojone na pół lub na ćwiartki w zależności od wielkości)
- gruby plaster masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mała szklanka wytrawnego białego wina
- 300 ml śmietanki (mnie 36 %)
- 400 g świeżego szpinaku
- 150 g startego parmezanu
Przygotowanie:
- Rozgrzej na patelni masło razem z oliwą z oliwek i włóż pieczarki.Smaż je do lekkiego zarumienienia.
- Następnie wlej wino i doprowadź je do wrzenia,gotuj przez kilka minut.
- Wlej śmietankę,ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty.Odstaw.
- Umyj szpinak i jeszcze mokry włóż do garnka z dobrze dopasowaną pokrywką i postaw na dużym ogniu. Pozwól mu się „parować” około 2 minuty potrząsając od czasu do czasu.Następnie odcedź go i odciśnij nadmiar wody.
- Wymieszaj ze sobą pieczarki szpinak i około 140 g parmezanu.Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp resztą parmezanu.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 35 minut,aż wierzch się zarumieni.
English version
Spinach and mushroom gratin
(2 servings as a main course, 4 servings as a side dish)
Ingredients:
- 400 g chestnut mushrooms (halved or quartered, depending on their size)
- thick slice of butter
- 2 tablespoons olive oil
- small glass of dry white wine
- 300 ml of double cream (36% )
- 400 g fresh spinach
- 150 g grated Parmesan cheese
Preparation:
- Warm the butter and olive oil in a deep pan and add the mushrooms, letting them colour nicely.
- Pour in the wine and bring it to a boil, continue to boil for a couple of minutes.
- Pour the cream into the pan and let it come back to the boil, the simmer 2 minutes. Turn off the heat.
- Wash the spinach and put it, still wet from rinsing, into a pot with a tight fitting lid. Let the spinach cook for a minute or two in its own steam. Then drain it and squeeze to remove excess water.
- Fold together the mushrooms, spinach, salt and pepper and 140 g of the grated Parmesan.
- Tip into a shallow baking dish. Scatter the remaining cheese on top.
- Bake at 180 ° C for 35 minutes, until the top is crisp and golden brown.
wedelka says
Szpinakowo tu ostatnio 🙂 Podoba mi się to 😉 Pyszne zapiekanki z tym warzywem proponujesz 🙂 Aż ślinka leci na ich widok 🙂
Dzi says
Jakoś ostatnio mam fazę na szpinak:P