Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami Nigela Slatera

Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami Nigela Slatera

by Dzi 3 komentarze

Share the post "Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami Nigela Slatera"

  • Facebook
  • Twitter

Jest to kolejna i nie ostatnia propozycja dania z książki Nigela Slatera „Tender”. Tym razem przedstawiam świeży szpinak i pieczarki zapiekane w pysznym sosem śmietanowo-winnym, z dużą ilością parmezanu. Nigel we wstępie do przepisu wskazuje,że może to być doskonałe danie główne podane z ryżem, ja podałam je jednak jako dodatek do dania głównego. Jest to po prostu dodatek doskonały i niezwykle prosty do wykonania.Polecam!

Scroll down for English

Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami 

(2 porcje jako danie główne,4 porcje jako dodatek)

Składniki:

  • 400 g brązowych pieczarek (przekrojone na pół lub na ćwiartki w zależności od wielkości)
  • gruby plaster masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mała szklanka wytrawnego białego wina
  • 300 ml śmietanki (mnie 36 %)
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 150 g startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej na patelni masło razem z oliwą z oliwek i włóż pieczarki.Smaż je do lekkiego zarumienienia.
  2. Następnie wlej wino i doprowadź je do wrzenia,gotuj przez kilka minut.
  3. Wlej śmietankę,ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty.Odstaw.
  4. Umyj szpinak i jeszcze mokry włóż do garnka z dobrze dopasowaną pokrywką i postaw na dużym ogniu. Pozwól mu się „parować” około 2 minuty potrząsając od czasu do czasu.Następnie odcedź go i odciśnij nadmiar wody.
  5. Wymieszaj ze sobą pieczarki szpinak i około 140 g parmezanu.Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp resztą parmezanu.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 35 minut,aż wierzch się zarumieni.

English version

Spinach and mushroom gratin

(2 servings as a main course, 4 servings as a side dish)

Ingredients:

  • 400 g chestnut mushrooms (halved or quartered, depending on their size)
  • thick slice of butter
  • 2 tablespoons olive oil
  • small glass of dry white wine
  • 300 ml of double cream (36% )
  • 400 g fresh spinach
  • 150 g grated Parmesan cheese

Preparation:

  1. Warm the butter and olive oil in a deep pan and add the mushrooms, letting them colour nicely.
  2. Pour in the wine and bring it to a boil, continue to boil for a couple of minutes.
  3. Pour the cream into the pan and let it come back to the boil, the simmer 2 minutes. Turn off the heat.
  4. Wash the spinach and put it, still wet from rinsing, into a pot with a tight fitting lid. Let the spinach cook for a minute or two in its own steam. Then drain it and squeeze to remove excess water.
  5. Fold together the mushrooms, spinach, salt and pepper and 140 g of the grated Parmesan.
  6. Tip into a shallow baking dish. Scatter the remaining cheese on top.
  7. Bake at 180 ° C for 35 minutes, until the top is crisp and golden brown.

Share the post "Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami Nigela Slatera"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Dodatki do dań obiadowych Tagged With: białe wino, dodatek do dania głównego, grzyby, obiad, parmezan, pieczarki, ser, szpinak, wino, zapiekanka

« Cannelloni z ricottą, szpinakiem i mięsem z najnowszego Kukbuka
Poduszeczki z truskawkami i nutellą z polewą z białej czekolady »

Comments

  1. wedelka says

    4 czerwca 2013 at 10:38

    Szpinakowo tu ostatnio 🙂 Podoba mi się to 😉 Pyszne zapiekanki z tym warzywem proponujesz 🙂 Aż ślinka leci na ich widok 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      4 czerwca 2013 at 11:03

      Jakoś ostatnio mam fazę na szpinak:P

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Pikantne żeberka z piekarnika | karmelowy pisze:
    11 czerwca 2013 o 06:44

    […] Żeberka natarte są bardzo pikantną mieszanką przypraw, jednak po upieczeniu i w połączeniu z zapiekanymi pieczarkami i szpinakiem Nigela Slatera, tworzą niesamowicie smaczne danie. Autorzy przepisu zwracają uwagę,aby wybierać żeberka bez […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops

Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops

Zapiekanka-ziemniaczana-z-gorgonzola-szpinakiem-i-boczkiem-Bacon-spinach-and-gorgonzola-potato-gratin

Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin

Cannelloni z ricottą, szpinakiem i mięsem z najnowszego Kukbuka

Makaron-udon-z-wołowiną-i- grzybami-Beef-and-mushroom-udon-noodles

Makaron udon z wołowiną i grzybami / Beef and mushroom udon noodles

Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress