Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Cannelloni z ricottą, szpinakiem i mięsem z najnowszego Kukbuka

Cannelloni z ricottą, szpinakiem i mięsem z najnowszego Kukbuka

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Cannelloni z ricottą, szpinakiem i mięsem z najnowszego Kukbuka"

  • Facebook
  • Twitter

Wertując najnowszego Kukbuka natknęłam się na przepis na cannelloni z mięsem i szpinakiem i stwierdziłam,że muszę go wypróbować. Wcześniej robiłam bardzo podobne danie Gordona Ramsaya w wersji wegetariańskiej i było przepyszne,więc z tym też nie mogło być inaczej. Nie zawiodłam się i polecam!

Scroll down for English

Cannelloni z ricottą,szpinakiem i mięsem

(6 porcji)

Składniki:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula,pokrojona w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • sól,pieprz
  • 200 g mrożonego (lub świeżego) szpinaku
  • 300 g mięsa wołowo-wieprzowego
  • 300 g ricotty
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki (500 ml) mleka
  • 1 opakowanie (250 g) cannelloni

Przygotowanie sosu pomidorowego:

  1. Zmiksuj pomidory na gładką masę w blenderze.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej cebulę i połowę czosnku do zeszklenia.
  3. Dodaj do patelni pomidory i świeże oregano i gotuj sos ok. 7 minut. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
Przygotowanie farszu:
  1. Rozmroź szpinak i dokładnie osącz go z wody.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę,włóż mięso i smaż aż do zarumienienia. Pod koniec smażenia dodaj resztę czosnku.
  3. W misce wymieszaj ricottę, przestudzone mięso i szpinak. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Przygotowanie sosu beszamelowego:
  1. W rondelku najlepiej z grubym dnem roztop masło,dodaj mąkę i smaż powstałą masę, cały czas mieszając około minuty.
  2. Małymi partiami, nieustannie mieszając dolewaj mleko. Gotuj sos na małym ogniu, wciąż mieszając aż zgęstnieje.
Przygotowanie dania:
  1. Suchy makaron nadziewamy przygotowanym farszem.
  2. Na spód naczynia żaroodpornego (30×20 cm) wykładamy 1/3 sosu pomidorowego,następnie układamy na nim makaron.
  3. Całość polewamy resztą sosu pomidorowego, a nie niego wylewamy sos beszamelowy.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 oC około 35 minut.
Smacznego!

English version

Cannelloni with ricotta, spinach and meat

(6 servings)

Ingredients:

  • 2 cans of chopped tomatoes
  • 3 tablespoons olive oil
  • 1 onion, diced
  • 3 cloves garlic, chopped
  • 1 tablespoon chopped fresh oregano
  • salt and pepper
  • 200 g frozen (or fresh) spinach
  • 300 grams of beef and pork meat
  • 300 g ricotta
  • ground nutmeg
  • 3 tablespoons butter
  • 3 tablespoons flour
  • 2 cups (500 ml) milk
  • 1 package (250 g) cannelloni

Preparation of tomato sauce:

  1. Blend the tomatoes into a smooth sauce.
  2. Heat the olive oil in a pan and cook the onion and half the garlic for 3-4 minutes.
  3. Add  tomatoes and fresh oregano and cook the sauce for 7 minutes. Season with salt and pepper.

Preparation of stuffing:

  1. Heat the olive oil in a pan, put the meat and cook until golden brown. At the end of cooking add the rest of the garlic.
  2. In a bowl, mix the ricotta, cooled meat with thawed and well drained spinach. Season to taste with nutmeg, salt and pepper.

Preparation of béchamel sauce:

  1. In a heavy bottom saucepan  melt butter, add flour and cook stirring about for a minute.
  2. Add milk and cook the sauce over low heat, stirring constantly until thickened.

Assemble the dish:

  1. Fill cannelloni with the ricotta stuffing.
  2. Spread about a third of the tomato sauce Aa the bottom of a baking dish (30×20 cm), then a layer of cannelloni side by side.
  3. Pour the rest of the tomato sauce and  bechamel sauce on top.
  4. Bake in preheated oven  to 190 ° C for 35 minutes.

Enjoy!

Share the post "Cannelloni z ricottą, szpinakiem i mięsem z najnowszego Kukbuka"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: cannelloni, makaron, mięso, obiad, ricotta, szpinak, wieprzowina, wołowina, zioła

« Kanapki z pulled pork z polędwiczki wieprzowej w sosie barbeque
Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami Nigela Slatera »

Comments

  1. Inspirowane smakiem says

    3 czerwca 2013 at 07:43

    Dooobrze to wygląda, mniam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 czerwca 2013 at 08:15

      To było na prawdę smaczne,polecam:)

      Odpowiedz
  2. zagotowana says

    3 czerwca 2013 at 09:05

    Szpinak? Biorę bez wahania! 😉

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 czerwca 2013 at 09:15

      🙂

      Odpowiedz
  3. ania says

    3 czerwca 2013 at 17:21

    wygląda bardzo, bardzo apetycznie 🙂 Szpinak! uwielbiam!

    Odpowiedz
    • Dzi says

      3 czerwca 2013 at 17:27

      ja też:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. 15 Italian Cannelloni Recipes pisze:
    29 września 2013 o 00:08

    […] Recipe and Photos credit to karmelowy.pl […]

    Odpowiedz
  2. Top 10 Dangerously Delicious Cannelloni Ideas - Top Inspired pisze:
    11 listopada 2013 o 22:31

    […] Recipe and Photo credit to karmelowy.pl […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Klasyczny kurczak z patelni z warzywami / Chicken hash

Sos karmelowy-doskonały do każdego deseru

Puree ziemniaczane z serem pleśniowym i pietruszką

Tosty francuskie z czekoladą i suszoną żurawiną

Leczo-z-cukinii-z-miesem-Meaty-zucchini-stew

Leczo z cukinii z mięsem / Meaty zucchini stew

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress