Wertując najnowszego Kukbuka natknęłam się na przepis na cannelloni z mięsem i szpinakiem i stwierdziłam,że muszę go wypróbować. Wcześniej robiłam bardzo podobne danie Gordona Ramsaya w wersji wegetariańskiej i było przepyszne,więc z tym też nie mogło być inaczej. Nie zawiodłam się i polecam!
Scroll down for English
Cannelloni z ricottą,szpinakiem i mięsem
(6 porcji)
Składniki:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 3 łyżki oliwy
- 1 cebula,pokrojona w kostkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- sól,pieprz
- 200 g mrożonego (lub świeżego) szpinaku
- 300 g mięsa wołowo-wieprzowego
- 300 g ricotty
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 2 szklanki (500 ml) mleka
- 1 opakowanie (250 g) cannelloni
Przygotowanie sosu pomidorowego:
- Zmiksuj pomidory na gładką masę w blenderze.
- Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej cebulę i połowę czosnku do zeszklenia.
- Dodaj do patelni pomidory i świeże oregano i gotuj sos ok. 7 minut. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
- Rozmroź szpinak i dokładnie osącz go z wody.
- Rozgrzej na patelni oliwę,włóż mięso i smaż aż do zarumienienia. Pod koniec smażenia dodaj resztę czosnku.
- W misce wymieszaj ricottę, przestudzone mięso i szpinak. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- W rondelku najlepiej z grubym dnem roztop masło,dodaj mąkę i smaż powstałą masę, cały czas mieszając około minuty.
- Małymi partiami, nieustannie mieszając dolewaj mleko. Gotuj sos na małym ogniu, wciąż mieszając aż zgęstnieje.
- Suchy makaron nadziewamy przygotowanym farszem.
- Na spód naczynia żaroodpornego (30×20 cm) wykładamy 1/3 sosu pomidorowego,następnie układamy na nim makaron.
- Całość polewamy resztą sosu pomidorowego, a nie niego wylewamy sos beszamelowy.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 oC około 35 minut.
English version
Cannelloni with ricotta, spinach and meat
(6 servings)
Ingredients:
- 2 cans of chopped tomatoes
- 3 tablespoons olive oil
- 1 onion, diced
- 3 cloves garlic, chopped
- 1 tablespoon chopped fresh oregano
- salt and pepper
- 200 g frozen (or fresh) spinach
- 300 grams of beef and pork meat
- 300 g ricotta
- ground nutmeg
- 3 tablespoons butter
- 3 tablespoons flour
- 2 cups (500 ml) milk
- 1 package (250 g) cannelloni
Preparation of tomato sauce:
- Blend the tomatoes into a smooth sauce.
- Heat the olive oil in a pan and cook the onion and half the garlic for 3-4 minutes.
- Add tomatoes and fresh oregano and cook the sauce for 7 minutes. Season with salt and pepper.
Preparation of stuffing:
- Heat the olive oil in a pan, put the meat and cook until golden brown. At the end of cooking add the rest of the garlic.
- In a bowl, mix the ricotta, cooled meat with thawed and well drained spinach. Season to taste with nutmeg, salt and pepper.
Preparation of béchamel sauce:
- In a heavy bottom saucepan melt butter, add flour and cook stirring about for a minute.
- Add milk and cook the sauce over low heat, stirring constantly until thickened.
Assemble the dish:
- Fill cannelloni with the ricotta stuffing.
- Spread about a third of the tomato sauce Aa the bottom of a baking dish (30×20 cm), then a layer of cannelloni side by side.
- Pour the rest of the tomato sauce and bechamel sauce on top.
- Bake in preheated oven to 190 ° C for 35 minutes.
Enjoy!
Inspirowane smakiem says
Dooobrze to wygląda, mniam!
Dzi says
To było na prawdę smaczne,polecam:)
zagotowana says
Szpinak? Biorę bez wahania! 😉
Dzi says
🙂
ania says
wygląda bardzo, bardzo apetycznie 🙂 Szpinak! uwielbiam!
Dzi says
ja też:)