Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Pikantne żeberka z piekarnika

Pikantne żeberka z piekarnika

by Dzi 14 komentarzy

Share the post "Pikantne żeberka z piekarnika"

  • Facebook
  • X

Kupiłam jakiś czas temu piękne żeberka wieprzowe, z dużą ilością mięsa. W poszukiwaniu przepisu sięgnęłam po książkę „The Ultimate Cook Book” Marka Scarbrougha i Bruce’a Weinsteina i znalazłam to czego szukałam. Żeberka natarte są bardzo pikantną mieszanką przypraw, jednak po upieczeniu i w połączeniu z zapiekanymi pieczarkami i szpinakiem Nigela Slatera, tworzą niesamowicie smaczne danie. Autorzy przepisu zwracają uwagę,aby wybierać żeberka bez dużej ilości tłuszczu, takie też miałam i wyszły pyszne. Polecam!

Scroll down for English

Pikantne żeberka z piekarnika (4-6 porcji)

Składniki:

  • 1 1/2 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 1 1/2 łyżki mielonego chilli
  • 1 łyżka mielonej słodkiej lub wędzonej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka musztardy (np. Dijon)
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 kawałki 900 gramowych żeberek wieprzowych

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce wymieszaj cukier,chilli, paprykę, sól, musztardę, kmin rzymski, tymianek i pieprz.
  2. Zdejmij z żeberek wszelkie błony  i zrób miedzy każdą kostką nacięcia na prawie całej długości i o głębokości ok 4 cm ( w zależności od ilości mięsa).
  3. Natrzyj mięso z dwóch stron wcześniej wymieszanymi przyprawami, zawiń je w folie aluminiową i włóż na noc do lodówki (max. 2 dni).
  4. Włącz piekarnik i ustaw go na 140 0C. Wyjmij żeberka z lodówki, zdejmij z nich folię i pozwól im poleżeć aby nabrały temp. pokojowej, w czasie nagrzewania piekarnika (ok. 15 min.).
  5. Umieść ruszt na blaszce o pieczenia i połóż na nim żeberka mięsną stroną do dołu. Włóż do piekarnika na środkową półkę i piecz 30 minut.
  6. Odwróć żeberka mięsną stroną do góry i piecz do momentu, aż mięso będzie upieczone i dosłownie odchodziło od kości, około 3 godzin.
  7. Po wyjęciu z piekarnika, pozwól żeberkom „odpocząć” na desce do krojenia przez około 10 minut.
  8. Pokrój je i podawaj.
Smacznego!

English version

Oven-Barbecued Pork Ribs (4-6 servings)

Ingredients:

  • 1 1/2 tablespoons light brown sugar
  • 1 1/2 tablespoons chilli powder
  • 1 tablespoon mild or smoked paprika
  • 2 teaspoons salt
  • 1 teaspoon dry mustard
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1 teaspoon dried thyme
  • 1 teaspoon freshly ground black pepper
  • two 2-pound racks pork ribs

Preparation:

  1. Mix the brown sugar, chilli powder, paprika, salt, mustard, cumin, thym, and pepperin a small bowl.
  2. Peel any thin, translucent membrane off the back of the racks, then make an incision between each of the ribs, starting at the leaner ends and cutting 2 inches down between them.
  3. Rub the dry spice mixture over both sides of the meat, taking care to massage it in gently. Wrap the ribs in aluminium foil or plastic wrap and refrigerate at least overnight or up to 2 days.
  4. Position the rack in the center of the oven and preheat the oven to 275 oF. Unwrap the ribs and set them out on the counter for 15 minutes while the oven heats.
  5. Set a metal rack on a broiler pan or roasting pan. Set the ribs meat side down onto the rack. Bake for 30 minutes.
  6. Turn and continue baking until the meat has pulled back from the bones and is falling-apart tender in betweene the ribs, about 3 hours. Let stand at room temperature on a carving board for 10 minutes before slicing betweene the ribs and serving.
Enjoy!

Share the post "Pikantne żeberka z piekarnika"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: Bruce Weinstein, chilli, Mark Scarbrough, mięso, obiad, wieprzowina, żeberka, zioła

« Kruche ciasto z musem rabarbarowym
Pieczone młode ziemniaki z dressingiem musztardowym ze szczypiorkiem »

Comments

  1. Ayashi says

    12 czerwca 2013 at 12:02

    odkąd odkryłam Twojego bloga stał się on moim ulubionym! zawsze gdy nie wiem co na obiad wchodzę i patrzę co tam masz 🙂 dzięki wielkie za nieudziwnione przepisy, a zarazem za brak banałów, typu – kotlet schabowy z surówką z marchewki.

    i zazdroszczę, ja jeszcze nigdzie nie natknęłam się na porządne, grube żeberka. wszędzie tylko te płaskie, prawie bez mięsa..

    Odpowiedz
    • Dzi says

      12 czerwca 2013 at 12:12

      Dziękuję za miły komentarz, właśnie usilnie staram się unikać dań typu schabowy, bo takich przepisów mamy już multum. Trzeba eksperymentować:)

      Odpowiedz
  2. ana says

    6 listopada 2013 at 11:00

    a co to za sos pod tymi żeberkami? :3

    Odpowiedz
    • Dzi says

      6 listopada 2013 at 11:01

      Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami z tego przepisu: https://karmelowy.pl/zapiekany-pod-parmezanem-szpinak-z-pieczarkami-nigela-slatera/

      Odpowiedz
  3. leokanarek says

    13 grudnia 2013 at 22:08

    czy cukier na skórce jest skameralizowany czy to efekt długiego pieczenia, zresztą 3 godziny w piekarniku nie obejdą się bez podlewania. Bez tego wyschły by na wór a to już nie było by takie smaczne. Na zdjęciu wyglądają dobrze , czy są na pewno soczyste ?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      13 grudnia 2013 at 22:15

      Kolor skórka zawdzięcza suchej mieszance przypraw, którą nacieramy mięso. Proszę zauważyć, że moje żeberka były bardzo mięsne, więc trzeba tez dostosować odpowiedni czas pieczenia. Tutaj po raz kolejny polecam termometr kuchenny, jak dla mnie jest w kuchni niezastąpiony. Moje były pyszne, a do nich idealnie pasował podany sos, który też polecam.

      Odpowiedz
  4. leokanarek says

    15 stycznia 2014 at 23:33

    od niedawna wykorzystuje rękaw do pieczenia i naprawdę zmienia konsystencję mięsa na bardziej pulchne i delikatne, aromatyczne od potraw

    Odpowiedz
  5. Kamila says

    22 sierpnia 2014 at 09:32

    Pyszne, soczyste żeberka. Nie byłam przekonana do kminu rzymskiego bo za nim nie przepadam ale tutaj wszystko idealnie się komponuje. Żeberka zrobione już jakiś czas temu, dzisiaj przetestuję na boczku wieprzowym. Myślę, że też będzie pysznie 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      22 sierpnia 2014 at 09:33

      Na boczku mieszanka też na pewno się sprawdzi:)

      Odpowiedz
      • Kamila says

        23 sierpnia 2014 at 21:56

        O tak… boczuś wyszedł pyszny, pikantny i rozpływający w ustach 😀

        Odpowiedz
        • Dzi says

          23 sierpnia 2014 at 22:01

          Super! 🙂

          Odpowiedz
  6. Reni47 says

    18 kwietnia 2015 at 10:23

    Bardzo dobry przepis na żeberka z taką kompozycją przypraw.
    Gwoli ścisłości pkt.4 cyt.”Włącz piekarnik i ustaw go na 140 0C. Wyjmij żeberka z piekarnika…. ”
    winno być prawdopodobnie …wyjmij żeberka z lodówki
    ale to tak na marginesie.
    Ogólnie bardzo fajny blog z którego korzystam by zainspirować się do ułożenia menu dla rodziny.
    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 kwietnia 2015 at 10:47

      Ups! Dzięki za info, już poprawiam:)

      Odpowiedz

Trackbacks

  1. Podsumowanie 2014 roku – 10 najpopularniejszych przepisów pisze:
    31 grudnia 2014 o 11:59

    […] Miejsce 8 zajmują Pikantne żeberka z piekarnika […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Pieczone-ziemniaki-z-wedzona-papryka-Paprika-roasted-potatoes

Pieczone ziemniaki z wędzoną papryką/ Paprika roasted potatoes

Botwinka zabielana

Ekspresowe mini tarty ze śliwkami

Warsztaty z Kurczakiem Zagrodowym

Piersi kurczaka z uproszczonym sosem teriyaki

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress