Nie ma nic lepszego i łatwiejszego niż dobrze doprawiony kurczak pieczony w całości. Dziś prezentuję Wam przepis na kurczaka z pomarańczową nutą, natartego porządnie przyprawami i pieczonego w rękawie, dzięki czemu jest cudownie soczysty. Na pewno sprawdzi się na też na świątecznym stole;) Jeżeli to możliwe polecam natrzeć kurczaka przyprawami i nadziać pomarańczami dzień wcześniej, a następnego dnia wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem, by nabrał temperatury pokojowej i do piekarnika. Podawaj kurczaka z ulubionymi dodatkami, polanego wytopionym podczas pieczenia sosem. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kurczak pieczony z pomarańczami
(4 porcje)
Składniki na mix do natarcia kurczaka:
- 4 łyżki soli
- 3 łyżki brązowego cukru
- 3/4 łyżeczki posiekanych liści rozmarynu
- 3/4 łyżeczki posiekanych liści tymianku
- 1 1/2 łyżeczki papryki
- 3/4 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- starta skórka z jednej pomarańczy
Składniki na kurczaka:
- 1 x ok.2 kg kurczak
- 1 pomarańcza pokrojona w plastry lub ćwiartki
- 1 cebula pokrojona na kawałki
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone np. płaską stroną noża
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki mixu i natrzyj kurczaka dokładnie wewnątrz i na zewnątrz i pod skórą jeśli dasz radę i odstaw na 2 godziny.
- Umieść czosnek, cebulę i pomarańczę wewnątrz kurczaka i zwiąż nogi nitką lub umieść w nacięciach w skórce.
- Włóż kurczaka do woreczka do pieczenia, następnie umieść go w większym naczyniu do zapiekania. Włóż do nagrzanego do 160 oC i piecz przez 2 godziny (1 h na 1 kg mięsa), przecinając torebkę na 15 minut przed końcem pieczenia żeby się ładnie zarumienił.
- Podziel kurczaka na porcje i podawaj!
Smacznego!
English version
Orange roasted chicken
(4 servings)
Ingredients for the rub:
- 4 tbsp salt
- 3 tbsp of brown sugar
- ¾ tsp fresh chopped rosemary leaves
- ¾ tsp fresh chopped thyme leaves
- 1 1/2 tsp paprika
- ¾ tsp black pepper
- 1 tsp granulated garlic
- zest of one whole orange
Ingredient for the chicken:
- 1×2 kg whole chicken
- 1 sliced orange
- 1 onion cut into chunks
- 2 crushed garlic cloves
Preparation:
- Mix dry rub and rub the chicken inside and out, under the skin too if possible and set aside for 2 hours.
- Place a garlic and orange inside the chicken cavity and tie up legs.
- Place the chicken in the roasting bag and next in large baking dish, place in the preheated to 160 oC oven and cook for 2 hours, cutting the bag 15 mins before end of cooking.
- Slice chicken and serve!
Enjoy!
Karmel-itka says
Uwielbiam to połączenie, ale nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam kurczaka w pomarańczach. Mniam!