Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken

Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken"

  • Facebook
  • Twitter
Nie ma nic lepszego i łatwiejszego niż dobrze doprawiony kurczak pieczony w całości. Dziś prezentuję Wam przepis na kurczaka z pomarańczową nutą, natartego porządnie przyprawami i pieczonego w rękawie, dzięki czemu jest cudownie soczysty. Na pewno sprawdzi się na też na świątecznym stole;) Jeżeli to możliwe polecam natrzeć kurczaka przyprawami i nadziać pomarańczami dzień wcześniej, a następnego dnia wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem, by nabrał temperatury pokojowej i do piekarnika. Podawaj kurczaka z ulubionymi dodatkami, polanego wytopionym podczas pieczenia sosem. Polecam!

kurczak_w_pomaranczach

Scroll down for recipe in English

Kurczak pieczony z pomarańczami
(4 porcje)

Składniki na mix do natarcia kurczaka:

  • 4 łyżki soli
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3/4 łyżeczki posiekanych liści rozmarynu
  • 3/4 łyżeczki posiekanych liści tymianku
  • 1 1/2 łyżeczki papryki
  • 3/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • starta skórka z jednej pomarańczy

Składniki na kurczaka:

  • 1 x ok.2 kg kurczak
  • 1 pomarańcza pokrojona w plastry lub ćwiartki
  • 1 cebula pokrojona na kawałki
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone np. płaską stroną noża

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki mixu i natrzyj kurczaka dokładnie wewnątrz i na zewnątrz i pod skórą jeśli dasz radę i odstaw na 2 godziny.
  2. Umieść czosnek, cebulę i pomarańczę wewnątrz kurczaka i zwiąż nogi nitką lub umieść w nacięciach w skórce.
  3. Włóż kurczaka do woreczka do pieczenia, następnie umieść go w większym naczyniu do zapiekania. Włóż do nagrzanego do 160 oC  i piecz przez 2 godziny (1 h na 1 kg mięsa), przecinając torebkę na 15 minut przed końcem pieczenia żeby się ładnie zarumienił.
  4. Podziel kurczaka na porcje i podawaj!

Smacznego!

kurczak_w_pomaranczach

English version

Orange roasted chicken

(4 servings)

Ingredients for the rub:

  • 4 tbsp salt
  • 3 tbsp of brown sugar
  • ¾ tsp fresh chopped rosemary leaves
  • ¾ tsp fresh chopped thyme leaves
  • 1 1/2 tsp paprika
  • ¾ tsp black pepper
  • 1 tsp granulated garlic
  • zest of one whole orange

Ingredient for the chicken:

  • 1×2 kg whole chicken
  • 1 sliced orange
  • 1 onion cut into chunks
  • 2 crushed garlic cloves

Preparation:

  1. Mix dry rub and rub the chicken inside and out, under the skin too if possible and set aside for 2 hours.
  2. Place a garlic and orange inside the chicken cavity and tie up legs.
  3. Place the chicken in the roasting bag and next in large baking dish, place in the preheated to 160 oC oven  and cook for 2 hours, cutting the bag 15 mins before end of cooking.
  4. Slice chicken and serve!

Enjoy!

kurczak_w_pomaranczach

Share the post "Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: kurczak, mięso, obiad, pomarańcza, święta, zioła

« Kurczak pieczony z dynią i papryką / Chicken baked with pumpkin and bell pepper
Zestawienie moich ulubionych świątecznych przepisów »

Comments

  1. Karmel-itka says

    11 grudnia 2019 at 16:17

    Uwielbiam to połączenie, ale nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam kurczaka w pomarańczach. Mniam!

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Kurczak pieczony z pomarańczami / Orange roasted chicken | FlyB Kulinaria pisze:
    12 grudnia 2019 o 00:10

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Babka-z-jablkami-i-orzechami-Apple-walnut-bundt-cake

Babka z jabłkami i orzechami / Apple walnut bundt cake

Pierogi z wołowiną i kurkami / Chanterelle and beef pierogies

Francuskie ciasto z gruszkami / French pear cake

Letnie scones z czereśniami

Podwojnie-czekoladowe-brownie-z-truskawkami-Double-chocolate-strawberry-brownie

Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami / Double chocolate strawberry brownie

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress