Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami / Meat and asparagus pasta bake

Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami / Meat and asparagus pasta bake

by Dzi 2 komentarze

Share the post "Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami / Meat and asparagus pasta bake"

  • Facebook
  • Twitter

Zapiekanka makaronowa jest zawsze dobrym pomysłem na łatwy i sycący obiad dla całej rodziny. Zawsze porcje wychodzą porządne, a makaronowa zapiekanka po odgrzaniu smakuje zazwyczaj jeszcze lepiej. Dziś proponuję zapiekany makaron z mięsem (akurat miałam pod ręką pieczoną kaczkę), szparagami, grzybami i dużą ilością sera 🙂 Wszystko to zatopione w pysznym sosie serowym, cudo!

Zapiekanka-makaronowa-z-miesem-i-szparagami-Meat-and-asparagus-pasta-bake

Scroll down for recipe in English

Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami

(6 porcji)

Składniki:

  • 1 pieczona pierś z kurczaka lub kaczki, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 pęczek (500 g) szparagów, z odciętymi końcami i pokrojone w 2 cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g ulubionego makaronu, ugotowanego al dente
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 200 g sera, startego na tarce
  • ¼ szklanki bułki tartej
  • ¼ szklanki startego parmezanu

Składniki na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz i mielona gałka muszkatołowa
  • ¼ szklanki świeżo startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
  2. Do naczynia żaroodpornego o wymiarach około 20×26 cm włóż cebulę, pieczarki, szparagi i czosnek, skrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut, mieszając raz w połowie pieczenia, lub do momentu aż warzywa zmiękną. Wyjmij z piekarnika i wmieszaj ugotowany makaron i pomidory z puszki.
  3. W celu przygotowania sosu, rozgrzej mały rondelek na średnim ogniu, włóż masło, gdy się rozpuści wmieszaj mąkę i smaż przez około 2 minuty do zarumienienia. Następnie wlewaj powoli mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Zdejmij rondelek z ognia z ognia i dopraw, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po czym wmieszaj parmezan.
  4. Przełóż sos do naczynia z warzywami, wsyp połowę startego sera, dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj. Posyp wierzch pozostałym serem, bułką tartą i parmezanem.
  5. Zapiekaj przez kolejne 20 minut do ładnego zarumienienia i podawaj.

Smacznego!

Zapiekanka-makaronowa-z-miesem-i-szparagami-Meat-and-asparagus-pasta-bake

English version

Meat and asparagus pasta bake

(6 servings)

Ingredients:

  • 1 roasted duck or chicken breast, chopped
  • 1 onion, sliced
  • 200 g mushrooms, sliced
  • 1 bunch (500 g) asparagus spears, ends removed and cut into 2 cm chunks
  • 2 cloves garlic, minced
  • 2 tablespoons olive oil
  • 400 g your favorite pasta shape, cooked
  • 1 (400 g) can diced tomatoes, drained well
  • 200 g of melting cheese, shredded
  • ¼ cup breadcrumbs
  • ¼ cup freshly grated parmesan

For the sauce:

  • 2 tablespoons butter
  • 2 tablespoons all-purpose flour
  • 2 cups milk
  • salt, pepper and ground nutmeg
  • ¼ cup freshly grated parmesan

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC.
  2. Add the onion, mushrooms, asparagus and garlic to a 20×26 cm baking dish. Drizzle with the olive oil and toss to combine. Bake for about 20 minutes, stirring once halfway through, until the veggies are tender. Remove from the oven and mix in cooked pasta, chicken and tomatoes.
  3. For the sauce, heat a small saucepan over medium heat, add the butter and once melted add in the flour and cook for about 2 minutes, whisking, until golden brown. Slowly pour in the milk, continuing to whisk constantly and cook until it thickens. Remove from the heat and add in the salt, pepper, nutmeg and parmesan and whisk until smooth.
  4. Pour the sauce into the baking dish and add in half of the shredded cheese, season with salt and pepper to taste and stir. Top with the remaining cheese, breadcrumbs and parmesan.
  5. Bake for about 20 minutes, until the cheese is melted and the top is golden and bubbly.

Enjoy!

Zapiekanka-makaronowa-z-miesem-i-szparagami-Meat-and-asparagus-pasta-bake

Share the post "Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami / Meat and asparagus pasta bake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Makarony, Mięsa Tagged With: grzyby, kaczka, kurczak, makaron, mięso, obiad, parmezan, pieczarki, ser, szparagi, zapiekanka

« Kurczak jalfrezi / Chicken jalfrezi
Letnia zupa jarzynowa / Summer vegetable soup »

Comments

  1. Nadia says

    3 lipca 2018 at 13:45

    Ale super, uwielbiam takie zapiekanki 😀

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami / Meat and asparagus pasta bake | FlyB Kulinaria pisze:
    12 czerwca 2018 o 11:54

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Grillowana karkówka w stylu azjatyckim / Grilled pork neck chops oriental style

Zupa-szczawiowa-ze-szparagami-Sorrel-asparagus-soup

Zupa szczawiowa ze szparagami / Sorrel asparagus soup

Orzechowa-szarlotka-z-pianka-i-zurawina-Walnut-apple-pie-with-meringue-and-carnberries

Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną / Walnut apple pie with meringue and carnberries

Puree-ziemniaczane-z-czosnkiem-i-ziolami-Garlic-herb-potato-puree

Puree ziemniaczane z czosnkiem i ziołami / Garlic herb potato puree

Szybka-zupa-meksykanska-Easy-mexican-soup

Szybka zupa meksykańska / Easy mexican soup

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress