Share the post "Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami / Meat and asparagus pasta bake"
Zapiekanka makaronowa jest zawsze dobrym pomysłem na łatwy i sycący obiad dla całej rodziny. Zawsze porcje wychodzą porządne, a makaronowa zapiekanka po odgrzaniu smakuje zazwyczaj jeszcze lepiej. Dziś proponuję zapiekany makaron z mięsem (akurat miałam pod ręką pieczoną kaczkę), szparagami, grzybami i dużą ilością sera 🙂 Wszystko to zatopione w pysznym sosie serowym, cudo!
Scroll down for recipe in English
Zapiekanka makaronowa z mięsem i szparagami
(6 porcji)
Składniki:
- 1 pieczona pierś z kurczaka lub kaczki, pokrojona w kostkę
- 1 cebula, pokrojona w plasterki
- 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 pęczek (500 g) szparagów, z odciętymi końcami i pokrojone w 2 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g ulubionego makaronu, ugotowanego al dente
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 200 g sera, startego na tarce
- ¼ szklanki bułki tartej
- ¼ szklanki startego parmezanu
Składniki na sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz i mielona gałka muszkatołowa
- ¼ szklanki świeżo startego parmezanu
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC.
- Do naczynia żaroodpornego o wymiarach około 20×26 cm włóż cebulę, pieczarki, szparagi i czosnek, skrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut, mieszając raz w połowie pieczenia, lub do momentu aż warzywa zmiękną. Wyjmij z piekarnika i wmieszaj ugotowany makaron i pomidory z puszki.
- W celu przygotowania sosu, rozgrzej mały rondelek na średnim ogniu, włóż masło, gdy się rozpuści wmieszaj mąkę i smaż przez około 2 minuty do zarumienienia. Następnie wlewaj powoli mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Zdejmij rondelek z ognia z ognia i dopraw, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po czym wmieszaj parmezan.
- Przełóż sos do naczynia z warzywami, wsyp połowę startego sera, dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj. Posyp wierzch pozostałym serem, bułką tartą i parmezanem.
- Zapiekaj przez kolejne 20 minut do ładnego zarumienienia i podawaj.
Smacznego!
English version
Meat and asparagus pasta bake
(6 servings)
Ingredients:
- 1 roasted duck or chicken breast, chopped
- 1 onion, sliced
- 200 g mushrooms, sliced
- 1 bunch (500 g) asparagus spears, ends removed and cut into 2 cm chunks
- 2 cloves garlic, minced
- 2 tablespoons olive oil
- 400 g your favorite pasta shape, cooked
- 1 (400 g) can diced tomatoes, drained well
- 200 g of melting cheese, shredded
- ¼ cup breadcrumbs
- ¼ cup freshly grated parmesan
For the sauce:
- 2 tablespoons butter
- 2 tablespoons all-purpose flour
- 2 cups milk
- salt, pepper and ground nutmeg
- ¼ cup freshly grated parmesan
Preparation:
- Preheat the oven to 200 oC.
- Add the onion, mushrooms, asparagus and garlic to a 20×26 cm baking dish. Drizzle with the olive oil and toss to combine. Bake for about 20 minutes, stirring once halfway through, until the veggies are tender. Remove from the oven and mix in cooked pasta, chicken and tomatoes.
- For the sauce, heat a small saucepan over medium heat, add the butter and once melted add in the flour and cook for about 2 minutes, whisking, until golden brown. Slowly pour in the milk, continuing to whisk constantly and cook until it thickens. Remove from the heat and add in the salt, pepper, nutmeg and parmesan and whisk until smooth.
- Pour the sauce into the baking dish and add in half of the shredded cheese, season with salt and pepper to taste and stir. Top with the remaining cheese, breadcrumbs and parmesan.
- Bake for about 20 minutes, until the cheese is melted and the top is golden and bubbly.
Enjoy!
Ale super, uwielbiam takie zapiekanki 😀