Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat

Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat

by Dzi 13 komentarzy

Share the post "Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś po raz kolejny leczo, tym razem z dużą ilością cukinii i z dodatkiem mięsa mielonego. Uwielbiam tego typu gulasze warzywne, są zdrowe i bardzo sycące. Korzystajcie, dopóki można, ze świeżych i pachnących letnich warzywek. Polecam!

Przepis z drobnymi modyfikacjami pochodzi z doskonałego bloga Kwestia smaku

Scroll down for recipe in English

leczo

Leczo z cukinii z mięsem mielonym

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki oliwy extra vergine lub innego oleju roślinnego
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
  • 1 kg cukinii, pokrojonych w kostkę
  • 1 papryczka chili, bez nasion, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 kg pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • świeży estragon (opcjonalnie), świeża bazylia
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć mięso, dopraw solą i pieprzem i obsmaż do zarumienienia. Dodaj  cebulę wraz z dodatkową łyżką oliwy, po czym smaż do zeszklenia, mieszając czasu do czasu.
  2. Dodaj paprykę, cukinie, papryczkę chili, po czym dopraw solą i pieprzem i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut. Dopraw papryką w proszku, dodaj pokrojone pomidory i gotuj przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Można dodać na koniec szczyptę cukru, moim zdaniem znacznie podbija on smak:)
  3. Następnie dodaj passatę pomidorową i gotuj przez kolejne 5 minut. Na koniec wymieszaj z posiekanym estragonem i bazylią i podawaj z chrupiącym pieczywem.

Smacznego!

leczo

English version
Courgette stew with ground meat

(4 servings)

Ingredients:

  • 500 g ground meat (chicken, beef, pork etc.)
  • 2 tablespoons extra virgin olive oil or other vegetable oil
  • 1 onion, diced
  • 3 peppers, without seeds, diced
  • 1 kg zucchini, diced
  • 1 chili pepper, seeded and cut into thin slices
  • 1 teaspoon paprika
  • 1/2 kg tomatoes, peeled and diced
  • 250 ml tomato passata
  • fresh tarragon (optional), fresh basil
  • salt and pepper

Preparation:

  1. In a deep skillet, heat oil over medium heat add the meat, season with salt and pepper and fry until golden brown. Add the onion along with additional tablespoon of oil and cook until translucent, stirring from time to time.
  2. Add the peppers, courgettes and chilli, season with salt and pepper and cook, stirring from time to time, for about 10 minutes. Season with paprika, add the chopped tomatoes and cook for 5 minutes, stirring occasionally.
  3. Add the tomato passata and cook for another 5 minutes. Mix with chopped tarragon and basil and serve.

Enjoy!

leczo

Share the post "Leczo z cukinii z mięsem mielonym / Courgette stew with ground meat"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Mięsa Tagged With: chilli, cukinia, mięso, obiad, papryka, pomidor

« Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili / Chilli tomato mussels
Restauracja Filmowa – recenzja »

Comments

  1. Reishi says

    8 października 2014 at 11:51

    Nieźle wygląda 🙂
    Lubię jeść leczo 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 października 2014 at 11:56

      Dobre leczo nie jest złe:P

      Odpowiedz
    • Magda says

      8 października 2014 at 14:57

      Leczo już dawno to jadłam, ale mam nadzieję, że niedługo nadrobię zaległości. Szczególnie właśnie uwielbiam leczo z cukinią. Jakoś ta potrawa wypadła u mnie z menu, ale z pewnością trzeba będzie do tego wrócić i przypomnieć sobie te wszystkie zimowe popołuidnia z dodatkiem tej potrawy.

      Odpowiedz
      • Dzi says

        8 października 2014 at 14:58

        🙂

        Odpowiedz
  2. lekcjewkuchni.blogspot.com says

    8 października 2014 at 11:57

    Uwielbiam takie dania, sama bardzo często robię, ale leczo z mielonym jeszcze nie robiłam, fajny pomysł:)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 października 2014 at 11:58

      Jest pyszne, polecam:)

      Odpowiedz
  3. Michał says

    8 października 2014 at 15:40

    Trzeba tylko pamiętać aby takiego leczo za często nie przygrzewać, bo cukinia lubi się rozpadać. Oczywiście mnie to nie przeszkadza, ale są ci… no… esteci, którzy czasem kręcą nosem 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 października 2014 at 15:42

      Też lubię jak coś jeszcze chrupie, ale ogólnie nie wybrzydzam:)

      Odpowiedz
  4. Jakub says

    8 października 2014 at 18:43

    Jak ja uwielbiam leczo, aż mnie teraz naszła ochota na zrobienie sobie ale już trochę późno. Mój wujek zawsze robił bardzo dobre leczo, oczywiście mocno przyprawione żeby paliło odpowiednio 🙂 to z cukinii też wygląda całkiem smakowicie, choć nie przepadam to spróbuje w najbliższym czasie bo trzeba eksperymentować w kuchni.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      8 października 2014 at 18:57

      Jasne, że trzeba! 🙂

      Odpowiedz
  5. naleśniki przepis says

    10 października 2014 at 00:07

    trzeba będzie zrobić bo to moje smaki

    Odpowiedz
  6. Remonty says

    10 października 2014 at 09:48

    Takiego leczo jeszcze nie jadłem jednak twój post narobił mi takiego smaka, że muszę w weekend sobie je przyrządzić 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      10 października 2014 at 10:04

      Polecam, szybkie i smaczne;)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową Billa Grangera

Sałatka jajeczna z awokado / Avocado egg salad

Sałatka jajeczna z awokado / Avocado egg salad

Szybki stir-fry z polędwiczką wieprzową i szparagami

Makaron-z-miesem-i-grzybami-w-kremowym-sosie-pomidorowym-Pasta-with-pork-mushrooms-and-tomato-cream-sauce

Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym / Pasta with pork, mushrooms and tomato cream sauce

Oszukane mini doughnuts (pączki z dziurką)

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress