Share the post "Sernik waniliowo-czekoladowy / Vanilla chocolate cheesecake"
Nie wiem jak u Was, ale u mnie w każde święta musi być sernik. Uwielbiam je wszystkie! Dziś proponuję wersję łatwą, szybką i co najważniejsze – przepyszną! Sernik składa się z 2 części, z dolnej czekoladowej z odrobiną kawy i górną, bardzo waniliową. Nie jest on za słodki bo obie części pięknie się równoważą. Polecam na świąteczny stół.
Scroll down for recipe in English
Sernik waniliowo-czekoladowy
(14 porcji)
Składniki:
- sok i skórka z 1 cytryny
- 100 g czekolady mlecznej
- 4 jajka
- 175 g masła
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 750 g mielonego twarogu na sernik
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Natłuść tortownicę o średnicy 21-23 cm,
- Rozpuść czekoladę w mikrofalówce przez około 30 sekund i porządnie wymieszaj.
- Zmiksuj masło z cukrem do białości, po czym dodaj cukier waniliowy, jajka, skórkę i sok z cytryny, ser, mąkę ziemniaczaną i budyń i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Odłóż 1/3 masy serowej i wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą, kakao i kawą. Z masy odłóż 4 łyżki do dekoracji.
- Wylej ciemną masę do tortownicy, na nią wyłóż jasną masę serową następnie wyłóż na wierzch punktowo odłożone 4 łyżki ciemnej masy i rozprowadź po wierzchu widelcem.
- Włóż sernik do piekarnika i piecz przez 20 minut, po czy zmniejsz temperaturę do 170 oC i piecz kolejne 40 minut. Ostudź w uchylonym piekarniku.
Smacznego!
English version
Vanilla chocolate cheesecake
(14 servings)
Ingredients:
- juice and grated rind from 1 lemon
- 100 g milk chocolate
- 4 eggs
- 175 g softened butter
- 200 g sugar
- 2 teaspoons vanilla sugar
- 750 g of cream cheese
- 1 tablespoon of potato/corn flour
- 1 packet of instant vanilla pudding
- 4 tablespoons of cocoa
- 2 tablespoons of instant coffee
Preparation:
- Preheat the oven to 200 oC. Grease the 21-23 cm round cake tin.
- Melt the chocolate in the microwave for about 30 seconds and mix.
- In the bowl of stand mixer beat cream cheese and sugar, next add vanilla sugar, eggs, juice and lemon zest, cheese, flour and pudding to mix until combined.
- Take out about 1/3 of the cheese mixture and mix with melted chocolate, cocoa and coffee. Next take out about 4 tablespoon aside for decoration.
- Pour the chocolate mixture into baking pan, next pour over vanilla mixture and spoon rest of chocolate mixture in dollops over top and swirl with fork.
- Place cheesecake in the oven and bake for 20 minutes, next reduce the temperature to 170 oC and bake next 40 minutes. Cool in the oven.
Enjoy!
Share the post "Sernik waniliowo-czekoladowy / Vanilla chocolate cheesecake"
U mnie też sernik jest wypiekiem obowiązkowym na Wielkanoc 🙂
Sernik u mnie jest obowiązkowy na każde święta i na nieświęta czasem też 😉
Wyglada pysznie – zrobie 😉
Kawe rozpuszczalna dajemy rozpuszczona plynna wersje ? czy sypana nierozpuszczona ?? 🙂
pozdrawiam
Kawa rozpuszczalna, nierozpuszczona. Proszek:)
O rety! Święta już za tydzień, więc pewnie uratowałaś całe mnóstwo stołów tym szybkim przepisem. Ale jest tak samo szybki, jak pyszny, więc faktycznie – nadaje się także na wszystkie nieświęta. Tylko po to, żeby się trochę porozpieszczać! 🙂
Wygląda przepysznie! Z pewnością znajdzie się na moim stole 😉
A co z kakaem? też do ciemnej masy?
Tak, jak najbardziej;)