Nie wiem jak u Was, ale u mnie w każde święta musi być sernik. Uwielbiam je wszystkie! Dziś proponuję wersję łatwą, szybką i co najważniejsze – przepyszną! Sernik składa się z 2 części, z dolnej czekoladowej z odrobiną kawy i górną, bardzo waniliową. Nie jest on za słodki bo obie części pięknie się równoważą. Polecam na świąteczny stół.
Scroll down for recipe in English
Sernik waniliowo-czekoladowy
(14 porcji)
Składniki:
- sok i skórka z 1 cytryny
- 100 g czekolady mlecznej
- 4 jajka
- 175 g masła
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 750 g mielonego twarogu na sernik
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Natłuść tortownicę o średnicy 21-23 cm,
- Rozpuść czekoladę w mikrofalówce przez około 30 sekund i porządnie wymieszaj.
- Zmiksuj masło z cukrem do białości, po czym dodaj cukier waniliowy, jajka, skórkę i sok z cytryny, ser, mąkę ziemniaczaną i budyń i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
- Odłóż 1/3 masy serowej i wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą, kakao i kawą. Z masy odłóż 4 łyżki do dekoracji.
- Wylej ciemną masę do tortownicy, na nią wyłóż jasną masę serową następnie wyłóż na wierzch punktowo odłożone 4 łyżki ciemnej masy i rozprowadź po wierzchu widelcem.
- Włóż sernik do piekarnika i piecz przez 20 minut, po czy zmniejsz temperaturę do 170 oC i piecz kolejne 40 minut. Ostudź w uchylonym piekarniku.
Smacznego!
English version
Vanilla chocolate cheesecake
(14 servings)
Ingredients:
- juice and grated rind from 1 lemon
- 100 g milk chocolate
- 4 eggs
- 175 g softened butter
- 200 g sugar
- 2 teaspoons vanilla sugar
- 750 g of cream cheese
- 1 tablespoon of potato/corn flour
- 1 packet of instant vanilla pudding
- 4 tablespoons of cocoa
- 2 tablespoons of instant coffee
Preparation:
- Preheat the oven to 200 oC. Grease the 21-23 cm round cake tin.
- Melt the chocolate in the microwave for about 30 seconds and mix.
- In the bowl of stand mixer beat cream cheese and sugar, next add vanilla sugar, eggs, juice and lemon zest, cheese, flour and pudding to mix until combined.
- Take out about 1/3 of the cheese mixture and mix with melted chocolate, cocoa and coffee. Next take out about 4 tablespoon aside for decoration.
- Pour the chocolate mixture into baking pan, next pour over vanilla mixture and spoon rest of chocolate mixture in dollops over top and swirl with fork.
- Place cheesecake in the oven and bake for 20 minutes, next reduce the temperature to 170 oC and bake next 40 minutes. Cool in the oven.
Enjoy!
Pati says
U mnie też sernik jest wypiekiem obowiązkowym na Wielkanoc 🙂
Bea says
Sernik u mnie jest obowiązkowy na każde święta i na nieświęta czasem też 😉
Klaudia says
Wyglada pysznie – zrobie 😉
Kawe rozpuszczalna dajemy rozpuszczona plynna wersje ? czy sypana nierozpuszczona ?? 🙂
pozdrawiam
Dzi says
Kawa rozpuszczalna, nierozpuszczona. Proszek:)
CookUp says
O rety! Święta już za tydzień, więc pewnie uratowałaś całe mnóstwo stołów tym szybkim przepisem. Ale jest tak samo szybki, jak pyszny, więc faktycznie – nadaje się także na wszystkie nieświęta. Tylko po to, żeby się trochę porozpieszczać! 🙂
Magda says
Wygląda przepysznie! Z pewnością znajdzie się na moim stole 😉
lola says
A co z kakaem? też do ciemnej masy?
Dzi says
Tak, jak najbardziej;)
Cafenado says
Znalazłem dopiero teraz. Przepis robi wrażenie. Z pewnością za niedługo zdecyduję się na taki wypiek 😀