Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Sernik waniliowo-czekoladowy / Vanilla chocolate cheesecake

Sernik waniliowo-czekoladowy / Vanilla chocolate cheesecake

by Dzi 10 komentarzy

Share the post "Sernik waniliowo-czekoladowy / Vanilla chocolate cheesecake"

  • Facebook
  • X

Nie wiem jak u Was, ale u mnie w każde święta musi być sernik. Uwielbiam je wszystkie! Dziś proponuję wersję łatwą, szybką i co najważniejsze – przepyszną! Sernik składa się z 2 części, z dolnej czekoladowej z odrobiną kawy i górną, bardzo waniliową. Nie jest on za słodki bo obie części pięknie się równoważą. Polecam na świąteczny stół.

Sernik-waniliowo-czekoladowy-Vanilla-chocolate-cheesecake

Scroll down for recipe in English

Sernik waniliowo-czekoladowy

(14 porcji)

Składniki:

  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 4 jajka
  • 175 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 750 g mielonego twarogu na sernik
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Natłuść tortownicę o średnicy 21-23 cm,
  2. Rozpuść czekoladę w mikrofalówce przez około 30 sekund i porządnie wymieszaj.
  3. Zmiksuj masło z cukrem do białości, po czym dodaj cukier waniliowy, jajka, skórkę i sok z cytryny, ser, mąkę ziemniaczaną i budyń i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
  4. Odłóż 1/3 masy serowej i wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą, kakao i kawą. Z masy odłóż 4 łyżki do dekoracji.
  5. Wylej ciemną masę do tortownicy, na nią wyłóż jasną masę serową następnie wyłóż na wierzch punktowo odłożone 4 łyżki ciemnej masy i rozprowadź po wierzchu widelcem.
  6. Włóż sernik do piekarnika i piecz przez 20 minut, po czy zmniejsz temperaturę do 170 oC i piecz kolejne 40 minut. Ostudź w uchylonym piekarniku.

Smacznego!

Sernik-waniliowo-czekoladowy-Vanilla-chocolate-cheesecake

English version

Vanilla chocolate cheesecake

(14 servings)

Ingredients:

  • juice and grated rind  from 1 lemon
  • 100 g milk chocolate
  • 4 eggs
  • 175 g softened butter
  • 200 g sugar
  • 2 teaspoons vanilla sugar
  • 750 g of cream cheese
  • 1 tablespoon of potato/corn flour
  • 1 packet of instant vanilla pudding
  • 4 tablespoons of cocoa
  • 2 tablespoons of instant coffee

Preparation:

  1. Preheat the oven to 200 oC. Grease the 21-23 cm round cake tin.
  2. Melt the chocolate in the microwave for about 30 seconds and mix.
  3. In the bowl of stand mixer beat cream cheese and sugar, next add vanilla sugar, eggs, juice and lemon zest, cheese, flour and pudding to mix until combined.
  4. Take out about 1/3 of the cheese mixture and mix with melted chocolate, cocoa and coffee. Next take out about 4 tablespoon aside for decoration.
  5. Pour the chocolate mixture into baking pan, next pour over vanilla mixture and spoon rest of chocolate mixture in dollops over top and swirl with fork.
  6. Place cheesecake in the oven and bake for 20 minutes, next reduce the temperature to 170 oC and bake next 40 minutes. Cool in the oven.

Enjoy!

Sernik-waniliowo-czekoladowy-Vanilla-chocolate-cheesecake

Share the post "Sernik waniliowo-czekoladowy / Vanilla chocolate cheesecake"

  • Facebook
  • X
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: czekolada, deser, kawa, ser, sernik, święta, słodkości, Wielkanoc

« Żurek z białą kiełbasą i grzybami / Sour rye soup with sausage and mushrooms
Wielkanocne pyszności 2018 »

Comments

  1. Pati says

    21 marca 2018 at 11:51

    U mnie też sernik jest wypiekiem obowiązkowym na Wielkanoc 🙂

    Odpowiedz
  2. Bea says

    21 marca 2018 at 14:30

    Sernik u mnie jest obowiązkowy na każde święta i na nieświęta czasem też 😉

    Odpowiedz
  3. Klaudia says

    21 marca 2018 at 16:08

    Wyglada pysznie – zrobie 😉
    Kawe rozpuszczalna dajemy rozpuszczona plynna wersje ? czy sypana nierozpuszczona ?? 🙂
    pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Dzi says

      21 marca 2018 at 16:09

      Kawa rozpuszczalna, nierozpuszczona. Proszek:)

      Odpowiedz
  4. CookUp says

    21 marca 2018 at 17:40

    O rety! Święta już za tydzień, więc pewnie uratowałaś całe mnóstwo stołów tym szybkim przepisem. Ale jest tak samo szybki, jak pyszny, więc faktycznie – nadaje się także na wszystkie nieświęta. Tylko po to, żeby się trochę porozpieszczać! 🙂

    Odpowiedz
  5. Magda says

    26 marca 2018 at 14:33

    Wygląda przepysznie! Z pewnością znajdzie się na moim stole 😉

    Odpowiedz
  6. lola says

    30 marca 2018 at 13:26

    A co z kakaem? też do ciemnej masy?

    Odpowiedz
    • Dzi says

      30 marca 2018 at 14:14

      Tak, jak najbardziej;)

      Odpowiedz
  7. Cafenado says

    24 listopada 2022 at 13:42

    Znalazłem dopiero teraz. Przepis robi wrażenie. Z pewnością za niedługo zdecyduję się na taki wypiek 😀

    Odpowiedz

Trackbacks

  1. Sernik waniliowo-czekoladowy / Vanilla chocolate cheesecake | FlyB Kulinaria pisze:
    22 marca 2018 o 00:13

    […] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Dodaj na Instagramie

Spróbuj czegoś nowego

Warsztaty w Akademii Kulinarnej Whirlpool – kuchnia włoska

Ekspresowa-tajska-zupa-z-mięsem-i-makaronem-Easy-Thai-noodle-and-ground-meat-soup

Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem / Easy Thai noodle and ground meat soup

Szybka zupa pieczarkowa Billa Grangera

Jedwabiste puree ziemniaczane Gordona Ramsaya

Stek z sosem grzybowym

Stek z sosem grzybowym / Steak with mushroom sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2025 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress