Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Słodkości / Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

by Dzi 1 Comment

Share the post "Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przedstawiam pomysł na deser. Łatwe ciasto z malinami i budyniem na pewno dostarczy przyjemnych wrażeń smakowych, szczególnie z pyszną kawką w komplecie:) Zainspirowałam się przepisem z kultowego już bloga Kwestia Smaku, dokonałam tylko nieznacznych zmian kosmetycznych. Maliny może nie są teraz w sezonie, jednak można użyć tych mrożonych i efekt też jest pyszny. Zapraszam!

Scroll down for recipe in English

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Ciasto z malinami i budyniem

(blaszka 20 x 30 cm)

Składniki:

  • 1 budyń waniliowy (37 lub 40 g)
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru (około 150 g)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 2 jajka

Składniki na owoce:

  • 600 g malin
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. W celu przygotowania ciasta, umieść w misie miksera przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i miksuj końcówką do ciast (hak) na wolnych obrotach.
  2. Dodaj jajka i mieszaj do powstania jednolitego ciasta. Następnie podziel je na 2 części, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
  3. Ugotuj budyń zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu dodając cukier.
  4. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20×30 cm.
  5. Jedną częścią ciasta wylep spód blaszki i wstaw ją ponownie do lodówki.
  6. Maliny wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem. Na spód z ciasta włóż budyń, następnie równomiernie maliny i na wierzch zetrzyj na grubych oczkach drugą połowę ciasta.
  7. Włóż do piekarnika i piecz przez około 45 minut do zarumienienia. Posypać cukrem pudrem i podawaj!

Smacznego!

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

English version

Raspberry pudding cake

(20 x 30 cm baking pan)

Ingredients:

  • 1 instant vanilla pudding (37 g or 40)
  • 3 tablespoons sugar
  • powdered sugar for serving

Ingredients for the dough:

  • 450 g all-purpose
  • 1 1/2 teaspoons of baking powder
  • 3/4 cup of sugar
  • 2 tablespoons vanilla sugar
  • 250 g butter
  • 2 eggs

Ingredients for the fruit:

  • 600 g fresh or frozen raspberries
  • 1/4 cup potato flour
  • 1/3 cup sugar

Preparation:

  1. To prepare the dough, in bowl of stand mixer mix the flour, baking powder, sugar, baking powder, vanilla sugar, cut into cubes cold butter. Add the eggs and mix just until dough comes together and form a ball. Then divide them into 2 parts, wrap in cling film and place to make refrigerators.
  2. Cook the pudding according to the package directions adding sugar at the end.
  3. Preheat the oven to 180 oC. Grease a baking pan (20×30 cm) or line with baking paper.
  4. Remove the dough from the refrigerator, place one half on the bottom of the baking pan using your fingers or roll it, if you like, and place in refrigerator.
  5. Mix raspberries with potato flour and sugar. Spread pudding on prepared dough, next add respberries in even layer and grate second ball of the dough on top.
  6. Bake for about 45 minutes, or until golden brown. Sprinkle with powdered sugar and serve!

Enjoy!

Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake

Share the post "Ciasto z malinami i budyniem / Raspberry pudding cake"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Słodkości Tagged With: budyń, ciasto, deser, maliny, słodkości, wypieki

« Makaron z pesto buraczkowym / Pasta with beetroot pesto
Latte z Inką i karmelem z masłem orzechowym / Peanut butter caramel chicory coffee latte »

Comments

  1. oryginalnysmak.pl says

    28 listopada 2016 at 21:52

    W taką pogodę przyda się trochę lata na talerzu… 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Najchętniej odwiedzane wpisy w 2017 roku!

Szybkie małże w czerwonym sosie curry / Quick and easy red curry mussels

Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki / Potato cakes with duck filling

Zajmowanie się domem – przyjemność czy obowiązek? Sprawdź co na ten temat sądzą Polacy

Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2023 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress