Blog Karmelowy - kulinaria, lifestyle i uroda

tylko sprawdzone i pyszne przepisy z całego świata, lifestyle i moje ulubione perełki kosmetyczne

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Dania obiadowe
    • Dodatki do dań obiadowych
    • Makarony
    • Mięsa
    • Przystawki
    • Ryby i owoce morza
    • Słodkości
    • Śniadanie
    • Zupy
  • Lifestyle
    • Restauracje i warsztaty
    • Testy i recenzje
    • Styl życia
  • Współpraca
  • Kontakt
You are here: Home / Dania obiadowe / Zupa krem z kalafiora i topinambura / Sunchoke and cauliflower soup

Zupa krem z kalafiora i topinambura / Sunchoke and cauliflower soup

by Dzi 8 komentarzy

Share the post "Zupa krem z kalafiora i topinambura / Sunchoke and cauliflower soup"

  • Facebook
  • Twitter

Dziś przepis z popularnym ostatnio topinamburem, którego smak poznałam całkiem niedawno na warsztatach u Piotra Kucharskiego we Wrocławiu, dzięki uprzejmości Cooklet 🙂 Przygotowaliśmy tam z niego puree ze szparagami i było nieziemskie. Od tamtej pory kilkukrotnie zbierałam się żeby je zrobić ale wbrew pozorom o topinambura w moich okolicach nie było łatwo, więc jak już go znalazłam to kupiłam od razu spory zapas. Miałam jednak ochotę na zupę, a że zalegał mi w lodówce piękny kalafior, zrobiłam szybki i lekki krem. Wyszedł przepyszny, a topinambur na pewno na długo zagości w mojej kuchni:) Polecam!

Scroll down for recipe in English

zupa1

Zupa kalafiora i topinambura

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę
  • 1/2 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3/4 szklanki mleka, najlepiej 3,2 %
  • 450 g kalafiora, podzielonego na małe różyczki (ja kroję też w drobną kostkę soczystą część trzonka)
  • 150 g topinambura, obranego i pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 mały ząbek czosnku, pokrojony w drobną kostkę
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka świeżo startego parmezanu
  • 1/2 szklanki kiełków słonecznika, do podania

Przygotowanie:

  1. W dużym rondlu, na małym ogniu rozpuść 2 łyżki masła, po czym dodaj seler, czosnek i cebulę i smaż do zeszklenia, około 6 minut.
  2. Wlej bulion wraz mlekiem i doprowadź całość do wrzenia na dużym ogniu. Następnie dodaj kalafior, topinambur i tymianek i ponownie zagotuj, po czym zmniejsz ogień do małego i gotuj do miękkości, przez około 30 minut. Wyłów i wyrzuć tymianek.
  3. Zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw ją solą i pieprzem.
  4. Przełóż zupę do miseczek, posyp parmezanem i podawaj z kiełkami słonecznika.

Smacznego!

zupa2

English version

Sunchoke and cauliflower soup

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons unsalted butter
  • 1 small celery rib, minced
  • 1/2 small onion, minced
  • 2 cups chicken stock
  • 3/4 cup whole milk
  • 450 g cauliflower, cut into small florets
  • 150 g sunchokes, peeled and cut into 2 cm pieces
  • 1 thyme sprig
  • 1 small garlic clove, minced
  • salt and pepper
  • 1 tablespoon freshly grated Parmigiano-Reggiano cheese
  • 1/2 cup sunflower sprouts, for serving

Preparation:

  1. In a large saucepan, melt the 2 tablespoons of butter. Add the celery, garlic and onion and cook over low heat until softened, about 6 minutes.
  2. Add the stock and milk and bring to a simmer over high heat. Add the cauliflower, sunchokes and thyme and bring to a boil. Simmer over low heat until the sunchokes are very tender, about 30 minutes, next discard the thyme sprig.
  3. Puree the soup in a blender until smooth. Return the soup to the saucepan, season with salt and pepper.
  4. Ladle into bowls and top with the sprouts and parmesan and serve.

Enjoy!

zupa3

Share the post "Zupa krem z kalafiora i topinambura / Sunchoke and cauliflower soup"

  • Facebook
  • Twitter
Wersja do wydruku

Filed Under: Dania obiadowe, Przystawki, Zupy Tagged With: kalafior, parmezan, przystawka, ser, topinambur, zioła, zupa

« Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem / Browned butter garlic sage potato puree
Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes »

Comments

  1. Travis says

    17 stycznia 2015 at 15:24

    Mmmm rewelacyjnie to wyglada 🙂 widac tutaj prawdziwa kulinarna pasjonatke 🙂 Fajny pomysl z angielskim tlumaczeniem, czekam z niecierpliwoscia na kolejne wpisy! Ciekawe czym mnie jeszcze zaskoczysz : -)

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 stycznia 2015 at 17:22

      Postaram się zaskakiwać tylko pozytywnie:)

      Odpowiedz
  2. Arek says

    17 stycznia 2015 at 18:56

    Ależ to brzmi, ależ to wygląda… I pewnie powinienem również napisać: ależ to smakuje! Nie jadłem nigdy topinambura, topinamburu? Nawet nie wiedziałem co to jest i jak wygląda, ale na szczęście wyszukiwarka mnie poratowała 😉 Nie wiem, czy dostanę gdzieś u mnie ten składnik ale chętnie wypróbuję, jeśli tylko mi się uda.

    Odpowiedz
    • Dzi says

      17 stycznia 2015 at 19:12

      Polecam, bardzo ciekawy smak. Co do odmiany, sama nie ma pewności:P

      Odpowiedz
  3. Pewny cement says

    18 stycznia 2015 at 14:25

    Wygląda smakowicie, jak spróbuje zrobić to podzielę się wrażeniami smakowymi, dzięki za przepis

    Odpowiedz
    • Dzi says

      18 stycznia 2015 at 14:47

      Polecam się:)

      Odpowiedz
  4. Jedzmy zdrowo says

    19 stycznia 2015 at 19:19

    Świetnie wygląda ta zupa! Przepis ląduje na liście to do 🙂

    Odpowiedz
    • Dzi says

      19 stycznia 2015 at 19:35

      Zalecam!:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Wyszukaj

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter

Facebook

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kategorie przepisów

Archiwa

Instagram

Spróbuj czegoś nowego

Konkurs z Pyszne.pl

Chicken pie z warzywami i parmezanową kruszonką

Chłodziarki Gorenje z kolekcji Retro

Podsumowanie 2014 roku – 10 najpopularniejszych przepisów

Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets

Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami / Goose breast with pumpkin puree and honeyed beets

Tagi

białe wino chilli ciasto cukinia cynamon czekolada deser dodatek do dania głównego dodatek do dań głównych dynia Gordon Ramsay grzyby imbir jabłka jajka kaczka kapusta kuchnia azjatycka kurczak makaron miód mięso mozzarella obiad orzechy papryka parmezan pieczarki pomidor przystawka ryby ser sos sojowy szpinak słodkości Wielkanoc wieprzowina wino wołowina wypieki ziemniaki zioła zupa śniadanie święta

Reklama

O mnie

Mam na imię Małgosia, prowadzę tego bloga gdyż uwielbiam eksperymenty i nowe smaki. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)
Zobacz więcej

  • Bloglovin
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • StumbleUpon
  • Tumblr
  • Twitter
FlyB - Kulinaria
Follow on Bloglovin
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Durszlak.pl

Copyright © 2022 · Foodie Pro Theme by Shay Bocks · Built on the Genesis Framework · Powered by WordPress